Osho a fost un filozof, invatator spiritual indian, fondator al curentului spiritual Neo-Sannyas, Rajnish sau Oshoism. El nu a scris propriu-zis carti, cartile publicate sub numele sau sunt transcrieri ale discursurilor sale, datorate discipolilor sai. Gandurile sale intelepte despre viata, creativitate, dragoste, yoga, inteligenta au ajutat pe multi oameni sa aiba curajul de a continua drumul pe care l-au ales sau sa scape de monotonie si rutina. Iti aducem sufletului tau cele mai inteligente ganduri ale sale care te vor motiva sa nu renunti la visurile tale.

1. Iubirea nu se naste in voi decat daca deveniti un cerc perfect: un intreg multumindu-se cu sine. Atunci iubiti tot ceea ce vine spre voi.

2. Noi suntem ceea ce cunoastem, ceea ce simtim. A cunoaste ceva inseamna a te identifica cu acel ceva. A cunoaste iubirea inseamna sa iubesti; a cunoaste divinitatea inseamna sa devii divin. Autocunoasterea inseamna realizare; cunoasterea inseamna sa fii.

3. Traieste total, traieste cu pasiune. In felul acesta, fiecare moment devine de aur, iar intreaga ta viata se transforma intr-o insiruire de clipe aurite. O astfel de fiinta nu moare niciodata, caci atingerea ei seamana cu aceea a regelui Midas: orice atinge se preschimba in aur.

4. Inceteaza sa te judeci. Trebuie sa incepi sa te accepti cu toate imperfectiunile tale, cu toate slabiciunile, toate erorile, toate esecurile. Sa nu-ti ceri sa fii perfect. La urma urmei, esti doar o fiinta umana.

5. In momentele de iubire profunda, oamenii respira la unison. Atunci cand se urasc, respiratiile lor sunt cat se poate de diferite.

6. Omul nu a invatat inca sa guste frumusetea singuratatii. El cauta mereu sa se angajeze intr-o relatie, sa fie cu cineva - cu un prieten, cu un parinte, cu o sotie sau un sot, cu cineva. El a creat societati, cluburi. El a creat partide politice, ideologii. El a creat religii, biserici. Insa toate acestea sunt necesare pentru a-l face sa-si uite singuratatea. Fiind in mijlocul acestor multimi, incerci sa uiti ceva, ceva de care iti amintesti uneori in intuneric: ca te-ai nascut singur, ca vei muri singur, ca indiferent ce ai face traiesti singur.

7. Sunt doar doua feluri de oameni pe lume: cei care incearca sa-si umple goliciunea interioara si acele persoane foarte rare si deosebite care incearca sa-si vada aceasta goliciune.

8. Iubirea este o inflorire rara. E rara fiindca se poate produce doar atunci cand nu exista frica, niciodata inainte. Aceasta inseamna ca iubirea ii poate aparea doar unei persoane foarte profund spirituale.

9. Viata este un flux permanent; totul se schimba, se afla in miscare. Nimic nu este static, nimic nu este permanent. Te vei astepta la o dragoste eterna din partea bietei femei, iar femeia se va astepta la o dragoste eterna din partea ta.

10. Sa nu depinzi de altii! Fii independent in fiinta ta! Asculta-ti vocea interioara! O vei putea auzi in momentul in care iti linistesti mintea - si nu e greu. Toate fiintele umane au potentialul de a se cunoaste pe sine insele.

11. Nu condamnati senzualitatea! Ea a fost condamnata in intreaga lume si, din cauza acestei condamnari, energia care poate inflori in senzualitate se transforma in perversiune, gelozie, furie, ura; ea genereaza o existenta arida, lipsita de orice savoare. Senzualitatea este una din binecuvantarile omenirii.

12. Atunci cand te nasti, nu esti un copac, ci o samanta. Trebuie sa cresti, trebuie sa ajungi la o inflorire, iar aceasta inflorire va fi multumirea ta, implinirea ta. Aceasta inflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatura decat cu tine, cu evolutia ta personala.

13. Pana nu ai propria intelepciune, propria viziune, propria claritate, pana nu vezi cu ochii tai, n-ai sa fii in stare sa intelegi misterul existentei.

14. Nu este nevoie sa stii unde mergi. Nu este nevoie sa stii de ce mergi. Tot ceea ce e nevoie sa stii este faptul ca mergi plin de veselie; daca faci acest lucru, nu poti gresi.

15. Fa ca rasul sa fie rugaciunea ta. Razi mai mult. Nimic nu elibereaza energiile blocate mai bine ca rasul. Nimic nu te face inocent asa cum o face rasul.

(Sursa: devorbacutine.eu)