Jiddu Krishnamurti (n.12 mai 1895 Madanapalle, India - 17 februarie 1986, Ojai, California, Statele Unite) a fost un filozof si predicator spiritual indian, care, incepand din anii 1920 a activat mai ales in Statele Unite, in Marea Britanie si in India natala.

Biografie

Jiddu Krishnamurti s-a nascut pe 12 mai 1895 in orasul Madanapalle din actualul stat indian Andhra Pradesh, pe atunci sub dominatie britanica. Tatal sau, Narianiah Jiddu, a fost functionar in administratia britanica din India. In 1903 familia s-a mutat in Cudappah, unde Krishnamurti s-a imbolnavit de malarie si a avut mult de suferit de pe urma acesteia, fiind un copil trist, devenind o fire inchisa si visatoare. Krishnamurti a fost foarte atasat de mama sa, Sanjeevamma, care a murit cand el avea doar 10 ani. Parintii sai au fost veri de gradul II si au avut 11 copii, din care numai 6 au supravietuit copilariei. Ei erau vegetarieni convinsi si aruncau orice mancare nepotrivita regulilor lor alimentare. Multa vreme in copilarie Kirshnamurti a fost considerat bolnav mintal si a fost batut frecvent, atat la scoala, de catre profesori, cat si acasa de catre tatal sau. Cateva decenii mai tarziu, Krishnamurti a scris despre copilaria sa, analizand-o din punct de vedere psihologic.
In 1909, C.W. Leadbeater, un clarvazator cunoscut, l-a intalnit pe Krishnamurti si a afirmat ca acest copil are o aura extraordinara, sustinuta de lipsa de egoism. El a remarcat si expresivitatea fetei acestui baiat, care era parca de neclintit. C.W. Leadbeater s-a convins din acel moment ca acest baiat va deveni un mare invatator.
Krishnamurti a urmat invatamintele clarvazatorului si a fost, in cele din urma, luat sub protectia mai multor conducatori spirituali care i-au prezis un mare viitor ca educator al generatiilor viitoare. Krishnamurti a fost instruit in multe discipline, de la arta meditatiei, pana la ore de sport speciale, in care a aratat capacitati extraordinare. Nu era deloc de acord cu forma de educatie generala si dupa mai multe incercari, a renuntat la studii de acest fel. A reusit, in schimb, sa invete destul de repede sa vorbeasca fluent engleza si italiana si a aratat indemanari deosebite in mecanica, reusind sa desfaca si sa reasambleze masinarii complicate.
Unii fruntasi ai teosofiei au ajuns sa creada ca el este Mesia. La maturitate, Krishnamurti a negat acest lucru si a cerut dizolvarea organizatiei care sustinea acest mesaj. In aprilie 1911 a fost luat in Anglia.
Dupa primul razboi mondial (1914), Krishnamurti a vizitat mai multe tari, unde a tinut discursuri si lecturi privind pacea pe Pamant. Cu timpul si-a cristalizat invatatura. Odata cu inaintarea in varsta, Krishnamurti a inceput sa dezbata intens probleme precum moartea, viata, sentimentele, gandirea si multe alte subiecte de acest fel. In 1985 i s-a conferit Medalia pentru pace a O.N.U. Krishnamurti a fost un maestru spiritual care a sustinut ca oamenii nu au nevoie de dogme, de ritualuri si de maestri spirituali pentru a ajunge la iluminare. El vedea radacina tuturor relelor in clasificarile elaborate de intelect.
J. Krishnamurti a murit la 17 februarie 1986 la Ojai, in California, la varsta de 90 de ani, dupa ce si-a petrecut o mare parte a vietii in India, Anglia si Statele Unite ale Americii.
Premii si onoruri - 1985- Medalia pentru pace a Natiunilor Unite

(Sursa: Wikipedia)