ZIARUL DE IASI: Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, realizata la 24 Ianuarie 1859, a fost rezultatul unui indelung proces (Autor: Victorel Lupu)
Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, realizata la 24 Ianuarie 1859, a fost rezultatul unui indelung proces. Cea mai mare parte a elitei romanesti s-a angajat in acest proiect national major. O elita scolita in marile capitale occidentale. Vasile Alecsandri a fost cel care a surprins cel mai bine spiritul acelor timpuri:
- Pe plaiul strainatatii, trimisii din ambele Principate dovedeau adevarul zicerii populare: sangele apa nu se face! Ei se legau impreuna la cea mai iute vedere ca niste frati buni ce s-ar intalni dupa multi ani de despartire; traiau intr-un loc incurajandu-se la studii, ajutandu-se la nevoi si deprinzandu-se astfel la ideea mantuitoare a Unirii romanesti.
In Moldova, pe 5 Ianuarie 1859, Adunarea Electiva l-a ales in unanimitate ca domn al Moldovei pe Alexandru Ioan Cuza, din partea partidei nationale. Dupa alegerea sa, Alexandru Ioan Cuza a rostit un juramant emotionant:
- Jur in numele Prea Sfintei Treimi si in fata tarei mele ca voi pazi cu sfintenie drepturile si interesele Patriei, ca voi fi credincios Constitutiei, in textul si in spiritul ei, ca in toata Domnia mea voi priveghea la respectarea legilor, pentru tot si in toate, uitand toata prigonirea si toata ura, iubind deopotriva pe cei ce m-au iubit si pre cei care m-au urat, neavand inaintea ochilor mei decat binele si fericirea Natiei romane. Asa Dumnezeu si compatriotii mei sa-mi fie intru ajutor!.
Cateva zile mai tarziu, pe 24 Ianuarie, Cuza a fost ales si domn al Tarii Romanesti, speculandu-se, astfel, o scapare din documentul Conventiei de la Paris, care preciza ca trebuie sa fie alesi doi domnitori, insa nu interzicea aceleiasi persoane sa candideze in ambele principate.
Puse in fata faptului implinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu doua principate conduse de acelasi domnitor. Marele merit al lui Cuza a fost ca a reusit sa aduca recunoasterea internationala a Unirii Principatelor Romane si, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului roman modern. Noua tara a inceput sa se numeasca Romania abia dupa abdicarea lui Cuza, din anul 1866, cand a fost redactata PRIMA CONSTITUTIE. Unirea Principatelor a reprezentat prima etapa in crearea statului roman unitar modern. A reprezentat vointa moldovenilor si muntenilor, un act de curaj care a consfintit o nazuinta de veacuri. Dar unirea nu s-ar fi putut realiza fara sacrificiul Iasului. Fosta capitala a Moldovei a renuntat la statutul sau pentru implinirea idealului national. Sacrificiul Iasului nu a fost uitat nici de Alexandru Ioan Cuza. De fapt, Domnitorul Unirii, la deschiderea sesiunii anului 1863 - 1864 a Adunarii Elective, a spus:
- Mai este, domnilor deputati, o chestie serioasa, pentru care reclam toata atentia dumneavoastra. Aceasta este imbunatatirea soartei vechii Capitale a Moldovei. Iasii, prin concentrarea in Bucuresti a tuturor autoritatilor superioare ale tarii, a patimit si patimeste mult in interesele sale materiale. Nu uitati insa, domnilor, ca acest oras a fost leaganul Unirii. Eu am numit o comisiune consultativa, care sa proiecteze putincioasele mijloace de imbunatatire pentru Iasi. Lucrarea aceasta se va supune dumneavoastra; ea va dobandi, sunt sigur, tot concursul dumneavoastra. Romania este destul de mare si bogata spre a putea rasplati sacrificiile ce acest nobil oras a facut causei nationale.
Au trecut, iata, 160 de ani de la Unirea Principatelor si doua lucruri sunt la fel de vii acum ca si atunci. Ca Romania s-a nascut la Iasi si ca acest lucru a fost posibil doar datorita spiritului de sacrificiu de care au dat dovada moldovenii. Au renuntat la capitala, dar au oferit romanilor o tara. Se cuvine, asadar, sa-i pomenim si sa-i cinstim pe inaintasi. Din anul 2014, ziua de 24 ianuarie a primit locul cuvenit in istoria Romaniei, fiind declarata zi de sarbatoare nationala. Astfel, prin Legea nr. 171 din 16 Decembrie 2014, ziua de 24 Ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane a fost declarata ca zi de sarbatoare nationala si in data de 13 Octombrie 2016, s-a publicat in Monitorul Oficial si Legea nr.176 de modificare a alin. 1 al art. 139 din Codul muncii stabilind ziua de 24 ianuarie zi de sarbatoare legala in care NU se lucreaza. De asemenea, in urma demersului parlamentarilor social-democrati IASUL a fost declarat, prin lege, CAPITALA ISTORICA A ROMANIEI.

(Sursa: ziaruldeiasi.ro)