GEN FILM: DRAMA, MISTER, SCIENCE - FICTION (SF)
Regizorul a doua filme de Oscar, Rainman si Bugsy, Barry Levinson da din nou lovitura cu acest science-fiction de nota 10 care are in distributie un trident de exceptie: Dustin Hoffman, Sharon Stone si Samuel L. Jackson. Ecranizare a cartii omonime a cunoscutului Michael Crichton, Sfera este un film in care efectele speciale concureaza prestatiile deosebit de convingatoare ale celor 3 protagonisti. In mijlocul Pacificului, la 300 metri adancime, descoperirea unui obiect ale carui origini si structura sunt necunoscute pune pe jar Guvernul SUA. O echipa de oameni de stiinta este trimisa in expeditie pentru a explora ceea ce se va dovedi a fi o misterioasa nava spatiala. Psihologul Norman Goodman (Dustin Hoffman), biochimistul Beth Halperin (Sharon Stone) si matematicianul Harry Adams (Samuel L. Jackson) descopera in interiorul epavei scufundate o enorma si enigmatica sfera. Straduindu-se sa afle motivul existentei si functiunile acestei sfere, cei 3 cercetatori isi dau seama ca le-a fost intrerupt orice contact cu suprafata. Presiunea devine insuportabila, fiecare incepand sa-si exteriorizeze teama si unul cate unul incep sa se dusmaneasca. Sfera este mai mult decat arata. Ea poate citi gandurile si poate cunoaste temerile oamenilor. Cand comportamentele celor 3 incep sa devina psihotice, un lucru devine clar: sfera este de provenienta extraterestra. Din acest moment se instaureaza teroarea.
Anul lansarii: 1998
Regizor: Barry Levinson
Actori:
- Dustin Hoffman -Dr. Norman Goodman
- Sharon Stone - Dr. Elizabeth (Beth) Halperin
- Samuel L. Jackson - Dr. Harry Adams
- Peter Coyote - Captain Harold C. Barnes

Opinii despre film ale unor spectatori

- Unul dintre cele mai interesante filme S.F. pe care le-am vazut , cu o intriga nemaipomenita si o desfasurare a evenimentelor excelenta ! Asa cum era de asteptat , misterul domina in acest film , impiedicandu-te sa realizezi cum se va incheia povestea! M-a surprins placut , asa ca il recomand !
- Sfera este un film SF care a ecranizat cartea omonima a lui Michael Crichton, avand o distributie
- impresionanta: Dustin Hoffman, Sharon Stone si Samuel L. Jackson si efecte speciale bine realizate. Ideea transmisa de acest film se refera la capacitatea de materializarea a propriilor dorinte, un pas superior in evolutia mintii omenesti. Supusi la aceasta incercare prin conferirea acestei capacitati de catre o sfera extraterestra (un fel de metaconstiinta), 3 oameni de stiinta (un psiholog, o biochimista si un matematician) - deci persoane educate - cad victima propriilor temeri si incep sa-si materializeze fricile lor patologice, riscand in final sa se omoare unul pe celalalt. Cei 3 isi dau seama ca oamenii nu sunt pregatiti pentru asimilarea unei astfel de evolutii a mintii omenesti si decid sa-si stearga din memorie experimentul la care au fost supusi.
- Ideea povestita de un coleg parea a fi fascinanta. O sfera care poate face asa ceva, hmmm , l'am pus pe lista. O stare de spirit mai deschisa la gandire combinata cu putina nevoie de adrenalina, curiozitate, actiune si SF ar contribui decisiv in a face din Sfera un film bun. Daca nu indeplinesti acele conditii, atunci asteapta pana le vei indeplini, ca altfel va fi un film naspa! Avem parte de aceeasi expeditie sinucigasa, din care fireste supravietuiesc personajele principale, si de aceeasi forta extra-umana care ne tine in suspans mai tot timpul.
- Un film in care atmosfera de mister se pastreaza suficient de mult.
- Am citit cartea prima data si dupa aceea am urmarit filmul, parerea mea este ca romanul lui Michael Crichton este mult mai frumos si atmosfera de acolo mai sumbra si mai bine dezvoltata decat filmul, au schimbat si cate ceva in film, de ex. in carte erau mai multe personaje, dar aici ramane sa descoperiti voi daca cititi romanul, nu va dezvalui nimic.