LUMINA: Revelatia naturala (Autor: Preot Ciprian Florin Apetrei)
Revelatia divina este descoperirea lui Dumnezeu fata de oameni. Dumnezeu ni se reveleaza pe cale naturala si pe cale supranaturala. Revelatia naturala reprezinta descoperirea pe care Dumnezeu o face prin natura, unde si-a imprimat pecetea Sa ca autor al acesteia si ei ii corespunde in om, ca organ de sesizare si primire, ratiunea luminata de credinta. Studiind natura, lumea inconjuratoare, orice element al creatiei si meditand asupra istoriei si propriei vieti interioare, mintea se poate ridica la o cugetare mai inalta despre Creatorul tuturor lucrurilor vazute si nevazute, stabilind unele concluzii despre rationalitatea creatiei care nu poate fi doar rodul intamplarii, ci al lucrarii unei fiinte atotputernice, atotintelepte si iubitoare, care este Dumnezeu Ziditorul. Toata creatia se conduce dupa niste legi imprimate in structura ei de la inceput si care nu pot fi explicate prin hazard. Sfanta Scriptura face trimiteri clare la acest mod de descoperire a lui Dumnezeu prin lucrarea vazuta in creatie. Psalmul 18, 1:
- Cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria. Cele nevazute ale lui Dumnezeu de la facerea lumii se vad, intelegandu-se din fapturi, adica vesnica lui putere si dumnezeire (Romani 1, 20).
In cuvantarea din Areopag Sfantul Apostol Pavel proclama:
- Dumnezeu nu este departe de fiecare dintre noi si in El traim si ne miscam si suntem. El dand tuturor viata, suflare si de toate (Fapte 17, 27-28 si 25). Dar cerurile spun slava lui Dumnezeu numai pentru cei care le privesc cu credinta.
Revelatia naturala nu epuizeaza relatia lui Dumnezeu cu lumea, caci in Sfanta Scriptura citim:
- Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata (Ioan 1, 18). El este invizibil, incomprehensibil si inexprimabil (Sfantul Ioan Damaschin).
Cunoasterea mai deplina se face prin revelatia supranaturala, dar nici aceasta nu epuizeaza relatia lui Dumnezeu cu lumea.

Sursa: ziarullumina.ro