Statele Unite ale Americii sunt Invitat de Onoare la cea de-a XIII-a editii a Salonului International de Carte Bookfest. 30 mai -3 iunie sunt cele 5 zile in care Salonul de Carte Bookfest 2018 devine punctul central al lumii editoriale din Romania. Editia din acest an va avea loc pe o suprafata cu 50% mai mare decat in anii trecuti, in pavilionul B2, de la Romexpo, care are peste 15.000 mp. Lucian Boia, Mircea Cartarescu, Radu Paraschivescu, Varujan Vosganian, Vintila Mihailescu, Augustin Lazar, Andrei Plesu, Tatiana Niculescu si Veronica D. Niculescu sunt doar cateva dintre personalitatile care marcheaza agenda celor cinci zile de Bookfest. Copiii vor avea propriul lor Bookfest - Bookfest Junior, un spatiu dedicat exclusiv lansarilor si evenimentelor pentru cei mici.
O experienta extraordinara ii asteapta pe vizitatorii celei de-a XIII-a editii a Salonului International de Carte Bookfest, care anul acesta va avea loc in perioada 30 mai- 3 iunie, in cel mai mare spatiu expozitional de la Romexpo, pavilionul B2. Standuri considerabil mai mari decat in anii trecuti, deci si o oferta de carte mult mai diversa, cu reduceri considerabile de pret, precum si mai multe spatii de evenimente gandite astfel incat sa ajute publicul sa se bucure de cele mai diverse lansari de carte ale celor peste 150 de expozanti si ale Invitatului de Onoare, Statele Unite ale Americii. Vor fi circa un milion de carti la aceasta editie, cu reduceri care merg pana la 80% din pretul de coperta, cateva sute de evenimente, proiectii de filme si lansari de carte de care publicul se poate bucura in cele cinci zile de Bookfest, toate desfasurate pe o suprafata expozitionala cu circa 50% mai mare decat la oricare dintre editiile anterioare.
- Sunt ani de zile de cand, ca multi alti editori, am tot visat sa putem primi publicul Bookfest la Romexpo in acest nou pavilion B2; sper ca si experienta vizitatorilor sa fie una cu adevarat placuta pentru ca Bookfest 2018 este un eveniment organizat la cele mai inalte standarde si, indraznesc sa spun, cu cele mai frumoase standuri dedicate cartilor, a declarat Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, organizatorul Bookfest.
Copiii vor fi vedete ale acestei editii, care prinde sarbatoarea de 1 iunie chiar in mijlocul celor cinci zile de Bookfest. La standul dedicat copiilor,Bookfest Junior, cat si la standurile proprii, editurile Arthur, Booklet, Cartea Copiilor, Cartier, Casa, Casa Radio, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Diana, Frontiera, Humanitas/Coltul H Junior, Integral, Litera, Nemi, Niculescu, Polirom, TREI / Pandora M dar si distribuitori de carte pentru copii precum Maya's Amazing Bookland (distributor Usborne) au pregatit pentru cei mici zeci de lansari de carte, ateliere si evenimente interactive menite sa-i familiarizeze cu minunata lume a cartilor.
In ceea ce priveste noutatile pregatite pentru aceasta editie de editurile participante, oferta este extrem de diversa. Astfel, editura Curtea Veche Publishing ii va astepta pe cititori cu titluri noi din categoriile: beletristica, biografii, dezvoltare personala si psihologie practica dar si carti pentru copii. Vizitatorii vor putea beneficia de promotia 2+1 la majoritatea titlurilor, inclusiv la noutati, dar si de reduceri mari (intre 30% si 80%) la peste 600 de titluri iar pachetele de carti vor avea si ele 20% reducere. Printre multele titluri noi aparute la editura se numara si volumul Un strop de etrnitate, cu al carui autor, psihosociologul francez Jacques Salome, va veti putea intalni la Bookfest joi, 31 mai, de la ora 18.00, la scena Arena.

Tatiana Niculescu descifreaza Viata lui Arsenie Boca

Tot joi, pe scena ARENA, dar de la ora 17, procurorul general Augustin Lazar vine pentru al doilea an consecutiv, la Bookfest ca sa prezinte un nou volum, pe care l-a coordonat impreuna cu Mircea Dutu si Ovidiu Predescu, Protectia juridica a patrimoniului cultural si natural, volum dedicat Centenarului Marii Uniri dar si Anului european al patrimoniului cultural. Andrei Plesu, fost ministru al Culturii si cel care semneaza Cuvantul de insotire al cartii, va fi, de asemenea, prezent la eveniment pentru a vorbi despre volumul in cauza.
Editurile Humanitas si Humanitas Fiction vor expune peste 1.000 de titluri ce vor putea fi achizitionate la reducere generala de 10%, dar editiile de colectie vor beneficia si ele de reduceri speciale. Lucian Boia, Mircea Cartarescu, Tatiana Niculescu, Catalin Dorian Florescu, Radu Paraschivescu, Etgar Keret sau Domnica Petrovai sunt doar cativa dintre autorii care pot fi regasiti la standul Humanitas in cele cinci zile de Bookfest, pentru a-si prezenta cele mai recente aparitii. Bunaoara, Cum am trecut prin comunism. Primul sfert de veac, de Lucian Boia, va fi lansat sambata, pe 2 iunie, de la 12.00, iar Un om care scrie. Jurnal, 2011â€"2017, de Mircea Cartarescu, va fi prezentat in aceeasi zi, de la 14.30. O carte care va starni cu siguranta multe discutii Ei ma considera facator de minuni. Viata lui Arsenie Boca, de Tatiana Niculescu, va fi prezentata tot sambata, dar de la 14.00. Necrutator critic al moravurilor, Radu Paraschivescu revine cu o noua antologie a textelor sale despre exceptionalismul carpatin intitulata Doua maturi stau de vorba. Scene romanesti, volum care va fi lansat sambata, pe 2 iunie, de la 13.00. La randul sau, Humanitas Fiction celebreaza SUA â€" Invitatul de Onoare Bookfest 2018 lansand volumul premiat cu Man Booker Prize in 2017, Lincoln intre vieti, de George Saunders, carte tradusa de Radu Paraschivescu si care va fi prezentata sambata, de la 12.30. Un alt eveniment editorial Humanitas Fiction pe care e bine sa nu il ratati este prezentarea cartii Si, deodata, cineva bate la usa, a cunoscutului autor israelian Etgar Keret care va fi si prezent in standul editurii pentru lansarea care va avea loc sambata, de la 15.45.
La standul editurii Nemira de la Bookfest vor putea fi gasite circa 1000 de titluri cu reducere generala de 20%, iar pachetele promotionale vor putea fi achizitionate la stand cu reduceri de pana la 35%. Printre noile carti aparute la Nemira se afla si volumele Tribar, de Andra Rotaru, Jocul de-a amiba, de Tara Skurtu si Frigul (elegie), de Mihai Ignat, din colectia de poezie Vorpal, volume ce vor fi lansate sambata, 2 iunie, ora 17.00, la scena Arena.

Vintila Mihailescu despre legatura dintre Etnogeneza si tuica

Editura Polirom a pregatit si pentru aceasta editie Bookfest un extrem de bogat calendar de lansari ale autorilor romani si straini, care acopera o gama extrem de variata de domenii, de la eseistica si istori, pana la sociologie, fictiune si carti pentru copii. Chiar din a doua zi de Bookfest, pe 31 mai, de la ora 18.00, Polirom ii asteapta pe cei interesati la Scena ARCA pentru lansarea unei carti eveniment: Forta civica a femeilor, coordonata de Andreea Paul, eveniment la care vor fi prezente 100 de reprezentante active ale societatii civice romanesti. Sambata, de la ora 12.00, la scena ARENA, editura propune o dezbatere pornind de la volumul lui Vintila Mihailescu, Etnogeneza si tuica, care va fi lansat in prezenta autorului si a invitatilor Mircea Vasilescu, Serban Anghelescu si Calin-Andrei Mihailescu. Varujan Vosganian revine in calitate de autor de fictiune cu o reeditare a romanului Statuia comandorului, carte care va fi lansata sambata, de la 12.30, la standul editurii Polirom. In colectia Biblioteca Polirom, Bogdan-Alexandru Stanescu propune cateva noutati ale unor mari autori contemporani, Haruki Murakami, Uciderea Comandorului (I), Carlos Ruiz Zafón, Labirintul spiritelor si Yan Lianke, Zile, luni, ani, carti care vor fi lansate vineri, pe 1 iunie, de la 18.00, pe scena ARENA. Tot vineri, pentru ca este si 1 iunie, copiii sunt invitati, de la ora 16.00, sa ia parte la o serie de lansari Polirom Junior, special pregatite pentru ei la standul Bookfest Junior: Pumn-de-Fier, de Mircea Pricajan, Razboiul solomonarilor, de Moni Stanila, 25 de grame de fericire, de Massimo Vachetta si Antonella Tomaselli, si Sylvie si Bruno, de Lewis Carroll, vor fi prezentate de Bogdan-Alexandru Stanescu si de invitatii sai, Veronica D. Niculescu, Moni Stanila, Corina Anton si Mircea Pricajan, supravegheati cu atentie de invitatul special Pumn-de-Fier.

Premiul Goncourt 2017, in standul Litera

La standul editurii Litera, vor fi disponibile peste 1000 de titluri dintre care 400 noi printre care Ordinea de zi, de Eric Vuillard, carte recompensata in 2017 cu cel mai prestigios premiu literar francez â€" premiul Goncourt, sau volumul Omul suspendat, al autorului Saul Bellow, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1976. De 1 iunie, Litera mica pregateste o serie de suprize si evenimente pentru cei mai mici dintre cititori. Printre noutati se vor afla, in premiera la Bookfest, si bestsellerurile clubului de carte dedicat copiilor si adolescentilor - Clubul Printre Litere: Povesti de seara pentru fete rebele 2, noile aparitii din colectia Micul Zen: Motoras, un iepuras fara astampar; Nu mi-e somn!;Ma relaxez cu Anda, micuta panda! si Rina Ursulina e furioasa dar si Pookie puiul mamei din seria Aventuri de la Ham Hotel.
Peste 400 de titluri vor putea fi gasite si la standul editurii Vremea iar reducerile sunt de 20% la absolut toate titlurile. Editura Niculescu vine la Bookfest cu peste 500 de titluri, reduceri intre 20 â€" 50% la orice titlu, 50% reducere la titluri din Colectia de Dezvoltare Personala, pachete promotionale la preturi speciale si o varietate de titluri interesante, disponibile la preturi unice de 5 si 10 lei. Vizitatorii vor gasi la stand o zona dedicata cartilor in limba engleza, titluri noi si reduceri substantiale de pana la 50% la cartile Oxford University Press. Cu ocazia lansarii volumului Zece ingeri mititei, de Florentina Chifu, care va avea loc joi, 31 mai, de la ora 18, la standul Bookfest Junior, vizitatorii vor beneficia de30% reducere la achizitionarea cartii. Totodata, editura ofera 30% reducere la achizitionarea cartilor din colectia Intrebari MARI si mici, in ziua lansarii dedicate, care va avea loc vineri, 1 iunie 2018, la ora 18:00. Prin achizitionarea oricareia dintre seriileIntrebari MARI si mici sau Cauta si Gaseste ale NICULESCU Kids, va calificati automat in Tombola Piticii curiosi, unde puteti castiga un Microscop National Geographic.

Alte oferte de neratat:
- Editura For You va fi prezenta cu 350 de titluri si cu reduceri de 20-50%, precum si numeroase pachete promotionale cu preturi variind intre 60 si 120 de lei.
- Editura Casa Radio vine la Bookfest cu reduceri de peste 60% la aparitiile din Colectia de teatru radiofonic Fonoteca de Aur, seriile Shakespeare, Molière, Goldoni, Ibsen, Hugo iar la stand vizitatorii vor putea gasi peste 140 de titluri.
- Editura Linghea va fi prezenta cu circa 110 titluri cu reducere generala de 20% iar, la achizitionarea a trei carti, una va fi gratuita.
- Editura Baroque Books aduce la Bookfest peste 150 de titluri cu reduceri cuprinse intre 10% si 60%.
- Editura Cartea Copiilor va prezenta la stand aproximativ 120 de titluri cu reduceri cuprinse intre 25% si 30%.
- Editura Cetatea de Scaun Targoviste acorda reduceri de 30% la cele circa 300 de titluri care vor fi disponibile la stand.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi libera atat in cadrul Salonului de Carte, cat si la toate evenimentele si proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri, 30 mai - 10:00-20:00; joi, 31 mai - 10:00-20:00; vineri, 1 iunie- 10:00-21:00; sambata, 2 iunie -10:00-21:00; duminica, 2 iunie - 10:00-20:00.
Programul evenimentelor este afisat pe pagina www.bookfest.ro
Salonul International de Carte Bookfest este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Bucuresti. Pentru al treilea an consecutiv, Salonul International de Carte Bookfest este organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Parteneri: Julius Meinl, Cumpana, Klarmedia (partener monitorizare presa), Cris-Tim.
Parteneri media: Hotnews.ro, Radio Romania Cultural, Observator Cultural, Accente, Sinteza.
Bookfest este cel mai important salon de carte din Romania si singurul eveniment al industriei editoriale care a reusit sa capete o dimensiune internationala marcanta. La Salonul International de Carte Bookfest de anul trecut (Bucuresti, 24-28 mai 2017) au fost prezente peste 150 de expozanti, programul celor cinci zile cuprinzand peste 400 de evenimente, de la lansari si dezbateri pana la proiectii cinematografice si evenimente interactive. Invitat de onoare al acestei editii a fost Suedia, fiind prezente nume precum Mårten Spångberg, Stina Wirsén, Cecilia Hansson, Athena Farrokhzad, Majgull Axelsson si Fredrik Backman. La editiile internationale anterioare tarile invitate au fost: Spania, Ungaria, Franta, tarile de limba germana (Germania, Austria, Elvetia), Polonia, Cehia si Israel.
Salonul de Carte Bookfest are editii locale in Timisoara, Cluj-Napoca, Tirgu Mures, Iasi, Brasov si o alta editie internationala la Chisinau.