Primaria Municipiului Calarasi, impreuna cu Asociatia CineCultura invita spectatorii de toate varstele la o noua serie de filme ce vor fi prezentate in cadrul Caravanei filmului romanesc -Cartea si filmul. Proiectiile vor avea loc in perioada 16 - 18 mai 2018, la Sala CINEMA 2D/3D a Centrului Judetean de Cultura si Creatie Calarasi. Incepand de anul acesta, Caravana filmului romanesc si-a diversificat portofoliul prin includerea in program a unor filme de animatie realizate de cunoscuti regizori precum: Ion Popescu Gopo, Victor Antonescu, Calin Cazan, Luminita Cazacu, Constantin Paun etc. Filmele de animatie care au incantat generatii intregi pot fi vazute acum si de catre copiii de astazi.
Uimitoarele aventuri ale muschetarilor, regia: Victor Antonescu - povestea celor trei soricei deveniti muschetari, Novacestii, regia: Constantin Paun - un film de animatie care aduce in prim plan un moment de istorie sau Calatoriile lui Pin-Pin, regia: Luminita Cazacu vor incanta spectatorii mai mici sau mai mari din Calarasi. Dar, mai ales se vor intalni cu unul dintre cele mai frumoase filme realizate de Ion Popescu-Gopo: Maria Mirabela. Acest film a fost descris de catre criticul Tudor Caranfil, astfel:
- Doua fetite, una buna, alta rautacioasa, doi crini cu ochi de poveste, parcurg lumea, in blugi si adidasi, contemplandu-i misterele si depanand intrebarile greu de patruns: La ce foloseste o broscuta?, Cine trebuie salvat: pomul sau omizile?, De ce nu poate fi oprit timpul? Un joc cu elementele esentiale ale vietii (apa, focul, aerul) inspirat de Ion Creanga.
Considerand ca anul acesta, care este un an dedicat Centenarului Marii Uniri, este momentul, mai mult ca oricand, sa ne reamintim figurile istorice proeminente care au contribuit la formarea Romaniei Mari, dar si sa redescoperim valorile culturale si identitatea nationala, Primaria Municipiului Calarasi si Caravana filmului romanesc au inclus in programul proiectiilor o serie de filme istorice emotionante, cu subiecte legate de Primul Razboi Mondial, cum ar fi: Ecaterina Teodoroiu, regia: Dinu Cocea sau Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, regia: Sergiu Nicolaescu.
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile, la toate proiectiile.
Scopul Caravanei filmului romanesc - Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale, proiect aflat in al saselea an de existenta, este acela de a promova filmul romanesc, aducand un omagiu cinematografiei nationale si cineastilor romani, fiind singura caravana care promoveaza exclusiv filmul romanesc din toate timpurile.

Programul Caravanei filmului romanesc - Cartea si filmul, la Calarasi, este urmatorul:

Sala CINEMA 2D/3D

- Miercuri, 16 mai, ora 08.30: MARIA MIRABELA
Scenariul si regia: Ion Popescu Gopo
Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu si (voci): Anda Calugareanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Radulescu

- Miercuri, 16 mai, ora 11.00: RAMASAGUL
Regia si scenariul: Ion Popescu Gopo
Cu: Draga Olteanu-Matei, Angela Similea, Florin Piersic, Ion Lucian

- Miercuri, 16 mai, ora 13.00:
ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTAIA NOAPTE DE RAZBOI
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Sergiu Nicolaescu si Anusavan Salamanian
Cu: Ioana Pacula, Vladimir Gaitan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinica

- Joi, 17 mai, ora 08.30: CALATORIILE LUI PIN-PIN
Scenariul si regia: Luminita Cazacu
Cu (voci): Virgil Ogasanu, Valeria Ogasanu

- Joi, 17 mai, ora 11.00: POVESTEA DRAGOSTEI
Scenariul si regia: Ion Popescu Gopo
Cu: Eugenia Popovici, Mircea Bogdan, Marian Stanciu, Diana Lupescu

- Joi, 17 mai, ora 13.00: ECATERINA TEODOROIU
Regia: Dinu Cocea; Scenariul: Mihai Opris si Vasile Chirita
Cu: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuta, Ion Caramitru

- Vineri, 18 mai, ora 08.30: UIMITOARELE AVENTURI ALE MUSCHETARILOR
Scenariul si regia: Victor Antonescu
Cu (voci): Alexandru Arsinel, Dem Radulescu, Anda Calugareanu, Mariana Mihut

- Vineri, 18 mai, ora 11.00: NOVACESTII
Regia: Constantin Paun; Scenariul: Mihai Opris, Constantin Paun
Cu (voci): Magda Cernat, Ion Colan

- Vineri, 18 mai, ora 13.00: CIULEANDRA
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Sergiu Nicolaescu, Anusavan Salamanian, Liviu Rebreanu
Cu: Stefan Iordache, Gheorghe Cozorici, Ion Ritiu, Ana Nicola