- Astazi incepe frumoasa luna Mai, inchinata Mamei lui Dumnezeu.
Asa scria sfantul Maximilian Maria Kolbe intr-una din ultimile sale scrisori. Se afla deja inchis in faimoasa inchisoare Pawiak din Varsovia. Dar gandul la luna Mai, inchinata Mariei, era pentru el mai puternic si mai important decat chinurile inchisorii. Aceasta luna este un dar deosebit al Maicii Domnului. Nu trebuie sa o irosim. Sa mergem la scoala Ei si Ea va fi invatatoarea cereasca a vietii noastre crestine. Ea ne va invata adevarurile fundamentale si vitale ale credintei noastre pentru a le trai cu generozitate si cu constiinciozitate, evlaviosi si crestini sinceri.
- Langa Ea - scria Sfantul Parinte Paul al VI-lea - vom sti sa fim curati, buni, omenosi, blanzi, rabdatori: o puternica lectie evanghelica de viata crestina ne este prezentata, daca intentionam s-o prezentam pe Maica Domnului.
Daca luna Mai este luna minunata a florilor, aducatoare de roade pentru masa fiilor lui Dumnezeu, este si luna infloririi spirituale in toate sufletele care se apropie de Maica Domnului, pentru a aduce roadele asemanarii cu Isus. Aceasta este indatorirea Mariei:
- De a reproduce in fii trasaturile spirituale ale Fiului (Marialis cultus, 57) si Ea o face in chipul cel mai rapid, cel mai usor si cel mai placut, dupa cum ne asigura Sfantul Maximilian M. Kolbe.

Luna Prea frumoasei noastre Mame

- Iata, a venit, in sfarsit, luna preafrumoasei noastre Mame, astfel scria odata Padre Pio din Pietrelcina, la inceputul lunii Mai. Tocmai asa este. De veacuri, de acum, luna Mai este luna Mariei prin excelenta, luna Prea frumoasei noastre Mame.
Este luna cea mai frumoasa a anului, prin splendoarea primavaratica pe care o imbraca; de aceea este inchinata aceleia pe care Biserica o preamareste si o lauda ca Toata frumoasa. Este luna in care imbobocesc trandafirii parfumati in aerul caldut al naturii surazatoare; de aceea este inchinata Aceleia pe care Biserica o preamareste ca Trandafir Tainic.
- Luna Mai - scrie Sfantul Parinte Paul al VI-lea - ne aminteste de bucuria de copii cu care mergand la scoala, duceam flori pentru altarul Maicii Domnului. Lumanari, cantece, rugaciuni si buchete dadeau un chip luminos evlaviei noastre fata de Preasfanta Fecioara Maria, care ne aparea atunci ca Regina primaverii, primavara naturii si primavara sufletelor.
Luna Mai este numita si luna harurilor si a slavirii Mariei, pentru ca in aceasta luna se primesc haruri imbelsugate, celebrand slava Mamei ceresti si a Reginei universului. Mai ales pentru roadele spirituale pe care le aduce, luna mai canta cele mai inalte cununi de slava Mariei - Mijlocitoarea tuturor harurilor. Sunt haruri felurite pe care Ea le daruieste cu iubire celor care o cinstesc in aceasta luna: haruri de progres spiritual, de reinnoire a vietii, de convertire, haruri temporale pentru sanatate, pentru munca, pentru invatatura, pentru locuinta, pentru familie. Cate haruri in aceasta luna binecuvantata! Cu atat mai mult, cu cat ea se incheie cu sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria a harurilor. Care dintre voi nu are nevoie de haruri? Sfantul Maximilian M. Kolbe, pentru a-l ajuta pe fratele muncit de chinuitoarele primejdii spirituale si materiale in care se afla, nu a gasit un ajutor mai puternic decat sa-i recomande cu grija sa ia parte la devotiunea lunii mai. Astfel i-a trimis carti folositoare, pentru a-l face sa urmeze aceasta devotiune zi de zi.

Luna Mai, din greseala

Un tanar evreu, Herman Cohen, aflandu-se la Paris pentru a studia muzica, s-a lasat antrenat in jocuri de noroc si distractii. Avand trebuinta de bani pentru a-si satisface patimile josnice, a gasit un post de organist la biserica Sfanta Valeria pentru toata luna mai. In primele seri el canta cu o totala indiferenta, ca un simplu profesionist. Dar fara sa vrea, stand acolo, era constrans sa asculte predicile care se tineau in fiecare seara. Ascultand, sufletul lui a inceput sa se framante si inima sa i se zguduie. La sfarsitul lunii mai s-a gandit in mod serios sa se pregateasca pentru botez, spre a deveni catolic. Si putin dupa aceea a primit botezul in aceeasi biserica. Impreuna cu botezul, a primit si darul chemarii la starea religioasa (calugareasca). A devenit calugar carmelitan si a murit in faima de sfintenie. Cate haruri de la acea luna Mai facuta din intamplare!

Pentru intreaga biserica

Participarea la devotiunea lunii mai inseamna deci a dobandi haruri, a rezolva probleme si situatii dureroase, inseamna a primi ocrotirea Mamei lui Dumnezeu. Pentru aceasta, Biserica, papii, sfintii au recomandat cu staruinta celebrarea cu evlavie a lunii Mai. Sfantul Parinte Paul al VI-lea a publicat in anul 1965 o scrisoare enciclica despre Luna Mai, anume pentru a reafirma ca Biserica o considera drept luna cea mai rodnica de rugaciune si haruri ceresti pentru toate trebuintele omenirii si ale Bisericii:
- Tocmai pentru ca luna mai ne da aceasta puternica invitatie la o rugaciune mai staruitoare si mai increzatoare si pentru ca in ea rugaciunile noastre gasesc mai usor acces la Inima Milostiva a Fecioarei, predecesorii nostri au obisnuit sa aleaga cu drag aceasta luna inchinata Mariei, pentru a chema poporul crestin la rugaciuni publice, ori de cate ori au cerut-o trebuintele Bisericii, sau vreo primejdie amenintatoare apasa asupra lumii.
Sa facem bine in aceasta luna Mai
Sa nu pierdem aceasta mare ocazie de har. Sa cautam ca si altii sa n-o piarda. Sa-i chemam pe cei dragi noua si sa-i indemnam pe prietenii nostri sa participe la devotiunile lunii mariane. Sfanta Fecioara Maria nu va lasa pe nimeni sa plece cu mainile goale. Sa ne amintim ca Ea insasi a aparut cu mainile din care proiectau fascicole de raze luminoase, spunand sfanta Caterina Labourre:
- Aceste raze sunt simbolul harurilor pe care le revars asupra persoanelor care mi le cer.
Si sfanta Ecaterina Labourre, dupa exemplul lui Filip Neri, al sfantului Camil, al sfantului Alfons de Liguori si al atator alti sfinti, voia ca mai ales in luna Mai sa se intensifice rugaciunea mariana, staruinta smerita catre Aceea care sade pe tronul harurilor, pentru a obtine mila si har in nevoi"(Evr 4,16). La picioarele Mariei gasim izvorul tuturor harurilor si al sfinteniei.

Practica

- Straduieste-te sa aduci pe cineva la devotiunea lunii Mai.
- Recita sfantul Rozariu pentru ca multi sa participe la devotiunea lunii Mai.
- Roaga-te la sfantul Iosif ca El sa te invete in aceasta luna Mai s-o iubesti pe Maica Domnului.

Sursa: sanctuarcacica.ro