Zilele Filmului Rus au debutat joi, la Cinemateca Eforie din Capitala, cu proiectia celui mai recent film al lui Karen Sahnazarov, Anna Karenina - Povestea lui Vronski. Regizorul a fost prezent la gala de deschidere.
- Ne bucuram astazi sa avem printre noi un oaspete mare care vine destul de rar in Romania, directorul general al Mosfilm, Karen Sahnazarov. Cea de-a VIII-a editie a festivalului noi am dedicat-o jubileului pe care l-a avut domnul Sahnazarov, respectiv 65 de ani de la nastere. De aceea, cu voia domnului Sahnazarov, noi vom proiecta sapte filme printre care filmul din gala de deschidere, Anna Karenina - Povestea lui Vronski, a declarat directorul Centrului Rus de Stiinta si Cultura din Bucuresti, Natalia Muzhennikova, in cadrul unei conferinte de presa.
In cadrul Zilelor Filmului Rus, care se desfasoara in perioada 26 - 29 octombrie 2017, vor fi prezentate, la Cinemateca Eforie, doar filme regizate de Karen Sahnazarov, respectiv Anna Karenina - Povestea lui Vronski (2017), Noi, jazzmenii (1983), Calaretul numit Moarte (2004), Vise (1993), Curierul (1986), Ziua Lunii Pline (1998) si Noapte de iarna la Gagra (1985).
Regizorul Karen Sahnazarov a declarat, in cadrul conferintei de presa:
- Este o mare onoare sa fie prezent in Romania, cu atat mai mult cu cat are "o istorie mai veche a relatiilor cu Bucurestiul. Am fost prima data la Bucuresti prin anii '83 -'84 cu filmul Noi jazmenii. A doua oara am avut o retrospectiva la Cinemateca Romana, prin anul 2001, si, dupa aceea, in 2009 am avut placerea sa revin in Romania. Trebuie sa mentionez ca apreciez foarte mult publicul roman, am un sentiment foarte pozitiv fata de el, pentru ca este primitor, deschis si eu vin cu mare placere si cu mare drag, a afirmat regizorul rus.
Directorul Mosfilm a sustinut ca relatia dintre Rusia si Romania in privinta filmografiei este una destul de slaba, iar festivalul poate fi unul dintre pasii importanti in dezvoltarea acesteia. Accesul la Zilele Filmului Rus se face pe baza de bilete, puse in vanzare la Cinematograful Eforie. Dupa proiectiile de la Bucuresti, Festivalul Filmului Rus isi va continua drumul prin tara in orasele Ploiesti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Suceava, Sighetu Marmatiei si Iasi.

sursa: amosnews.ro