Florin Chilian, singurul artist roman care a devenit membru al Uniunii Compozitorilor din Marea Britanie, lanseaza azi, 6 octombrie 2017, la Muzeul National al Literaturii Romane, albumul sau Pre@Clasic, acompaniat de cvartetul Bella Musica, respectiv Gianina Meragiu -Vioara I, Mirela Dranga - Vioara a II-a, Claudia Carapancea - Viola, Gabriela Petre -Violoncel.
- Muzica de camera, regina muzicii prin excelenta si cu precadere a muzicii clasice, poate si trebuie sa fie o bucurie pentru toti iubitorii de muzica, pentru fiecare dintre noi. Muzica de camera nu trebuie sa mai fie atat de greu accesibila! Vreau sa pun in valoare frumusetea muzicii preclasice si sa o aduc in firescul vietii noastre de zi cu zi. Albumul ajuta tinerii - si nu numai - sa treaca asa-zisa prapastie iscata nefiresc intre elita culturala si generatia Millennials, pe de o parte, si intre aceeasi elita si cei care nu au avut inca ocazia sa descopere frumusetea muzicii clasice. Pre@Clasic elimina distanta intre Ateneul Roman si noile generatii, pastrand insa cu strasnicie inalta calitate muzicala, marturiseste Florin Chilian.
- Ascultatorul este introdus intr-un mod firesc intr-o lume perceputa deseori drept inaccesibila publicului larg. Pe scurt, albumul functioneaza ca o punte nevazuta intre doua stiluri muzicale diametral opuse. Unul la moda si altul care ar trebui sa fie mereu la moda. Nimeni, niciodata, nu a pus voce, cu atat mai putin o voce pop, alaturi de muzica de camera. Pre@Clasic este un album unic prin muzica pe care o propune, prin prezentarea lui grafica si prin scop in sine: acela de a le deschide apetitul pentru muzica buna. Sau altfel spus, drumul catre o calatorie magica, afirma Florin Chilian, intarind originalitatea albumului sau.
- Stiu ca nu se mai face sa lansezi albume, cu atat mai putin vinil, muzica preclasica. Asa cum v-am obisnuit insa, tin neaparat sa va surprind, alaturi de cvartetul Bella Musica, a incheiat artistul.
Pe langa compozitiile noi, artistul a rearanjat unele dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, din dorinta de a apropia publicul de frumusetea muzicii preclasice, precum Iubi, Zece, Termopane, Chiar daca sau Viata ca o curva.
Loreta Popa a definit perfect calitatile artistului Florin Chilian:
- Florin Chilian a ales sa scoata muzica clasica din locurile unde este ascultata de obicei si sa o aduca in cotidian. Acolo unde nu ti-ai imagina ca se poate asculta. Chilian este acel om care stie ca pentru a lasa o amprenta trebuie sa spargi tipare, sa distrugi programe, sa iesi din context, sa tulburi apele si sa arati ca se poate. Are charisma, pentru ca prin venele lui alearga iubirea de viata; are talent, pentru ca l-a primit in dar de la Cineva de Sus care il iubeste; are generozitate pentru ca se cunoaste, cu bune si cu rele, si este peste tot si toate sincer cu el insusi.