365.ro informeaza: Monumentul dedicat lui Rainier al III-lea, inaugurat in Parcul Circului
Monumentul dedicat lui Rainier al III-lea, cuprinzand o statuie a principelui, dar si un ansamblu cu personaje din lumea circului, a fost inaugurat, miercuri, in prezenta primarului general, Gabriela Firea, si a printesei Stephanie de Monaco.
- As dori sa multumesc pentru acest omagiu pe care il aduceti tatalui meu si pentru dragostea si pasiunea pe care le-a aratat el circului, pentru ceea ce ne poate aduce acesta, a declarat printesa Stephanie de Monaco, in cadrul ceremoniei desfasurate in Parcul Circului.
Gabriela Firea a subliniat ca dezvelirea unui ansamblu monumental, la care s-a lucrat mai multi ani, reprezinta un moment deosebit, prin care poate fi exprimat inca o data atasamentul fata de valorile culturale.
- Este un omagiu adus principelui Rainier de Monaco, intemeietorul circului international de la Monte Carlo. Festivalul de la Monte Carlo este cunoscut in intreaga lume, iar artistii de la Circul Globus au castigat de-a lungul timpului numeroase trofee la acest festival international. (...) Cu toate ca, asa cum este cazul oricarui mare oras european, ne confruntam cu foarte multe probleme in ceea ce priveste infrastructura sau constructiile sau cresterea calitatii vietii cetatenilor, nu cred ca avem dreptul sa uitam nicio secunda obligatiile noastre morale in ceea ce priveste domeniul cultural, a declarat edilul general.
Ea a adaugat ca, in afara de statuia in sine, monumentul include un ansamblu care va fi extrem de atractiv pentru copii, care vor putea petrece aici clipe frumoase, "de neuitat".
- Este o investitie care poate fi considerata mare, dar nu este atat de mare daca este sa comparam simbolul pe care il reprezinta principele Rainier de Monaco si faptul ca ii dedicam acest ansamblu monumental, a mentionat Firea.
Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, a felicitat Primaria pentru faptul ca, dincolo de toate contestatiile, isi ia foarte in serios si isi indeplineste si menirea de promotor cultural. Potrivit acestuia, circul reprezinta parte a patrimoniului cultural mondial si trebuie sarbatorit.
- In plus fata de asta, legat de posibilele controverse care intotdeauna se intampla cand exista investitii in cultura, nicio investitie in cultura nu este nelalocul ei, nicio investitie in cultura nu poate fi considerata, la o analiza atenta, prea mare si vreau sa ii multumesc doamnei primar inca o data in mod public pentru apropierea de Ministerul Culturii si parteneriatul pe care ni-l asigura, a spus el.
Principele Radu a apreciat ca momentul reprezinta o ocazie de a aduce un "respectuos omagiu" unui om care s-a aflat jumatate de secol la conducerea tarii sale, oferind totodata un exemplu despre modul in care poate fi ajutata societatea, sustinand domenii precum stiinta si arta.
- Probabil este prima oara in istoria noastra contemporana cand, dupa Al Doilea Razboi Mondial, Capitala noastra dezveleste statuia unui suveran dintr-o dinastie europeana. Contrastul este atat de izbitor cu statuile pe care noi le-am ridicat intre 1948 â€" 1989 incat e de la sine inteles ca ziua de astazi este un foarte frumos nou inceput care, desigur, se datoreaza edililor orasului si celor care decid soarta Capitalei Romaniei. Prin indelungata sa domnie, de jumatate de secol, suveranul monegasc a lasat o urma foarte adanca in cultura si arta europeana, a declarat el.
Dezvelirea monumentului a fost precedata de un scurt spectacol sustinut de artisti de la Circul Globus, care au prezentat un numar de acrobatie si unul de dresura de cai.