Miscarea de Rezistenta: Festivalul Smart Folk You! Florian Pittis. Suntem Smart FM, suntem Folk You, iar voi sunteti miscarea de rezistenta (Autor: Danut Deleanu)
Ieri, buletinul meteo anuta pentru miezul noptii ploaie si rafale puternice de vant. Era ultima seara a Festivalului Smart Folk You! Florian Pittis, editia a XIII-a, si nimeni n-ar fi dorit ca acest (prezumtiv) impediment sa strice bucuria spectacolului, chiar daca, vorba lui Motu, ploaia care va veni le va potopi pe toate. Spre seara, insa, briza marii nu mai exista, zmeiele zaceau lesinate la pamant, steagurile nu mai fluturau, tricourile se lipeau de piele, o zapuseala apasatoare naclaia aerul aproape irespirabil. Cu toate astea, zeci de grupuri de tineri isi adusesera pledurile si saltelele in fata scenei de la Folk You, asteptand cuminti sa inceapa cantarea. Si, pe la 19.15, incepe.

Primul care urca pe scena este Walter Ghicolescu, un folk-ist de rasa, care canta piese compuse pe versurile poetului Adrian Paunescu, cele mai mute dintre ele fiind de pe noul sau album intitulat A de la Paunescu. Cu vadita simtire si vizibila emotie interpreteaza Telefon peste moarte, Daca maine ar incepe lumea ori Noapte de adio. La final, initiatic, ca intr-un schimb de stafeta intre generatii, il invita alaturi pe micutul (cam 10 ani sa aiba!) David Gojkovic, un pusti talentat, jumatate sarb-jumatate roman, care ia voiniceste chitara in mana si incepe un rock'n'roll adaptat pe versuri specifice varstei lui. Cei prezenti ii aplauda talentul, curajul, dezinvoltura si muzicalitatea.

Ora 19.45

Veseli, ca de fiecare data, cu o muzica senina, placuta, necomplicata, usor de tinut minte (mai ales refrenul), cei de la Folk Frate sunt primii care incalzesc atmosfera, mai mult decat caldura de afara! Au partea feminina de partea lor, cu atat mai mult cu cat piesele fetelor le sunt adresate: Alejandra, Doar in ochii tai incape cerul, etc. Versurile jucause au in ele atata orez ca iti poti grava toata dragostea pe boabele albe.

Ora 20.30

Urmeaza Andrei Paunescu si trupa Totusi, cu o noua repriza de muzica din vremea celei mai mari si mai indelungate manifestari cultural-artistice, Cenaclul Flacara. Melodiile, pe versurile marelui poet Adrian Pauneascu, reinviate si remodelate de vocile lui Andrei si Mariei, sunt cantate parca mai patimas decat variantele lor originale. Se incepe cu o piesa plina de emotie Amor cubist, unde sufletul e tot mahala, apoi cu o alta militanta: Iobag la patron, iobag la stat. Se trece la zone geografice, spre extazul publicului, si se canta piese de angajament pentru fiecare regiune in parte: Moldova, Ardealul, Oltenia si Tara Romaneasca. Evident ca nu lipesec Treceti batalioane romane Carpatii si Noi suntem romani.

Ora 21.20

Adrian Naidin (cel care are o emisiune la radio Smart FM intitulata Antitristul) surprinde asistenta la modul cel mai inalt cu muzica sa ce reactualizeaza vechi melodii populare romaneati. Acompaniindu-se cu un violoncel (instrument mai putin obisnuit in orchestrele populare), cu o voce cu spectru larg, Adrian demonstreaza ca muzica traditionala veche este un filon de aur inepuizabil care poate fi felurit exploatat.
Incepe cu Canta cucul, bata-l vina! si marea de oameni adunat in fata scenei canta la unison cu el, trece la balade vechi si toti ii urmeaza fredonand, isi aminteste de timpurile pe cand era la Phoenix si canta Strunga, apoi, ca intr-un descantec, invoa Paparuga-ruga.

Urca pe scena Marius Tuca si Marius Manole cu o prezentare haioasa a trupei lui Damian Draghici, Marius Tuca promitand totodata celor prezenti ca anul viitor Folk You va reveni la vechea locatie de langa mare. Incheie spunand:
- Suntem Smart FM, suntem Folk You, iar voi sunteti miscarea de rezistenta!

In mare verva, Damian comunica cu publicul, canta Ciocarlia la nai, si-o invita in scena pe Maria Raducanu, care incepe cu Un tigan avea o casa. Dupa minirecitalul acesteia este invitat Ionel Tudorache, care anima asistenta cu Mi s-a rupt caruta-n drum, La Chilia-n port si Saraiman.

Ora 22.45

Canta cei de la The Motans un rock mai linistit, mai cuminte, in comparatie cu Kempes si baietii lui care pun totul in miscare. Cu vocea lui ampla, sonora, inalta, cu acea stiinta de-a capta publicul, cu piese in forta, grele, de hard rock adevarat, Kempes domina scena si pe cei prezenti, care-l cheama de doua ori la bis. Dupa Kempes urmeaza cei de Byron care, din nou, mai domolesc putin atmosfera. Un vant din ce in ce mai nervos ridica nisipul fin in aer care intra peste tot: in par, pe sub haine, in gura, in instrumentele de pe scena. Prognozata ploaie da semne ca se apropie. Revin cei doi Marius (Tuca si Manole) sa prezinte trupa Taxi, sa reafirme Suntem Smart FM, suntem Folk You, sunteti miscarea de rezistenta! si sa ameninte, in gluma, desigur:
- Chiar daca vine ploaia, nimeni nu pleaca! Pe cel care pleaca il omor cu mana mea!

Ora 1.50

Pentru a se evita accidentele care ar fi fost create de intensitatea vantului, se coboara scena cu cativa metri. Intra Dan Teodorescu si canta, in maniera-i binecunoscuta, o piesa spumoasa despre cum il amageste Soros c-o sa-l plateasca pentru fiecare manifestatie de strada la care a participat. I se adauga ceilalti membri Taxi si incepe nebunia cu Criogenia salveaza Romania. Dupa o ora si ceva de cantare, pe final, toti au fost salvati, deoarece ploaia a ocolit Vama. Raan insa vii, ca in fiecare an, ca la fiecare Folk You, versurile si muzica lui Pittis:
- Ploaia care va veni le va potopi pe toate!
Ramas bun, Vama Veche!