TVR CLUJ si LIBRIS EDITORIAL organizeaza joi, 15 iunie, ora 18.00, la libraria Carturesti Carusel din Bucuresti evenimentul de lansare a cartii: AUSCHWITZ 70 DE ANI. ALIVE TVR CLUJ. Volumul inaugureaza seria proiectelor TVR Cluj reunite sub denumirea TVR DE COLECTIE care-si propune sa aduca Arhiva de Aur pe rafturile bibliotecilor. Cartile incluse in acest demers vor transpune in plan editorial materialele video realizate de TVR. Volumul ALIVE TVR CLUJ - AUSCHWITZ 70 DE ANI reuneste, in paginile sale transcrierea marturiilor a 6 supravietuitori ai Holocaustului, intervievati de Thea Haimovitz, precum si a dialogurilor moderate de Sebesi Karen, realizate chiar in imediata apropiere a baracilor de la Auschwitz si transmise in direct. Nu in ultimul rand, trebuie amintiti si cei care au elaborat intregul concept jurnalistic si au coordonat acest proiect media, unic in istoria TVR: Emilia Avram si Adrian Rozenberg, producatorii programului, precum si Mihaiela Ilea si Cristina Berceanu, co-ordonatorii transmisiilor din Studioul TVR Cluj. Romeo Couti, jurnalist TV senior, este coordonatorul proiectului MARTURII DIN INFERNUL HOLOCAUSTULUI:
Cartea scrisa de Romeo Couti, AUSCHWITZ. ALIVE 70 DE ANI, este editata de Libris Editorial si contine marturii zguduitoare ale supravietuitorilor evrei din Romania, care au avut puterea sa povesteasca familiilor zeci de ani mai tarziu. Sunt interviuri ample care trebuie citite, cu toata durerea pe care o transmit si neintelegerea mintii omului normal pentru asemenea experi- mente oribile care s-au petrecut in istoria umanitatii. Este remarcabil, de asemenea, efortul facut de jurnalistii de la TVR Cluj prin realizarea materialelor video care vor ramane in arhiva nationala pentru totdeauna ca un adevarat asset national.Cartea AUSCHWITZ 70 DE ANI. ALIVE, care a urmat acestor inregistrari video si transmisii live este un lucru firesc, este dorinta autorului, dupa realizarea acestor materiale video, de a lasa si negru pe alb ceea ce a simtit in timpul acestor filmari, felul in care l-au marcat.
Prof. dr. Andrei Marga noteaza:
- Volumul de fata reuneste materialele unei initiative in premiera in Romania. Ea a fost asumata de directorul Romeo Couti si colaboratorii sai de la Televiziunea Romana â€" Studioul Teritorial Cluj, si consta in a transmite, cu asistenta cat se poate de calificata, celebrarea a 70 de ani de la eliberarea, de catre trupele sovietice, in cadrul actiunilor aliatilor din Cel de Al Doilea Razboi Mondial, a celui mai sinistru dintre lagarele de exterminare organizate de nazisti in Europa Centrala si Rasariteana. In cuprinsul volumului cititorul gaseste atat marturii ale unor supravietuitori, cat si transmisiunile efective realizate de la Oswiecin - Auschwitz, inclusiv de la ceremoniile oficiale ale celebrarii internationale.

Despre Auschwitz

De la eliberarea lagarului din 27 ianuarie 1945, Auschwitz a devenit un simbol al terorii si al Holocaustului, fiind locul unde 1,1 milioane de barbati, femei si copii si-au pierdut viata, informeaza cnn.com, care prezinta o inregistrare cu drona a fostului lagar in prezent.Constructia taberei a inceput in 1941, iar pana la eliberarea ei, in 1945, nu fusese inca terminata. Printre prizonierii trimisi in tabara se aflau evrei, romi, homosexuali, martori ai lui Iehova, polonezi si sovietici.
80% dintre cei adusi la Auschwitz-Birkenau au fost omorati imediat.
Invitati la eveniment:

- Andrei Marga, diplomat, filosof, profesor universitar
- Ladislau Gyemant, profesor universitar dr.
- Doina Gradea, membru al Consiliului de administratie al Televiziunii Publice
- Varujan Pambuccian, lider grup minoritati Camera Deputatilor
- Romeo Couti, jurnalist TVR Cluj, coordonatorul volumului.