Recent, in programul TVR 2 a fost filmul Calatoria lui Gruber. Este un film emotionant despre destinul tragic al evreilor si in acelasi timp o radiografie a unei trasaturi suparatoare si nemuritoare a unor romani: mitocania. Toti actorii din distributie joaca perfect, iar Florin Piersic Jr., Marcel Iures, Claudiu Bleont, Razvan Vasilescu si Alexandru Bindea sunt de-a dreptul magnifici. Din Wikipedia am aflat detalii despre filmul Calatoria lui Gruber, o coproductie romano - maghiara (2008) a regizorului Radu Gabrea, iesit pe ecrane in anul 2009.

Rezumatul filmului

Filmul este inspirat de relatarile cuprinse in trei pagini ale romanului Kaputt al scriitorului italian Curzio Malaparte, in care acesta vorbeste despre vizita sa la Iasi, la o zi dupa pogromul suferit de populatia evreiasca din oras. Fara sa fie vorba de o ecranizare a romanului Kaputt, actiunea filmului ne transpune in vara anului 1941, la Iasi, la cateva zile dupa trecerea Prutului de catre Armata Romana, la ordinul Conducatorului Statului, Ion Antonescu, alaturi de de trupele Wehrmachtului. Scriitorul si ziaristul italian Curzio Malaparte (Florin Piersic Jr.), corespondent de razboi al ziarului Corriere della Sera, pe langa trupele Wehrmachtului, (fost) prieten cu Mussolini, este in oras, in cautarea doctorului evreu alergolog Gruber. El sufera de o puternica alergie. Cu acest prilej, Curzio Malaparte descopera cum erau unii ofiteri romani, intr-o realitate tragica a razboiului. Si mai ales descopera realitatea ingrozitoare a unor gropi comune in care si-au gasit sfarsitul un numar de cetateni romani de etnie evreiasca din Iasi - printre ei si tatal medicului alergolog Iosif Gruber.

Fisa tehnica

- Regia: Radu Gabrea
- Scenariul: Razvan Radulescu, Alexandru Baciu
- Producator: Radu Gabrea
- Coproducator: Laszlo Kantor
- Imaginea: Dinu Tanase
- Costume: Svetlana Mihailescu
- Montajul: Melania Oproiu
- Coloana sonora: Petru Margineanu
- Design de productie: Florin Gabrea

Distributia

- Florin Piersic Jr.: Curzio Malaparte
- Marcel Iures: Dr. Gruber
- Claudiu Bleont: Colonelul Niculescu-Coca
- Razvan Vasilescu: Stavarache
- Alexandru Bindea: Guido Sartori
- Andi Vasluianu: Mircea
- Udo Schenk: Colonelul Freitag
- Dumitru-Paul Falticeanu: soldat
- Sandu Mihai Gruia: Dr. Anghel
- Cristina Bodnarescu: femeie
- Trefi Alexandru: Soldat

Premiera

Filmul a rulat pe ecranele din Romania incepand cu 5 septembrie 2009. Inainte de premiera din Romania, filmul a mai fost prezentat la European Union Film Festival din Chicago si Romanian Film Festival, la Tribeca Cinema din New York, in orase precum Toronto, Atlanta, Ierusalim si Buenos Aires, iar la 16 august 2009, la Australian Centre for the Moving Image din Melbourne, in Australia.