Observator de Calarasi informeaza: Profesorul Ilie Stefan Radulescu si-a lansat a zecea carte
Profesorul Ilie Stefan Radulescu si-a lansat a zecea carte, intitulata LIMBA ROMANA, INTRE IGNORANTA, INDECENTA SI AROGANTA. CITATE PERSONALIZATE, CORECTATE LITERAR. Evenimentul a avut loc in cadrul Muzeului Municipal Calarasi. Ilie Stefan Radulescu a declarat ca i-au trebuit doi ani pentru a convinge una dintre editurile din tara sa o editeze:
- Aceasta carte este una oarecum in premiera. Ea urmeaza un fel de principiu aristotelic: intre prietenie si adevar, o datorie sfanta este sa pretuim mai mult adevarul. Adevarul este un principiu pe care ar trebui sa il respectam cu sfintenie, in toate domeniile vietii sociale. Limba are si ea adevarul ei. Poti sa o respecti si poti sa nu o respecti si sa ii incalci legile, normele, regulile. Poti sa o faci constient sau inconstient. Din pacate, de multe ori o facem din ignoranta. Chiar daca simtim ca suntem ignoranti, nu facem nimic ca sa scapam de aceasta ignoranta. In ultimii 25 de ani am fost un autor frecvent al unor articole saptamanale in gazetele locale, sub genericul CUM VORBIM SI SCRIEM CORECT, iar in cadrul postului Radio Voces Campi, timp de 12 ani, am prezentat rubrica SA VORBIM CORECT ROMANESTE, rubrica zilnica. Aceasta este a zecea carte in domeniul limbii si e cea mai serioasa dintre ele din punctul de vedere al impactului pe care il are asupra lumii pe care noi o credem extrem de cultivata. Cand am publicat aceasta carte nu mi-au trebuit 72 de ore, cum o fac altii, mi-a trebuit cel putin un an ca sa o elaborez si doi ani ca sa conving sa fie editata. 25 de edituri din Capitala, dintre cele mai rasarite, au fost abordate de mine si le-a fost teama, frica, sa publice aceasta carte. Am apelat vreo 30 de edituri din tara: Iasi, Bucuresti, Cluj, Pitesti, Craiova. Una singura a avut curajul. Nu cea mai rasarita, una dintre micile edituri din provincie. Este cea pe care eu am felicitat-o ca a avut aceasta dorinta, placere si iubire fata de limba romana, pentru ca eu intotdeauna, in argumentele mele fata de aceste edituri, am pus mai presus de orice limba romana, a afirmat profesorul Ilie Radulescu.
Ilie Stefan Radulescu s-a nascut in data de 20 iulie 1934, in municipiul Bucuresti. A urmat cursurile primare, gimnaziale si liceale in Calarasi, apoi pe cele ale Facultatii de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti. Licentiat in filologie si profesor, gradul I, de limba si literatura romana la Colegiul National Barbu Stirbei, din Calarasi, a colaborat in presa, dupa 1970, cu sute de articole si studii de specialitate. A publicat, pe langa volume de istorie literara si teatrala, de critica literara si memorialistica, si volume consacrate limbii literare actuale. A fost distins cu premii nationale pentru creatie literara publicistica si eseu-istorie literara, precum si cu diplome de excelenta din partea Guvernului Romaniei, a Ministerului Culturii si a Ministerului Educatiei. Acesta este membru fondator al Societatii Scriitorilor Romani (Stiinta, Memorialistica, Tehnica), membru de onoare al Societatii de Stiinte Filologice din Romania si cetatean de onoare al municipiului Calarasi.

Sursa: observatorcl.info