QMAGAZINE informeaza: Romania, invitata de onoare la Targul de carte de la Beijing
In perioada 24-28 august 2016 va avea loc cea de-a 23-a editie a Targului International de Carte de la Beijing, eveniment la care Romania, alaturi de celelalte tari central si est-europene, este invitata de onoare. Participarea tarii noastre la eveniment este sustinuta de Institutul Cultural Roman, prin Centrul National al Cartii, si poarta mesajul Booking Romania, se arata intr-un comunicat al ICR.
Targul International de Carte se va desfasura in Noul Centru Expozitional din Beijing si este organizat de catre Administratia Nationala pentru Presa, Edituri, Film, Radio si Tv, prin International Expo Center of China Publishing Group Corporation.
La standul Romaniei vor fi expuse peste 1200 de titluri de albume si carti, aparute la 20 edituri romanesti, precum si traduceri din autori romani, publicate cu sprijinul Centrului National al Cartii din cadrul ICR. Cartile romanesti vor fi ulterior oferite, prin intermediul Ambasadei Romaniei, Institutului Cultural Roman de la Beijing, Catedrei de Limba Romana din cadrul Universitatii de Limbi si Literaturi Straine, Beijing. Biblioteca Nationala a Romaniei pune la dispozitia ICR peste 120 de titluri de carte, pentru o Expozitie dedicata traducerilor din limbile chineza si romana.
Pentru editia 2016 a Targului de la Beijing, programul de evenimente realizat de Institutul Cultural Roman include lansari de carte, dintre care mentionam prezentarea albumului Enescu: Muzicianul de geniu in imagini, Gramatica Limbii Romane Contemporane, autor Dong Xixiao. Prezentarea de carte romaneasca va fi insotita de recitaluri ale maestrului Grigore Lese si ale violonistului Andrei Mihail, precum si de interpretarea piesei de teatru Angajare de clovn de Matei Visniec, in prezenta autorului. Lista evenimentelor este completata de expunerea colectiei filatelice a lui Alexandru Bartoc, precum si de alte activitati conexe: conferinte, dezbateri, intalniri cu traducatorii si editorii chinezi.
________________________________________
In cadrul Targului International de Carte de la Beijing va fi lansata editia in limba chineza a cartii Pas cu pas de Klaus Iohannis, aparuta la editura Zhong Yi, Beijing, in traducerea prof. Dong XiXiao. Institutul Cultural Roman nu a avut nicio contributie financiara sau de alt tip la acest proiect; initiativa traducerii si a lansarii in cadrul targului de carte apartin editorului chinez. Drepturile de autor au fost obtinute de la Editura Curtea Veche.
________________________________________
Un eveniment special va fi dedicat Zilei Limbii Romane, programat in ultima zi a targului, cand acesta este deschis publicului larg, duminica, 28 august 2016, si va consta in conferinte, un dialog romano-chinez, un recital poetic din opera lui Mihai Eminescu si lansarea cartilor Gramatica limbii romane contemporane si Istoria culturii romane moderne.
Cu o zi inaintea deschiderii oficiale a targului, marti, 23 august, la Beijing, va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Special pentru Carte, cea mai prestigioasa distinctie a Chinei in domeniu. Laureatii sunt 20 de sinologi si scriitori de renume din toata lumea, printre care si directorul Institutului Cultural Roman de la Beijing, Constantin Lupeanu.
Cu ocazia celui mai important eveniment de profil desfasurat la Beijing, presedintele ICR, Radu Boroianu, declara:
- Pentru a doua oara consecutiv, Romania este prezenta la prestigiosul Targ International de Carte de la Beijing, detinand, alaturi de celelalte tari din Centrul si Estul Europei, calitatea de invitata de onoare. Tara noastra, prin institutia pe care o reprezint, aduce in atentia comunitatii internationale un parcurs exceptional, o istorie multidimensionala a creatiei culturale autohtone. Pluralitatea aspectelor expuse in cadrul acestui eveniment reprezinta o sansa de afirmare a Romaniei in calitate de contributor de inalta valoare in domeniul cartii. Le multumesc, din partea ICR, tuturor partenerilor la acest proiect, precum si organizatorilor. Sper ca prezenta Romaniei la Beijing sa devina o traditie. Acest proiect de tara, prezenta noastra la un important targ de carte din zona asiatica, se datoreaza multor creatori, dar mai ales traducatorilor, care au facilitat â€" sper â€" placerea lecturarii unor autori romani in limba chineza si in numeroase alte limbi de circulatie internationala. Afirm acestea cu prilejul apropiatei Zile a Limbii Romane, sarbatorita pe 31 august.
Din delegatia Romaniei, prezenta la Targul International de Carte de la Beijing, fac parte Ligia Deca â€" consilier de stat, Irina Cajal â€" subsecretar de stat, din partea Ministerului Culturii, Adrian Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei, Cristina Andrei, director al Muzeului National George Enescu, Octavian Dumitru, director al Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Andrei Mihail, muzician, Matei Visniec, poet si dramaturg roman, Grigore Lese, interpret de muzica traditionala romaneasca, si Cristian Todie, artist vizual. Din partea Institutului Cultural Roman vor participa Mihaly Zoltán Nagy, vicepresedintele ICR, Cristina Liberis, secretar general adjunct al ICR, Bogdan Popescu, directorul Centrului National al Cartii (CENNAC), Silvia Samihaian, expert in cadrul CENNAC
Targul International de Carte de la Beijing a avut loc pentru prima data in 1986 si a devenit unul dintre primele patru targuri internationale de carte din lume. Evenimentul se desfasoara in fiecare an la sfarsitul lunii august si reuneste editori, organizatii, scriitori si vizitatori din 82 de tari.
Romania a participat pentru prima data cu un stand de tara la Targul International de Carte de la Beijing (BIBF) in 2015, cu ocazia inaugurarii Institutului Cultural Roman din Beijing. Partenerii ICR pentru evenimentul din acest an sunt Ministerul Culturii, Biblioteca Nationala a Romaniei, Fundatia Bartoc.