Senatorul Badea Leonardo a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Restaurarea Manastirii Dealu. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Am folosit prilejul ramanerii noastre in ziua de azi la Targoviste, ca sa mergem dupa masa la o manastire asezata pe dealurile din apropiere. Am gasit-o bine cladita din piatra tare frumoasa, impodobita cu turle maestru sculptate cu impletituri sapate in piatra, dar mai presus de toate dominand intr-o perspectiva incantatoare tot sesul de la picioare precum si orasul Targoviste care, multumita palatelor, caselor boierilor si marelui numar de frumoase manastiri si biserici aflate acolo ofera o panorama placuta ochilor. (Calatoria lui Edmund Crishull in Tara Romaneasca, 1702)
Declaratia mea de astazi nu este o declaratie politica, in nota cu care ne-am obisnuit, ci o dorinta si un apel de suflet: sustinerea restaurarii Complexului Manastirea Dealu - Targoviste!
Din pacate timpul nu mai are rabdare si e nevoie urgent de vointa noastra comuna pentru a misca lucrurile si a putea reda istoriei si culturii nationale un simbol al acestei tari, in acest sens fac acest apel!
Nu va voi insira aici imensitatea de motive pentru care Manastirea Dealu e una din pietrele mari de temelie ale spiritualitatii noastre. Nu va voi recita numele tuturor voievozilor care se odihnesc sub acoperisul manastirii. Dar cateva repere le voi spune cu voce tare, pentru ca ele sunt unice si dau substanta acestui asezamant:
- Intregitorul Tarilor Romane, marele Mihai Viteazul e adapostit la Manastirea Dealu!
- Voievodul Radu cel Mare, ctitorul, se odihneste aici!
- Simboluri din Moastele Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, le gasim la Manastirea Dealu!
- Primele tiparituri din Tara Romaneasca au aparut aici, sub ravna calugarului carturar Macarie, mitropolit al Ungrovlahiei : Liturghierul, Octoihul si Tetraevangheliarul!
- Tot aici se afla depozitul de carte veche din judetul Dambovita.
Cu ratiune si simtire romaneasca trebuie sa intelegem dragi colegi, cat de urias este simbolul Manastirii Dealu pentru tara noastra. Cat de important e centrul istoric-cultural de aici. Lansez acest apel deoarece sunt ferm convins ca e vital, pentru noi, ca neam, sa ridicam toate puterile in sustinerea acestui proiect.
Se apropie, in 2018, sarbatorirea centenarului Unirii. Haideti sa aratam tuturor ca stim sa ne adunam pe mari obiective, ca stim ce inseamna fiinta nationala, cultura si civilizatie. Mi-as dori enorm sa putem avea, la sarbatoarea Romaniei 2018, un proiect finalizat de restaurare a Manastirii Dealu. Ar fi o intoarcere a istoriei in noi insine, pe care nu avem dreptul sa o refuzam!