Presa din Romania anunta ca Damian Draghici se reintoarce pe scena cu un proiect muzical inedit. La 5 ani de cand a declarat ca ingroapa profesia de muzican, devenind senator in Parlamentul Romaniei si apoi europarlamentar, Damian se pregateste pentru reintoarcea la prima lui iubire, muzica. El a conceput un proiect de muzica tiganeasca si preluari folclorice cu o trupa de cubanezi careia i-a gasit si un nume - The Gypsy Cuban Project. El a traversat Oceanul pentru a gasi instrumentisti si solisti corespunzatori noii trupe cu care spera sa dea lovitura, in calitate de coordonator, mai ales prin neobisnuita asociere a unor absolventi ai scolii de muzica din Cuba si repertoriul traditional romanesc si etnic.
Viata lui Draghici este parca rupta dintr-un film. A fugit din tara pentru a canta pe strazi, a ajuns la elev la prestigioasa Berkeley University, loc unde au studiat mari muzicieni ai Americii, s-a reintors in tara printr-un spectacol grandios (70.000 persoane au asistat la Damian's Fire, primul concert de anvergura in fata Casei Poporului), apoi, timp de zece ani, a concertat sub titulatura Damian & Brothers pe toate scenele tarii si in Europa, fiind unul din artistii agreati de Ministerul de Externe.
Europarlamentarul de origine roma Damian Draghici, de profesie muzician (naist, tobosar si producator muzical), a vorbit anul trecut in cadrul conferintelor TEDxBerkleeValencia despre poporul sau, despre istoria acestuia, despre discriminarile si prejudecatile ale caror victime sunt adesea tiganii. A spus si o poveste. Povestea unui baietel, nascut intr-o familie de muzicieni foart saraca, un baietel al carui strabunic a fost sclav. Desi traiau in capitala, conditiile de viata si de saracie erau atat de crunte, incat fratii Draghici purtau aceeasi pereche de incaltari cu randul. Venea unul de la scoala, se descalta, le punea celalalt si pleca la scoala. Si se culcau adesea cu stomacul gol. La varsta de trei ani a inceput sa cante la diverse instrumente; pe la zece ani si-a dat seama ca are o afinitate speciala cu naiul iar la 12 incepuse deja sa-si castige existenta cantand prin cluburi de noapte, restaurante si alte carciumi, nunti etc. In 1989 si-a dat seama ca nu doreste sa traiasca sub un regim totalitar si a fugit in strainatate. A ajuns in Grecia, unde a trait din cantat.
In 1996 a primit o bursa la Colegiul de Muzica Berklee din Boston (SUA) si a devenit primul roman care a absolvit studiile cu Magna Cum Laudae, dupa numai un an de zile. Cariera sa muzicala a insemnat peste 20 de albume inregistrate, fiind singurul muzician roman care a castigat un premiu Grammy.
S-a intors in Romania, in 2006, si a pus bazele proiectului Damian and Brothers. Alaturi de trupa sa, a fost ales sa promoveze imaginea Romaniei in Europa. In cadrul proiectului, a scos pe piata doua albume si a tinut peste 600 de concerte. Ca semn de recunoastere a implicarii in promovarea unor proiecte umanitare adesate etniei rome, a fost desemnat ambasador al Anului Egalitatii de Sanse (2007) si a fost numit ambasador al Anului European al Dialogului Intercultural (2008).
In mai 2011 s-a retras din viata artistica si a decis sa se implice in viata politica, convins fiind ca numai asa poate contribui la imbunatatirea situatiei romilor. A fost senator PSD din decembrie 2012 pana in mai 2014, cand Damian Draghici a devenit europarlamentar. Fostul artist, astazi in varsta de 46 de ani, spune ca misiunea sa in Parlamentul European este sa lupte pentru poporul sau, pentru drepturile atat de des incalcate ale acestuia, pentru integrarea tiganilor si mai ales impotriva discriminarii.
In dimineata zilei de 31 martie 2016, chiar de ziua lui de nastere, Damian Draghici a intrat intr-o legatura telefonica cu Marius Tuca si Marius Manole, la matinalul de la Smart FM si a dat detalii despre proiectul The Gypsy Cuban Project - muzica tiganeasca si preluari folclorice cu o trupa de cubanezi.