Editorial exceptional in Realitatea Romaneasca: Ingratitudinea la romani, o regula trista confirmata cu cateva exceptii
O constanta a istoriei moderne a Romaniei este faptul ca rareori romanii valorosi sunt recunoscuti si primesc in timpul vietii ceea ce merita din partea societatii si a semenilor. Multi romani de valoare au plecat din tara si s-au realizat in strainatate, in special in Franta si SUA. Abia dupa moartea lor, romanii le-au recunoscut valoarea, uneori dupa mult timp.
- Nicolae Balcescu (1819-1852) a fost un mare istoric, scriitor si revolutionar roman. El si-a trait ultimii 4 ani din viata in surghiun. El a murit la Palermo, fiind inmormantat intr-o groapa comuna. Tardiv, dupa 100 de ani de la moartea sa, romanii i-au recunoscut valoarea: i-au fost retiparite cartile, i-au fost dedicate statui, picturi, emisiuni numismatice,10 localitati si numeroase strazi in poarta numele.
- Ion Luca Caragiale (1852 - 1912) , din Haimanale (azi I.L.Caragiale) este un alt exemplu elocvent pentru soarta intelectualului din Romania. Dramaturg de geniu, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist. Si el a murit in strainatate, la Berlin (Germania), dupa un lung exil voluntar, in urma unor acuzatii idioate de plagiat! Exilul lui Caragiale a durat ultimii 8 ani ai vietii sale. Dupa moartea sa, a fost recunoscut ca fiind cel mai important dramaturg roman, statuia lui de bronz se afla in centrul Capitalei Romaniei, in fata TNB care ii poarta numele.
Sunt multe alte exemple de ingratitudine la romani. Mari intelectuali de valoare mondiala sunt azi la mare cinste in Romania, dupa ce in timpul vietii au fost nevoiti sa traiasca in exil, cei mai multi in Franta si SUA:
- Constantin Brancusi, (1876-1957), din Tg. Jiu, sculptor vestit.
- Emil Cioran, (1911-1995), din Rasinari, Sibiu, filozof, eseist de geniu.
- Eugene Ionesco, (1909-1994), din Slatina, dramaturg celebru.
- Mircea Eliade, (1893-1973), din Bucuresti, filozof, profesor, cel mai important istoric al religiilor.
- George Emil Palade, (1912-2008), din Iasi, biolog, laureat al premiului Nobel in 1947, pentru fiziologie si medicina.
Exista si doua exceptiii care confirma regula: savantul Henri Coanda si Regele Mihai I al Romaniei.
- Henri Coanda (1886-1972), nascut in Bucuresti, inginer, inventator afirmat in Franta. El este o exceptie fericita pentru ca a trait ultimii 3 ani ai vietii in Romania: in anul 1969 a fost numit director al Institutului de creatie stiintifica si tehnica (INCREST), iar in anul urmator, 1970, a devenit membru al Academiei Romane. Dupa 2 ani, el a murit, pe data de 25.11. 1972, la varsta de 86 de ani. Aeroportul international Bucuresti - Otopeni ii poarta numele.
- Regele Mihai I, nascut in Sinaia, a fost regele Romaniei intre 1927-1930 si intre 1940-1947, si apoi a trait in exil timp de 50 de ani, intre 1947-1997. El ramane in istorie prin actul de la 23 August 1944, cand a luat decizia de a schimba soarta Romaniei, intorcand armele impotriva Germaniei naziste, ceea ce ce a dus la scurtarea razboiului mondial cu 6 luni. Actul Regelui Mihai I a cantarit greu in decizia Aliatilor de a retroceda Romaniei, la sfarsitul razboiului, Transilvania de Nord. Cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a tinut un discurs memorabil in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei.
Sursa: Realitatea Romaneasca
Text: F.P.M.