digi24.ro: Posta de pe vremea lui Carol I, o ruina
O cladire de pe vremea regelui Carol I, in care functiona Posta, este lasata in paragina la Calarasi. Oamenii de cultura spun ca e un monument, chiar unul unic. Totusi, pana de curand imobilul nu a interesat pe nimeni. Acum are insa prioritate pentru a fi restaurata.
Ceea ce la prima vedere pare doar o cladire oarecare, abandonata, este de fapt posta veche a Calarasiului, construita inainte de 1895. Pana sa fie lasata in paragina, acum mai bine de 25 de ani, imobilul a gazduit Tribunalul, iar apoi Casa Casatoriilor.
- In toate resedintele de judet s-au ridicat asemenea cladiri STAS, deci toate erau la fel. In acest moment, cladirea postei de la Calarasi este singura cladire care mai este in picioare dintre toate cladirile de posta din Romania, spune Sorin Danica, directorul Directiei de Cultura Calarasi
- In prezent, cladirea nu are acoperis, nici geamuri, iar tencuiala este cazuta. Tot ce a ramas in picioare, astazi, din posta construita in secolul 19, este structura de rezistenta,relateaza Paul Greavu, reporter Digi24 Constanta.
Anul trecut, o comisie de evaluatori a schimbat statutul cladirii, care are astfel prioritate la restaurare.
- Demersurile au inceput deja. O lucrare, in general, mai ales pe proiect cu fonduri europene dureaza cel putin 2 ani de zile, afirma Daniel Dragulin, primarul municipiului Calarasi.
- Pentru Calarasi ar insemna scaparea de o problema, pentru ca o ruina in centrul orasului nu da bine din orice punct de vedere ai putea sa o privesti. Va fi un loc, cel putin asa se doreste, de care sa beneficieze comunitatea. Intalniri, ateliere, conferinte, declara Florin Radulescu, directorul Muzeului Municipal Calarasi.
Restaurarea vechii poste ar costa in jur de doua milioane de euro. In zona centrala a Calarasului sunt peste 100 de cladiri construite in secolul 19, unele dintre ele monumente istorice.