Descopera.ro : 5 figuri istorice care au influentat lumea dar care nu ar fi existat in realitate
Nu este intotdeauna usor sa discerni care dintre personalitatile celebre ale trecutului sunt reale si care sunt simple personaje de legenda. Multe cronici istorice sunt incomplete sau invaluite de mit, iar altele se contrazic sau sunt pur si simplu opere de fictiune. De la cel mai iubit haiduc al Angliei, la fondatorul Spartei, aflati mai multe despre 5 figuri istorice a caror existenta ramane discutabila.

1. Regele Arthur
Protectorul castelului Camelot este unul dintre cei mai cunoscuti monarhi din istorie, insa multi cronicari cred ca povestea sa este o simpla legenda, la fel ca sabia din stanca.
Despre curajosul rege Arthur se scrie ca a respins un atac saxon asupra Angliei in secolul al V-lea sau al VI-lea. Cu toate acestea, desi ar fi castigat 12 batalii consecutive impotriva invadatorilor, marele rege nu apare in singura istorisire a conflictului. Mai mult, o descriere completa a lui Arthus a aparut pentru prima data in secolul al IX-lea, iar povestea doamnei Guinevere si a faimosilor cavaleri ai mesei rotunde a aparut de-abia in secolul al XII-lea in cartea Istoria regilor Angliei a lui Geoffrey din Monmouth.

2. Pitagora
Teorema lui Pitagora este invatata acum de aproape orice copil din lume la ora de matematica, insa despre omul care ar fi formulat-o pentru prima data se stiu prea putine. Ganditorul grec ar fi trait in secolele V si VI i.e.n. El a intrat in istorie ca filosof si matematician, insa in antichitate ar fi fost mai cunoscut drept liderul spiritual al unui cult obsedat de numerologie, transmigratia sufletului uman si, bizar, efectele negative ale boabelor de fasole.
Cu toate ca exista aceste detalii despre el, date biografice despre viata sa nu au fost consemnate in nicio cronica. Toate lucrurile enuntate mai sus au fost popularizate de urmasii sai, care s-au intitulat pitagoricieni. Totodata, multe dintre povestile in care apare sunt adanc ancorate in mit si supranatural. Intr-una dintre acestea se spune ca Pitagora avea o coapsa aurita, iar intr-alta se spune ca era fiul zeului Apollo. Chiar daca Pitagora a existat, este foarte posibil ca nu el sa fi formulat pentru prima data teorema care ii poarta numele, unele dovezi arheologice aratand ca si egiptenii ar fi avut o idee similara.

3. Homer
Cronicarii au speculat adesea in legatura cu baza faptica a Odiseei si Iliadei, scrise de poetul grec Homer, insa si in legatura cu existenta autorului. Potrivit unor teorii, cel mai mare scriitor grec nu ar fi existat si chiar daca el ar fi trait, cel mai probabil nu a fost singurul autor al celor doua opere.
Despre Homer se speculeaza ca ar fi trait in secolul al VII-lea sau al VIII-lea i.e.n., insa detalii despre viata sa nu sunt cunoscute. El este adesea descris ca fiind un barbat orb care s-ar fi nascut pe insula Chios, insa chiar si aceste informatii sunt disputate. Lipsa oricaror informatii biografice ii face pe unii sa creada ca Odiseea si Iliada au fost scrise de un grup de poeti sau poate provin din cultura populara. Este posibil ca Homer sa fi fost cel care le-a cules si le-a dat forma, insa, la fel de bine se poate ca el sa fie un personaj inventat pentru a le da un singur autor.

4. Robin Hood
Faimosul haiduc care fura de la bogati si dadea la saraci a aparut pentru prima data in baladele si poemele din secolul al XIV-lea si al XV-lea. O serie de indicii istorice arata ca anumiti hoti erau cunoscut drept Rabunhod sau Robehod chiar si inainte de aceasta data. Cele mai multe istorisiri il descriu pe Robin Hood ca fiind un om de rand, aflat in fruntea unui grup de banditi care il sfida pe detestatul serif din Nottingham.
Cercetatorii au incercat secole la rand sa stabileasca identitatea reala a acestui personaj, insa cautarile nu au avut niciun rezultat. Cei mai multi istorici au ajuns la concluzia ca povestile despre Robin Hood si acolitii sai sunt mituri care au aparut din fabule populare despre rezistenta impotriva opresiunii.

5. Lycurgus
Lycurgus a intrat in istorie drept omul care a transformat orasul-cetate Sparta intr-una dintre cele mai temute puteri militare ale lumii antice. Candva, intre secolele VII si IX i.e.n., acest faimos legiuitor ar fi instituit o serie de reforme dure care reglementau totul, de la casatorie si sex la avere si cresterea copiilor. Cea mai cunoscuta dintre acestea este agoge, un program riguros, multi-anual, prin care baietii spartani erau antrenati sa devina luptatori neinfricati.
Cu toate ca nu exista niciun dubiu in legatura cu instaurarea acestor reforme, istoricii nu sunt foarte siguri daca omul in sine a existat in realitate. Spartanii nu si-au transmis istoria in scris, prin urmare, toate in formatiile despre ei provin din surse secundare, de multe ori contradictorii. De asemenea, biografia lui Lycurgus contine o serie de incidente mitice. Una dintre povesti spune ca liderul spartan si-ar fi luat singur viata, infometandu-se. Prin urmare, unii speculeaza ca el ar fi fost o figura similara unui zeu, inventata de spartani pentru a putea atribui intreaga lor cultura unui singur creator.
Sursa: History