webcultura.ro: Chipul romanesc de pe una dintre minunile lumii
Statuia Christos Mantuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia - statuie considerata una dintre minunile lumii moderne - are chipul sculptat de un roman. Numele sau: Gheorghe Leonida.
Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, in 1893, intr-o familie cu 10 copii (unul dintre fratii sai a fost ilustrul om de stiinta Dimitrie Leonida, iar sora sa, Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer din lume).
A absolvit liceul la Bucuresti - unde a si urmat Conservatorul de Arte Frumoase, sectia sculptura. Si-a facut debutul in lumea artistica in 1915, in cadrul unui salon national. Dupa ce a luptat in Primul Razboi Mondial si-a continuat studiile de arta in Italia, timp de 3 ani. Lucrarile sale au fost incununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) si Paris (pentru lucrarea Le Diable). In 1925, s-a mutat in Paris, capitala Frantei. Recunoscut deja in lumea artistica pentru expresivitatea chipurilor sculptate, primeste de la Paul Landowsky oferta de a sculpta si chipul statuii Cristo Redentor.
Inceputa in 1926, lucrare a fost finalizata in 1931: are o inaltime de 30 metri (impreuna cu soclul ajunge la 38 de metri), o latime la nivelul bratelor de 28 metri si o greutate de 635 tone. In soclu se afla o capela unde pot intra 150 de persoane.
Revenit in tara, Gheorghe Leonida a continuat sa sculpteze. Regimul comunist i-a minimalizat insa opera din pricina faptului ca acesta a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel incat, desi recunoscut peste hotare pentru talentul si realizarile sale, Gheorghe Leonida a ramas aproape uitat in propria tara.
A murit la doar 49 de ani, in primavara lui 1942, cazand de pe acoperisul casei familiei sale din Bucuresti, in timp ce culegea flori de tei. Astazi, cateva dintre sculpturile sale pot fi admirate la Muzeul National de Arta, Muzeul Tehnic din Bucuresti si Castelul Bran.