Editorial AM PRESS : Buni zori, domnule cititor, in 2015 (Autor: Lucian Avramescu)
Ai facut ochi, domnule cititor, prietenul meu care ma rasfeti facandu-mi hatarul de a intarzia cu irisul tau curios si blajin pe mazgalelile mele? Ai scos nasul dincolo de geam? Eu l-am scos si l-am tras indarat turture. La usa sta un urs polar care mormaie ger.Te sfatuiesc, bunul meu amic, sa sezi inca la adapost. Daca esti la tara si te trag de maneca treburile in curte, infofoleste-te de zece ori, ca un trabuc. Pipaie scara ca s-a facut geam iar clanta de dinafara apas-o prin pielea manusii, altfel faci prima donatie de epiderma a anului. Daca ai diluat sarmaua cu prea mult vin si ai scapat prea multa tarie in piftie extrage-te cu calm din mahmureala fiindca si azi e o zi careia trebuie sa-i faci fata. Dimineata, canta un coleg al meu de redactie, numai vodca taie greata! Nu te lua dupa el, decat ca olteanul, asa cum se ia olteanul dupa nevasta! Cu cobilita! Femeia, daca tot veni vorba si am introdus-o in propozitie, s-ar putea sa te povatuiasca de bine, asa ca accepta leacul ei de ceaiuri sau zeama de varza si n-o fugari, ca vei patimi.
Pentru gerul din 2015, unic pentru cei mai multi dintre noi, fiindca populatia majoritara n-a trecut de 50 de ani si n-a prins alt ger ca asta, esti pregatit de gerul de ieri, din ultima zi a lui 2014. Doar o mica diferenta de grade. Ieri erau minus 17 in tremometrul respiratiei tale, azi sunt minus 23. De la un anumit minus in jos nu se mai baga de seama. Fii optimist, cu toate ca, inteleg dintr-un sondaj realizat de Gallup International, romanii, spre deosebire de vietnamezi, se arata pesimisti in chestiunile legate de viitor. Cum se vede ziua de maine, adica anul 2015, pus in cantar cu 2014, intreaba institutul sondator sau sondacios? Mai bun, zic aia din Fidji si din Papua Noua Guinee si chiar talibanii afganistanezi, care s-au nascut in razboi cu rusii si azi sunt in razboi cu romano-americanii. Mai bun. Noi, romanii, suntem trecuti campioni la pesimism. Hai ca nu cred! Precis ne-au sondat mahmuri. Mahmuri ei sau mahmuri noi? Mahmuri au fost si francezii si italienii, ca si pe ei i-a gasit Gallup pleostiti in chstiuni de incredere in viitor. Mai in toane bune au fost gasiti, statistic vorbind, germanii, englezii si spaniolii.
Eu m-am trezit visator, dupa un somn relativ, comparabil cu toate somnurile mele care, din liceu si studentie, tin trei sau patru ore, prin accident cinci. In consecinta, nadajduind, draga prietene, sa te gasesc in bune toane, inamorat de viitor ca Rica Venturiano de Zita, pe care Caragiale l-a gasit intr-o pozitiune pitoreasca si mizericordioasa, suferind peste poate (de amor,fireste!), imi permit sa-ti mai zic o data La multi ani si La buni zori! Hai, a inceput 2015 si nu trebuie sa ne prinda cu ata nelegata la bracinari! Spor la ziua de azi ca pe asternutul ei pasim spre ziua de maine!