AmosNews: Ziua Dobrogei, celebrata prin pictura

Mai multi elevi din Capitala vor strabate Dobrogea, incepand de saptamana viitoare, pentru a celebra, prin pictura, ziua acestei stravechi regiuni, vatra multimilenara pentru numeroase culturi si popoare.
Un grup format din 20 de tineri, de la liceele de arta "Nicolae Tonitza" si "Dimitrie Paciurea" din Bucuresti, vor participa, intre 2 si 11 septembrie a.c., in cadrul proiectului cultural "Dobrogea-diversitate etnoculturala si interactiune sociala prin pictura", editia a II-a, finantat de Administratia Fondului Cultural National, la o tabara de pictura organizata de Asociatia RoBizArt din Bucuresti.
"Sub indrumarea profesorilor Anca Maria Ciofirla, Ioan Ladea, Nelu Predoi si Andrei Mihnea Calinescu, tinerii, unii dintre cei mai buni de la profilul arte vizuale, vor aprofunda pictura peisagistica printr-o serie de ateliere de lucru in aer liber, in locuri diverse, semnificative, cu scopul de a cauta sa transpuna, prin arta, esenta unica a naturii, istoriei, culturii si etnicitatii dobrogene", a declarat Stefan Pricop, responsabilul pentru comunicare al proiectului.
Pentru a surprinde culorile Dobrogei, elevii din tabara organizata in statiunea Eforie Nord vor urma un periplu prin locuri semnificative pentru aceasta zona, cum ar fi Manastirea Dervent, ansamblul arheologic Adamclisi, Pestera Sf. Andrei, Cetatea Enisala, geamiile Ali Gazi Pasa - Babadag, Esmahan Sultan - Mangalia, Piata Ovidiu, Marea Moschee si Edificiul roman cu mozaic din municipiul Consanta, padurea, pestera si lacul Limanu, etc.
Proiectul cultural este realizat in parteneriat cu Liceul de Arta "Nicolae Tonitza", Liceul de Arta "Dimitrie Paciurea", Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" din Constanta, Grupul de Explorari Subacvatice si Speologice (GESS) din Mangalia. Rolul membrilor GESS este acela de a-i ajuta pe tineri sa descopere si sa transpuna in lucrarile lor cele mai interesante aspecte din arealul dobrogean, precum si acela de a-i insoti in atelierele de lucru din afara taberei de creatie.
Actiunea se va incheia de Ziua Dobrogei, printr-un vernisaj ce va fi gazduit de Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" din Constanta. Expozitia, care multi dintre elevi reprezinta debutul lor artistic, va prezenta publicului, intr-o selectie a celor mai bune lucrari, viziunea lor asupra Dobrogei ca model de convietuire interetnica si interculturala a romanilor, aromanilor, turcilor, tatarilor, rusilor-lipoveni, romilor, grecilor, armenilor, etc.
La vernisaj vor fi invitati reprezentanti ai autoritatilor locale, ai Centrului Cultural Turc "Yunus Emre", tineri artisti contanteni, membri ai organizatiilor si institutiilor partenere, iubitori de arta.
Tablourile vor aparea intr-un catalog si pe un CD dedicat proiectului cultural