MIRUNA BORUZESCU, scenografa care a contribuit la realizarea costumelor unor actori care au jucat in filme de referinta ale cinematografiei romanesti, a murit la varsta de 68 de ani, informeaza Uniunea Teatrala din Romania, citata de Realitatea TV.
Scenografa MIRUNA BORUZESCU a realizat costumele pentru filme precum Felix si Otilia (1972), Cu mainile curate (1972), August in flacari (1973), Duhul aurului (1974) sau O vara de neuitat (1994).
MIRUNA BORUZESCU a murit in data de 4 aprilie, trupul neinsufletit al acesteia urmand sa fie adus in tara si depus luni, 14 aprilie, la capela Cimitirului Bellu Militari din Capitala. Inmormantarea va avea loc miercuri, 16 aprilie, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Militari.
Secenografa a colaborat de-a lungul carierei cu regizorii Liviu Ciulei si Lucian Pintilie, alaturi de care a lucrat in tara si strainatate si a colaborat cu mai multe institutii culturale si festivaluri. In Franta a lucrat cu Theatre National de Chaillot, Comedie-Francaise, Opera National de Paris si la Festivalurile de vara de la Aix-en-Provence si Avignon. In America de Nord cu Metropolitan Opera (New York), Arena Stage Theater (Washington, DC), Lyric Opera (Chicago) si Vancouver Opera. In Europa Occidentala cu Festivalul Maggio Musicale (Florenta), Festivalul Spoleto, De Nederlandse Opera (Amsterdam), si Theatre Royal de la Monnaie (Bruxelles).
"In 1995 a obtinut Premiul pentru scenografie al Uniunii Cineastilor din Romania, pentru costumele la filmul O vara de neuitat. Un an mai tarziu este nominalizata pentru Premiul Helen Hayes (la sectia "Outstanding Costume Design, Resident Production" cu piesa Tartuffe, 1986), iar in 2006 a fost premiata pentru intreaga activitate la Gala Premiilor UNITER pentru scenografie", arata Uniunea Teatrala din Romania, intr-un comunicat.
In 2010, cu prilejul premierei spectacolului Salome de la Opera din Madrid, auzeam din nou de Miruna Boruzescu ca de unul dintre cei mai buni profesionisti din domeniu.
Toate acestea o inscriu in categoria artistilor renumiti de care ne vom aduce aminte cu drag, pentru multa vreme de acum inainte.