Ele.ro : Persoanele cu trasaturi perfecte sunt egoiste. Mai vrei un iubit frumos?

Persoanele inzestrate de natura cu trasaturi perfecte sunt invidiate de o planeta intreaga, insa nu sunt cea mai buna alegere pentru o viata in doi, sustin cele mai recente studii.
George Clooney, Kate Moss sau Brad Pitt ar putea parea partenerii ideali, insa in realitate lucrurile nu stau deloc asa.
Potrivit unei cercetari privind simetria trasaturilor faciale, o calitate pe care multi dintre noi o considera atractiva, oamenii cu chipul perfect sunt cei mai egoisti dintre muritori.
Posesorii unui chip de vis sunt mai putin predispusi sa actioneze in virtutea binelui comun si mai concentrati in a-si satisface propriile nevoi, fara sa tina cont de ceilalti.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie

Participantii la studiul mai sus amintit au fost rugati sa-si asume fie rolul de porumbel, adica sa fie dornici de a coopera cu semenii in beneficiul comun, fie postura de soim, in care aveau mai multe de castigat daca restul subiectilor au optat in mai mare masura pentru prima varianta.
Oamenii de stiinta au analizat atent calitatile fizice ale acestora si au concluzionat ca cei mai frumosi participanti, adica cei cu trasaturi simetrice, au inclinat balanta catre rolul de soim.
Initiatorii proiectului stiintific au tinut cont de atractiile principale ale chipului omenesc, printre care pozitionarea ochilor, a nasului, gurii si urechilor, ca mai apoi sa compare gradul de simetrie rezultat pentru fiecare participant in parte.
Persoanele cu chip asimetric au dezvaluit tendinte mai pronuntate spre o sanatate firava si experiente traumatizante in copilarie.

Neatractiv, deci bolnav?

Foarte posibil, spun specialistii. Factori precum malnutritia, boli diverse, expunerea la fumul de tigara si poluarea si-au pus amprenta pe imaginea exterioara si interioara a subiectilor mai putin atractivi.
Ridurile vizibile si pielea afectata de vant au fost indicii clare despre viata grea pe care au dus-o acestia.
Cat despre subiectii cu un aspect fizic placut, acestia au o sanatate mai buna si un psihic mai echilibrat, insa prezinta un grad ridicat de egoism si sunt mai putin dispusi sa colaboreze cu ceilalti si sa le ceara ajutorul.

Frumusetea, un dar genetic

Profesorul in psihologie Ian Deary considera ca simetria faciala este un indicator al stabilitatii in dezvoltarea individului, iar aceasta calitate este transmisa din generatie in generatie, prin codul genetic.
Cu alte cuvinte, stramosii persoanelor frumoase au transmis generatiilor viitoare gena rezistentei impotriva factorilor externi nocivi, adica abilitatea organismului de a nu se lasa afectat de influentele daunatoare ale mediului.
De asemenea, s-a demonstrat ca exista o stransa legatura intre simetria fetei si clasa sociala in cazul barbatilor, in timp ce pentru femei aceasta conexiune a ramas irelevanta.