Senatorul Damian DRAGHICI a sustinut o declaratie politica in plenul Senatului, intitulata "Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania", pe care o puteti citi in continuare.

La aceasta ora, cand are loc sedinta in care noi, senatorii, sustinem declaratiile politice saptamanale, la Salonul Alb al Senatului se desfasoara o importanta sedinta aniversara a Comisiei permanente comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO.
Ca senator al Romaniei salut sarbatorirea pentru prima data a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania. Aceasta prima sarbatorire a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania este un bun prilej pentru adoptarea unei Declaratii oficiale privind protejarea si promovarea monumentelor de patrimoniu inscrise pe lista UNESCO. De asemenea, salut sprijinul comisiei pentru candidatura Romaniei la o pozitie in cadrul Comitetului Patrimoniului Mondial cat si pentru actiunile viitoare pe linie UNESCO.
Ca artist, stiu ce valori imense de patrimoniu are Romania si din acest motiv am speranta ca demersurile diplomatice de sustinere a candidaturii Romaniei vor fi incununate de succes. Am trait multi ani in Grecia, in mod categoric cea mai bogata tara din Europa ca patrimoniu cultural si istoric. Am trait si in Olanda, si in America, si in alte tari care poate nu au un patrimoniu la fel de bogat ca al Romaniei, dar care stiu sa-si protejeze si sa-si promoveze, printr-o strategie adecvata, toate locurile importante din punct de vedere natural sau istoric, a caror conservare si salvare sunt esentiale pentru comunitatea mondiala.
Bisericile din Moldova, bisericile de lemn din Maramures, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetatile dacice din Muntii Orastiei, centrele instorice din Sibiu, Sighisoara sau Brasov, patrimoniul monumental brancusian de la Targu Jiu sunt comparabile ca valoare cu monumentele antice ale Atenei sau ale Romei. Ca sa nu mai vorbesc de magnifica Delta a Dunarii, cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km patrati.
Cu toate ca Dumnezeu ne-a daruit locuri magnifice, Romania are prea putine pozitii de patrimoniu cultural si prea putine localitati care poarta emblema UNESCO - Patrimoniu Mondial. Specialistii spun ca pentru a fi inclus in lista UNESCO, un monument sau un sit trebuie sa indeplineasca unul sau mai multe din cele 6 criterii impuse:
1. Sa reprezinte o dovada a geniului creator al omului;
2. Sa reprezinte un pas important in dezvoltarea arhitecturii, a artelor monumentale sau a urbanisticii;
3. Sa fie o marturie unica sau exceptionala a unei civilizatii vii sau disparute;
4. Sa fie un exemplu exceptional de constructie sau ansamblu arhitectural si peisagistic care ilustreaza un stagiu semnificativ din istoria umana;
5. Sa fie un exemplu iesit din comun al unei asezari umane traditionale, reprezentative pentru cultura (sau pentru culturi), in special cand devine vulnerabila in fata unor schimbari ireversibile;
6. Sa fie direct sau tangential asociat cu evenimente sau traditii, cu idei sau credinte, cu opere literare sau artistice de relevanta universala.
Eu sunt muzician si pot sa afirm cu mana pe inima ca acest din urma criteriu este foarte rar utilizat si doar in conexiune cu alte aspecte si valori. Eu sunt un idealist si inca visez la acea zi in care geniul artistic - in special cel muzical - al poporului roman sa fie fructificat asa cum ar merita.