Peste 200 de preoti si 20 de episcopi au concelebrat la Sfanta Liturghie solemna de beatificare a monseniorului Vladimir Ghika (1873 - 1954), care s-a desfasurat duminica, la ora 11.00, la Romexpo, informeaza Agerpres.


Printul Vladimir Ghika, primul pas pe treapta catre sfintenie

"Credinciosii au avut la dispozitie peste 7.000 de scaune, iar altarul care a fost pregatit va avea o cruce foarte inalta, de peste 10 metri, pentru ca acest spatiu expozitional sa devina o biserica in toata regula si pentru ca toti crestinii sa traiasca un moment de inaltare spirituala, de apropiere de Dumnezeu si in acest perimetru generos", a anuntat purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, parintele Francisc Dobos.
El a precizat ca icoana monseniorului Ghika va fi dezvelita in momentul beatificarii, iar pe altar se vor afla doar trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, arhiepiscopul mitropolit de Bucuresti, Ioan Robu, si ceilalti episcopi, clericilor fiindu-le rezervate scaunele din primele randuri.

VLADIMIR GHIKA - povestea unui sfant

De asemenea, a fost prezent arhiepiscopul de Paris, Andre Vingt-Trois, iar Biserica Ortodoxa Romana a fost reprezentata de Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal.
Totodata, au fost prezenti reprezentanti ai cultelor religioase din Romania, membri ai Corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai clasei politice si ai societatii civile.
Duminica, 1 septembrie, in Catedrala Sfantul Iosif, va fi celebrata, din nou, Sfanta Liturghie solemna, de multumire, cu venerarea icoanei si a moastelor Fericitului.
Odata declarat Fericit, monseniorul Vladimir Ghika va fi inscris in randul fericitilor si sfintilor Bisericii Catolice si introdus in calendarul Bisericii locale, al arhidiecezei, si sarbătorit la 16 mai, ziua martiriului sau, "data de nastere pentru Cer".
"Este o mare eroare pe care tara noastra nu este inca in masura sa o repare: platim si astazi pensii uriase celor care au fost tortionarii Monseniorului Ghika si ai altor martiri ai credintei din timpul comunismului; nu suntem inca in masura, in Romania, sa realizam impactul nefericit ce l-a avut asupra populatiei asemenea tortionari pe care astazi ii platim din taxele noastre cu bani grei de pensie si care uneori ne rad chiar in nas, cum este cazul acestui director al inchisorii de la Ramnicu Sarat. Chiar daca acestia raman nepedepsiti de legile noastre mondane, Dumnezeu este cel care va avea ultimul cuvant la judecata de pe urma, si acel cuvant va fi definitiv", a precizat parintele Lucian Dinca.