Pe scena Teatrului Foarte Mic din Bucuresti a avut loc aseara premiera spectacolului "Interpretul", in regia lui Radu Gheorghe. Tristan Bernard a scris aceasta piesa acum aproximativ 70 de ani. "Eu am primit traducerea facuta de maestrul Radu Beligan cu 20 de ani in urma. Si iata ca acum, in sfarsit, interpretul va vedea lumina scenei la Teatrul Mic, in varianta romaneasca, inmuzicalizata si adaptata pentru mai putini actori decat roluri, dar cu mai multa fantezie. Comunicarea este cheia fericirii noastre? Oara va gasi personajul principal din piesa solutia de a iesi din toate incurcaturile in care singur s-a bagat? Oare cunoscand mai multe limbi poti comunica mai usor si cu mai multi oameni? Oare spectatorii vor invata ceva din aceasta comedie muzicala? La toate aceste intrebari, doar Dumneavostra veti putea raspunde vizionand spectacolul nostru", spune actorul Radu Gheorghe, care semneaza si regia acestui spectacol.


In prezent, Radu Gheorghe este om de afaceri, producator, scenarist si actor joaca pe cele mai mari scene ale teatrelor din Bucuresti.
In exclusivitate pentru www.estiri.ro, Radu Gheorghe ne-a acordat un interviu.

- Ce vor invata spectatorii din aceasta comedie muzicala?
Radu Gheorghe: E vorba de fapt de apropierea dintre doua categorii de oameni si spectacolul asta indeplineste acest deziderat, pentru ca e de divertisment. Piesa e innobilata de momentele muzicale pe care le-am adaugat in mod rational. Ne-am incarcat cu aceste momente muzicale care au innobilat piesa.
- Cat de mult v-au solicitat rolurile interpretate in spectacolul "Interpretul"?
Radu Gheorghe: Sunt solicitante, dar fiecare spectacol e asa! Nu e vorba numai de efortul fizic, ci si de cel intelectual, emotional! Noi trebuie sa cucerim publicul din seara asta! Intalnirea cu publicul aduce intotdeauna un stres pe care actorii il duc. Ganditi-va ca in fiecare zi v-ati intalni cu un alt iubit: de-abia te-ai obisnuit cu unul si maine e altul. Avantajul si pentru noi si pentru spectatori e faptul ca e un spectacol interactiv: in functie de publicul pe care il avem - preponderent tanar - se schimba discursul improvizatiei. Daca e un public matur se schimba gagurile, poantele. Dar scopul este de a relaxa spectatorii, de a crea acea punte umana. Spectatorii pleaca cu ideea ca acest spectacol, care se joaca atat de usor, ar putea sa-l faca si ei.
- Tema centrala a piesei este comunicarea. De ce au nevoie oamenii de comunicare?
Radu Gheorghe: Da, este evident ca foarte multe rele in lumea asta se intampla din cauza lipsei de comunicare. Aceasta se datoreaza de multe ori lipsei unei culturi, a educatiei sau a umorului. Toate acestea se pot ameliora, iar teatrul este o punte. Interpretul slujeste extraordinar ideea asta: de fapt, in lumea noastra se foloseste foarte mult limba engleza, dar de multe ori in loc sa ajute asta, de multe ori poate sa incurce, pentru ca multi stiu limba engleza dupa ureche - se lanseaza in a exprima o idee, dar fac greseli flagrante pe care ei nu le sesizeaza. E ca si cum ai vrea sa canti un Capriccio al lui Paganini fara sa-ti fi insusit tenhica viorii pana la cel mai inalt nivel. Sala asta e ideala: e mica si spectatorii se pot integra excelent.
- Ati adaptat piesa dupa traducerea facuta de maestrul Radu Beligan, in urma cu 20 de ani.
Radu Gheorghe: - Maestrul Radu Beligan mi-a daruit textul in speranta ca il voi pune in scena si i-am indeplinit aceasta dorinta cu amendamentul unei noi adaptari la situatia data, ca n-au fost atatia actori cate personaje erau. Patru actori interpreteaza sase personaje!
- Lucrul acesta a fost voit, ca doi dintre actori sa interpreteze doua roluri?
Radu Gheorghe: Am ajuns la aceasta formula, pentru ca fiind un spectacol lucrat independent, nu am beneficiat de o directiva a unui teatru, ca actorii sa fie disponibilizati pentru rolurile astea. Atunci i-am luat in distributie pe Mihai Bisericanu de la Teatrul Bulandra, pe Razvan Popa de la Teatrul National, pe Anca Sigartau si pe Anca Turcasiu. Eu eram cel mai liber pentru ca eram liber profesionist, dar cand am incercat sa fac piesa cu sase actori a fost complicat, pentru ca fiecare avea repetitii la teatrul la care juca. Atunci am gasit aceasta formula cu patru actori care joaca sase roluri! Dar acum am dublura la doua personaje si pot juca in formula completa.
- Unde veti mai merge cu acest spectacol?
Radu Gheorghe: Vom avea o deplasare la teatrul din Ramnicu-Valcea, duminica aceasta. Va incepe perioada de deplasari in tara, la Buzau si la Festivalul de la Sibiu.


Radu Gheorghe - prezentare

Actorul de teatru si film Radu Gheorghe s-a nascut pe 16 ianuarie 1951, la Tulcea. A absolvit IATC in 1975, la clasa prof. Sanda Manu, fiind coleg de grupa cu Vlad Radescu si de generatie cu Horatiu Malaele, Dan Condurache, Maria Ploae (suplimentar, a absolvit cursurile de pantomima si music-hall, ale aceluiasi institut).
Desi cu un numar impresionant de aparitii cinematografice, el a stralucit mai mult in teatru si radio/televiziune fiind un as al improvizatiei, unul din promotorii genului Stand-Up Comedy in Romania, cu modalitati de exprimare artistica ce imbina actoria, pantomima, interpretarea muzicala vocala si instrumentala (pian, vioara, chitara si flaut), el absolvind o scoala de muzica (inclinatia spre arta era evidenta din copilarie, deoarece a urmat scoala de muzica din clasa intai. A studiat 12 ani la vioara si pian tehnic, iar celelalte au venit firesc).
In liceu, a avut primele experiente scenice sub regia profesoarei de limba romana, apoi a urmat primul rol adevarat, cu o trupa de actori amatori, pe scena Teatrului Popular din Tulcea.
A absolvit Institutul de arta teatrala si cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti, in 1975, la clasa prof. Sanda Manu si Octavian Cotescu. Diplomat in Arte, cu specializarea actorie teatru si film. Suplimentar, a absolvit cursurile de pantomima si music-hall, ale aceluiasi institut. Cunostintele muzicale capatate in 12 ani de studiu al viorii, precum si usurinta de a canta la alte instrumente, cum sunt chitara si flautul, l-au situat pe Radu Gheorghe, de la inceputul carierei actoricesti, intr-o pozitie unica.
Aparitiile artistice ulterioare sunt graitoare in acest sens si impresioneaza prin diversitate si originalitate. Debuteaza inca inainte de a termina facultatea, in spectacole la moda in vremea aceea, de muzica si poezie.
Din 1975, Radu Gheorghe a jucat la unul dintre cele mai bune teatre din tara, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, avandu-i colegi pe Marin Moraru, Mariana Mihut, Florian Pittis, Gheorghe Dinica, Victor Rebengiuc etc. Activitatea teatrala a fost si este completata din plin cu numeroase aparitii pe micul si marele ecran. Au ramas memorabile rolurile din filme ca: "Mireasa din tren", "Casatorie cu repetitie", "Grabeste-te incet", "Alegerea", "Caruta cu mere", si ultimul din filmul lui Ion Carmazan, "Lotus". Sau, in televiziune, piesele, "Nunta lui Figaro", "Institutorii" si "Actorul care l-a jucat pe Hamlet", filmul "Trenul de noapte", serialul "Un trio formidabil" si numeroase emisiuni de varietati.