AGERPRES: A murit regizorul Sergiu Nicolaescu

Regizorul Sergiu Nicolaescu, internat la Spitalul Elias, a murit joi dimineata ca urmare a unor complicatii cardiace si pulmonare severe. "In ultimele 48 de ore in evolutia domnului Sergiu Nicolaescu au aparut complicatii cardiace si pulmonare severe care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat si care au condus la deces azi, 3 ianuarie 2013, ora 8,20", a anuntat purtatorul de cuvant al Spitalului, printr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.
Sergiu Nicolaescu, care suferea de o afectiune digestiva cronica benigna, a fost operat pe 28 decembrie, pe cale laparoscopica, la Spitalul Elias, interventia chirurgicala fiind impusa de evolutia clinica.
"Intraoperator a fost descoperita o peritonita localizata cu punct de plecare apendicular, care a fost rezolvata laparoscopic. Interventia chirurgicala a decurs fara incidente, pacientul fiind transferat in compartimentul postoperator pentru continuarea ingrijirilor", informa unitatea sanitara.
Pe 30 decembrie, purtatorul de cuvant al Spitalului Elias, Valentin Calu, anunta ca evolutia postoperatorie a regizorului este lent favorabila, cu persistenta unor probleme respiratorii care necesita supraveghere si continuarea ingrijirilor medicale.
La inceputul lunii decembrie, Sergiu Nicolaescu, care in legislatura 2008-2012 a fost senator PSD, le multumea colegilor in ultima sedinta de plen a Camerei superioare a Parlamentului pentru anii petrecuti impreuna, anuntand ca nu a mai dorit sa candideze la alegerile din 9 decembrie pentru ca a vrut ca anii "putini de trait" care i-au mai ramas sa ii termine in profesia sa.
"Stimati colegi si colege, vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, pe care dumneavoastra mi i-ati daruit. (...) Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea. Pentru acest lucru nu am participat la alegeri si vreau astazi sa va spun un sincer ‘La revedere‘ si sa va spun in acelasi timp ‘La multi ani‘ si ‘Sarbatori fericite!‘", a transmis Nicolaescu.

***
Regizorul, actorul si producatorul Sergiu-Florin Nicolaescu s-a nascut la 13 aprilie 1930, la Targu-Jiu.
Tatal sau era inginer, veteran al Primului Razboi Mondial, iar viitorul regizor devine el insusi, in traditia familiei, inginer mecanic. Absolvent al facultatii in 1952, a practicat ingineria la Studioul ‘Al. Sahia‘ pana in 1965.
Inceputurile carierei sale regizorale sunt marcate de o serie de scurtmetraje, foarte curand ajungand sa abordeze, ca profesionist, lungmetrajul. Debutul in lungmetraj cu ‘Dacii‘ (in coproductie cu Franco-London-Film, 1966), in care este si interpret, se dovedeste a fi un mare succes romanesc, ajungand sa fie difuzat si in strainatate.
In anii ‘70, demonstreaza o reala vointa de a-si insusi tehnici narative si de montaj preluate din cinematograful american comercial, pe care le aplica filmelor sale de actiune si suspans.
Filmografia sa impresionanta cuprinde pelicule la care, in afara de regizor sau coregizor, este in egala masura actor sau scenarist cu certe calitati. Dupa numarul de filme realizate (peste 50 de lungmetraje), Sergiu Nicolaescu este, de departe, regizorul cel mai productiv din cinematografia autohtona, situandu-se in acelasi timp la nivelul celor mai activi cineasti in plan international.
De-a lungul carierei a abordat o larga arie tematica si de gen (inclusiv filmul de actualitate, serialul de televiziune, comedia, drama psihologica, filmul biografic), insa certa sa vocatie se dovedeste a fi superproductia de inspiratie istorica si filmul de actiune.
Selectiv, din filmografia sa citam: ‘Mihai Viteazul‘ (1970), ‘Cu mainile curate‘ (1972), ‘Chemarea aurului‘ (1973), ‘Nemuritorii‘ (1974), ‘Un comisar acuza‘ (1974), ‘Accident‘ (1976), ‘Osanda‘ (1976), ‘Nea Marin Miliardar‘ (1978), ‘Revansa‘ (1978), ‘Ultima noapte de dragoste‘ (1979), ‘Capcana mercenarilor‘ (1981), ‘Wilhelm Cuceritorul‘ (serial TV, 1981), ‘Ringul‘ (1983), ‘Ciuleandra‘ (1984), ‘Francois Villon - poetul vagabond‘ (1987), ‘Mircea‘ (1988), ‘Coroana de foc‘ (1990), ‘Oglinda - Inceputul adevarului‘ (1993), ‘Punctul zero‘ (1995), ‘Triunghiul mortii‘ (1999), ‘Orient Expres‘ (2004), ‘15‘ (2005), ‘Supravietuitorul‘ (2008), ‘Carol I‘ (2009), ‘Poker‘ (2010, cea de-a doua comedie din cariera sa regizorala, dupa ‘Nea Marin Miliardar‘).
Realizat de Sergiu Nicolaescu, dupa un scenariu de Emil Slotea, filmul ‘Carol I‘ se refera la ultimele luni din viata regelui si la controversele dintre Carol si membrii Guvernului sau, in contextul izbucnirii Primului Razboi Mondial. Regizorul da viata regelui Carol, personaj pe care l-a mai interpretat si in 1977, intr-un alt film al sau, ‘Pentru patrie‘.
‘Poker‘ a fost filmat in 26 de zile si este o adaptare a piesei de teatru cu acelasi nume a scenaristului Adrian Lustig, piesa care se joaca cu succes la Teatrul de Comedie de mai bine de cinci ani. Sergiu Nicolaescu a reusit sa aduca in salile de cinema un numar impresionant de spectatori, in week-end-ul de lansare (9 - 11 aprilie 2010), ‘Poker‘ fiind vizionat de 7.182 de spectatori, generand incasari de aproximativ 130.000 de lei.
In ianuarie 2010, ‘Mihai Viteazul‘, filmul lui Sergiu Nicolaescu aparut in 1970, ocupa a treia pozitie intr-un clasament realizat de site-ul american de specialitate IMDb (Internet Movie Data base) la categoria ‘Filme istorice‘. Productia devine astfel cel mai vizionat film romanesc in intreaga lume.
Cel din urma film al lui Sergiu Nicolaescu - "Ultimul corupt" - o continuare a peliculei "Poker", a avut premiera in februarie 2012.
Dupa momentul 1989, cand a participat direct la evenimentele din Bucuresti, Sergiu Nicolaescu se orienteaza spre viata politica: membru al CFSN (constituit in 22 decembrie 1989), se implica direct in constituirea organizatiilor Frontului Salvarii Nationale (FSN) din tara; intre 9 februarie-11 mai 1990 este membru al CPUN.
La initiativa lui s-a infiintat Comisia senatoriala de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989, pe care a si condus-o initial.
Senator FSN de Brasov (1990-1992), in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000 a fost senator PDSR in circumscriptia Vrancea, ulterior in legislatura 2000-2004 senator PSD de Arad. La alegerile parlamentare din noiembrie 2004 nu a mai candidat. In 2004 a fost numit de Ion Iliescu membru in Colegiul National al Institutului Revolutiei Romane. La alegerile de la 30 noiembrie 2008, a obtinut cel de-al cincilea mandat in Parlament, devenind senator de Bucuresti din partea PSD. In ultima legislatura a fost presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Senat. La alegerile parlamentare din 2012, Nicolaescu a anuntat ca nu mai candideaza, spunand ca vrea sa se dedice exclusiv profesiei.
Pe parcursul activitatii politice Sergiu Nicolaescu nu abandoneaza activitatea de cineast, fiind din 1990 directorul Studioului de creatie ‘Star 22‘.
A scris mai multe carti referitoare la revolutia din 1989: ‘Revolutia. Inceputul adevarului‘ (1995); ‘Un senator acuza‘ (1996; a 2-a editie 1998); ‘Cartea revolutiei romane. Decembrie ‘89‘ (1999); ‘Lupta pentru putere. Decembrie ‘89‘ (2005), ‘Mamaliga a explodat! Decembrie 1989‘ (2011).
In ianuarie 2008, in urma unui accident provocat de o cadere, Sergiu Nicolaescu a suferit doua interventii pe creier. Regizorul, un adevarat luptator atat in viata, cat si in filmele sale, si-a revenit repede si a lansat pe piata cinematografica trei luni mai tarziu, la 11 aprilie 2008, un nou film din seria comisarului Moldovan, ‘Supravietuitorul‘. In 2009 a fost operat laparoscopic de colecistita acuta de o echipa de medici a Spitalului Elias din Capitala. La sfarsitul lunii aprilie 2010, Sergiu Nicolaescu a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, dupa ce a cazut pe scari si s-a lovit la cap. In februarie 2011, regizorul a acuzat unele probleme de sanatate, fiind internat pentru cateva zile la Spitalul Elias din Bucuresti.
Sergiu Nicolaescu a fost membru al SCAD (Societatea Autorilor de Film din Franta). Distins cu nenumarate premii si distinctii, in decembrie 2008 a primit Premiul pentru intreaga activitate, la cea de-a VII-a editie a Galei Premiilor de Excelenta acordate de TVR International. In cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Uniunii Cineastilor UCIN pe 2009, i-a fost conferit Premiul academic, o distinctie acordata de UCIN in premiera.