www.libertatea.ro informeaza: O femeie a cantat la vioara in timp ce doctorii ii scoteau o tumoare din creier. Pacienta unui spital din Marea Britanie a cantat Mahler si Gershwin la vioara in timp ce chirurgii ii indepartau o tumoare din creier, informeaza Reuters. Doctorii se asigurau astfel ca femeia isi va pastra abilitatea de a canta la vioara, pasiunea sa de 40 de ani.
Dagmar Turner, in varsta de 53 de ani, un fost consultant in domeniul managementului, a cantat la vioara sa in timp ce era operata pentru inlaturarea unei tumori aflate pe lobul drept frontal al creierului, foarte aproape de zona care controleaza miscarile fine ale mainii stangi, mai spune sursa citata.
Pentru a preveni afectarea capacitatii sale de a canta, profesorul Keyoumars Ashkan, consultant la Spitalul de neurochirurgie Kings College, a avut o idee: doctorii i-au monitorizat activitatea creierului in timp ce interveneau chirurgical, iar acest lucru nu se putea realiza mai bine decat punand-o sa faca ceea ce stia si ii placea ei cel mai bine, sa cante la vioara.
Pacienta a cantat la vioara Mahler si Gershwin in timp ce i se scotea o tumoare din creier Asa se face ca, in timp ce chirurgii ii scoteau o parte din creier, femeia a cantat fragmente din Gustav Mahler, piesa clasica Summertime a lui George Gershwin si piese de-ale lui Julio Iglesias.
Am putut sa indepartam mai bine de 90% din tumoare, inclusiv zonele predispuse la o activitate agresiva, pastrand functionalitatea deplina a mainii stangi, a mai spus consultantul. Femeia le-a multumit chirurgilor. Vioara este pasiunea mea, cant de cand aveam 10 ani. Gandul ca nu voi mai putea canta mi-a rupt sufletul, a spus ea.