SIBLONDELEGANDESC: Nicio fusta scurta nu e motiv sa spui ca a meritat sa fie batuta (Autoare: Miruna Ioani)
Duminica dimineata, Daniela Crudu suna la 112, ca a batut-o iubitul. Pentru cei care nu stiu cine este Daniela Crudu, aflati ca e o asistenta tv, desi acum nu mai stiu exact unde lucreaza. Fata e vestita mai degraba pentru infatisarea ei, fiind cunoscut faptul ca si-a pus sani, nas, gene, unghii si cine-mai-stie ce chestii false. Insa nu asta e stirea, ci ca un ziar din Romania scrie ca si-a meritat-o. Face misto de ea. Zice ca barbatul i-a dat-o la botox. Ca tinea linia ocupata pentru fete ca Alexandra din Caracal, care au cu adevarat nevoie de politie. O jigneste public, in cel mai grosolan mod cu putinta, intr-un moment care e departe de a fi unul dintre cele mai fericite ale vietii ei.
---------
Mi-o aduc aminte pe mama, uitandu-se in oglinda si intrebandu-se daca, prin aceasta fusta, i se vad picioarele. Ani intregi am purtat snur in fund, ca sa nu se vada urmele chilotilor prin pantaloni. A trebuit sa fac doi copii pana sa am curajul sa ies fara sutien din casa. Am crescut intr-o familie, unde lumea s-a certat, dar nu s-a batut niciodata. Insa am crescut intr-o societate, unde femeia era, unu-doi, o curva.
- Ruj rosu pe buze? - curva.
- Decolteu in loc de helanca? - curva.
- Fusta scurta in loc de sutana? - curva.
- Rade cu doi baieti deodata? - curva.
- O bere in plus intr-o seara? - curva.
Ieri, imi povesteste cineva despre o mama de 8 copii, care-i abandoneaza. O curva.
- Stai putin, erau toti facuti cu un singur barbat?
- Da.
- Si atunci cum e o curva?
- Pai nu de asta, ci ca i-a abandonat. De asta e o curva.
Cumva, curva a ajuns cea mai joasa speta umana. Mai rau decat o mama care abandoneaza. Pe orice femeie, dupa ce greseste si isi atrage acest atribut sinistru, nicio apa n-o mai spala. Mai rau, societatea este convinsa ca merita tot ce este mai rau si ca tot ceea ce i se intampla e din vina ei. Barbatul, in schimb, e mereu cel caruia i se gaseste o scuza.
- N-a vrut, bietul.
- Dar avea dreptate!
- Nu stia ce face.
- Ea e de vina, ca nici gura nu-i tace.
- Cine-a pus-o sa iasa asa imbracata?!
- Arata de ziceai ca si-o cauta.
Flash news! Nimeni, nicio femeie de pe lumea asta nu iese din casa sperand, in secret, sa fie violata. Nicio femeie nu se cearta cu barbatul ei, sperand sa-si primeasca o scatoalca. Si nimeni, indiferent cum arata, cu ce se ocupa, ce culoare are la par sau ce marime, la sutien nu merita sa fie abuzata. Punct! Bataia nu e niciodata justificata.
Bun, dar povestea nu se termina aici, pentru ca ziarul cu pricina sterge articolul initial si publica unul nou, in care, cica isi recunoaste greseala. Doar ca, ups, se scapa prin mai multe locuri si isi da mai rau cu firma-n cap, cand insista pe comparatia dintre Daniela Crudu si victimele de la Caracal, precizand ca la ele a fost altceva, nu ca la Daniela Crudu care-citez- putea preveni necazul prin care avea sa treaca.
(Nu pun link intentionat catre asemenea mizerii. E inacceptabil sa incurajam in acest hal violenta si toleranta fata de violenta intr-o tara in care femeile mor batute de partenerii lor.) Sincer, eu credeam ca doar oamenii aia putin educati, care traiesc izolati si nu stiu sa citeasca mai pot vedea bataia ca fiind normala. Si nu pot sa nu ma intreb, care-o fi realitatea, daca un ziar din Romania se scapa la o astfel de monstruozitate. E sinistru. E dezgustator. Era mai grav daca Daniela Crudu era profesoara? Doctorand in fizica cuantica? O taranca moldoveanca? O gospodina talentata? O scriitoare pasionata? O calugarita confirmata? Era mai bine daca avea negreala sub unghii sau tate lasate? Nu, era fix acelasi lucru! O femeie a fost abuzata! De ce vorbim despre toate ale ei celelalte pacate, in timp ce despre barbat nu stim nici macar daca avea unghiile taiate.
Mi-e scarba de o asemenea societate.
A, si inca ceva. Cum adica nu a depus plangere impotriva agresorului? Dupa ce a fost desfigurata, dupa ce a ajuns la spital, mai e nevoie sa depuna plangere femeia? Politia nu se autosesizeaza in astfel de cazuri?! Au impresia ca el ii duce un trandafir, ea il iarta si pacea e restaurata? Sunt socata. Maine, ar putea sa fie fiica ta cu o fusta prea scurta, o bluza prea decoltata sau o gura prea rujata. Aminteste-ti ca violenta nu vine in vreun fel imbracata. Violenta nu spune ceva despre victima, ci despre cel care o practica! Nu tine partea agresorului decat daca isi apara viata. In rest, repetati dupa mine: nicio femeie cu fusta scurta nu isi doreste sa fie batuta. Nicio femeie nu cauta sa fie abuzata. SI-A MERITAT-O nu exista.