MAGAZIN: US Navy confirma realitatea fenomenelor (Autor: DAN D. FARCAS)
In ultimele luni, zona cea mai fierbinte a ufologiei a continuat sa ramana cea legata de ecourile dezvaluirii, in decembrie 2017, a programului de 22 milioane de dolari, numit AATIP, al Directiei de Informatii a Apararii din SUA, program menit sa dea raspuns la intrebarile: ce sunt OZN-urile si daca performantele lor ar putea fi reproduse in interes militar. Daca, in deceniile de la Cel de al Doilea Razboi Mondial, vedeta investigatiei fenomenului OZN a fost US Air Force, in ultimii doi-trei ani au iesit in prim-plan intalnirile avioanelor posedate de US Navy, marina militara americana. Am scris pe larg, pe aceasta pagina, despre cazul, din 2004, indelung mediatizat, al portavionului USS Nimitz, in care piloti, tehnicieni radar si alti militari au reperat si urmarit, pe radare si pe camere cu infrarosu, timp de doua saptamani, mai multe OZN-uri in zona peninsulei Baja California. OZN-ul poreclit, datorita formei sale, Tic-Tac a fost vazut si cu ochiul liber. Subofiterul Gary Voorhis, aflat la bordul crucisatorului Princeton, care insotea portavionul Nimitz, a declarat pentru revista Issues in Science & Technology:
- La un moment dat, erau mai multe obiecte pe care le urmaream. In general, se apropiau cu viteze, unghiuri si traiectorii ridicole, iar apoi o stergeau mai repede decat le puteau urmari radarele noastre.
Vehiculele au fost descrise ca fiind fara admisie de aer, fara evacuare si fara alte indicii privind o sursa de energie sau o metoda cunoscuta de propulsie.

Aparitii repetate

O atentie mare a fost acordata de presa si unui alt caz OZN, asemanator, de pe coasta de est a SUA, din 2015-2016, implicand portavionul Franklin Roosevelt si navele insotitoare. Aceste cazuri au fost prezentate si prin filme, difuzate pe canalele TV: History, National Geographic etc. Ceea ce a reprezentat un soc si o premiera nu au fost doar articolele din presa si declaratiile unor piloti, militari si inalte oficialitati, ci si cele trei videoclipuri (cititorul le poate gasi usor pe youtube dupa numele lor: FLIR1, Gimbal si GoFast), care infatisau OZN-uri urmarite cu camerele cu termoviziune de pe avioanele F/A-18F Super Hornet, laolata cu comentariile uluite ale pilotilor. S-a aflat ulterior ca numarul de observatii ale unor obiecte care n-au putut fi identificate a fost mult mai mare. Joseph Gradisher, purtatorul de cuvant al biroului adjunctului sefului pentru razboiul informational in operatiunile navale, a declarat, pentru Washington Post si Newsweek, ca, incepand cu anul 2014, OZN-urile au intrat in spatiul aerian militar de cateva ori pe luna. El a precizat ca, din cauza numarului mare de rapoarte privind aeronave neautorizate si/sau neidentificate care intra in diverse zone de instruire controlate militar si in spatiul aerian aferent, la inceputul anului 2019, US Navy a schimbat oficial politica sa, pentru a facilita personalului din subordine sa observe aparitiile vehiculelor aeriene anormale. Marina si Fortele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii iau aceste rapoarte foarte in serios si investigheaza fiecare caz in parte. Informatiile obtinute prin aceste rapoarte vor fi catalogate si analizate in scopul identificarii oricarui pericol pentru aviatorii nostri. Dar Gradisher a adaugat ca US Navy va pastra informatiile astfel adunate si nu le va pune la dispozitia marelui public, din mai multe motive. Organizatiile militare care se ocupa cu siguranta aviatiei pastreaza intotdeauna raportarea pericolelor ca informatii privilegiate in vederea discutarii sigurantei in randul echipajelor de zbor.
- In plus, orice raport generat ca urmare a acestor investigatii include, in mod necesar, informatii clasificate privind operatiunile militare.
Luis Elizondo, un agent de informatii care a condus proiectul AATIP, inainte de a parasi Pentagonul, a comentat astfel:
- Totusi, pe viitor, Marina ar putea, teoretic, sa lanseze statistici privind numarul de observatii si rezultatele investigatiilor ulterioare, fara a divulga astfel informatii clasificate. Si chiar daca informatiile n-ar fi puse la dispozitia publicului, acestea ar putea fi raportate Congresului.
Luis Elizondo a mai adaugat:
- Sunt incantat de noua pozitie a Marinei de a aborda aceasta problema intr-o maniera serioasa, fara a implica stigmatul social pe care fenomenul pare sa-l provoace.
Pe 10 septembrie 2019, John Greenewald Jr., administratorul sitului The Black Vault, cea mai mare colectie de documente guvernamentale desecretizate, anunta ca Marina SUA a declarat, pentru prima data, in mod oficial, ca fenomenele continute in cele trei videoclipuri OZN sunt imagini cu obiecte reale neidentificate care au incalcat spatiul aerian american.
La scurt timp, purtatorul de cuvant al Marinei, Joseph Gradisher, intr-o serie de declaratii pentru media, a precizat:
- Marina desemneaza obiectele continute in aceste videoclipuri ca fenomene aeriene neidentificate (FAN).
Dar, pentru a fi mai clar, US Navy nu spune ca aceste videoclipuri arata o prezenta extraterestra. Cand a fost intrebat de ce nu a folosit sintagma OZN, Gradisher a precizat ca sintagma FAN descrie mai bine observatiile privind aeronavele neautorizate care au fost observate manifestandu-se in spatiul aerian, in diverse etape de pregatire militara. El a adaugat ca videoclipurile reprezinta doar o parte din observatiile FAN pe care Marina le investigheaza, refuzand sa spuna insa cate observatii au fost. Gradisher a mai afirmat ca Marina incearca sa incurajeze raportarea FAN-urilor:
- Vrem sa depasim acest stigmat si sa-i incurajam pe aviatorii nostri sa raporteze orice au vazut acolo. Incursiunile prezinta un pericol pentru zborul in siguranta al aviatorilor, ca si pentru securitatea operatiilor noastre.
Au existat discutii cu privire la caile prin care cele trei filmulete, initial evident clasificate, au ajuns in domeniul public. Gradisher a spus ca videoclipul din 2004, privind incidentul Nimitz, a fost postat online de un membru al echipajului in 2007. Postarea online a ajuns in atentia oficialilor marinei in 2009, insa acestia au decis sa nu urmareasca problema din cauza timpului care a trecut si a dimensiunii echipajului care, la acea vreme, era in jur de 5.000 de persoane. Marina nu are informatii despre modul in care celelalte doua videoclipuri au fost lansate in circulatie generala. Gradisher a mai spus:
- Aceste videoclipuri sunt copii ale materialelor oficiale ale Marinei, realizate de personalul naval care efectueaza misiuni de instruire in spatiul aerian militar controlat.

Departe de ochii publicului

Marina afirma, de asemenea, ca cele trei videoclipuri nu au fost niciodata avizate pentru eliberarea catre marele public, confirmand astfel pozitia oficiala a Pentagonului oferita initial catre The Black Vault in mai 2019 si contrazicand afirmatiile asociatiei TTSA, care a pus videoclipurile in circulatie, ca guvernul american ar fi declasificat imaginile, pentru uzul public. Mai multe declaratii si inregistrari scrise arata acum ca aprobarea necesara pentru lansarea publica a filmuletelor nu a existat niciodata. Intr-un e-mail, Luis Elizondo, cel care a condus studiul secret OZN al Pentagonului, cunoscut drept AATIP, a spus:
- Autorizarea prevedea initial utilizarea celor trei videoclipuri doar de guvernul american. Dar textul ei se referea, mai general, la: VEHICULE AERIENE FARA PILOT (baloane, UAV-uri comerciale, drone private, cum ar fi qua-doptere, etc.) care continua sa prezinte o potentiala amenintare la facilitatile, echipamentele si locatiile Departamentului Apararii. Armata, Marina si Fortele Aeriene au recunoscut amenintarile potentiale din partea FAN pentru activitatile Departamentului Apararii, dar nu exista un depozit unic NECLASIFICAT pentru a impartasi aceste informatii tuturor partilor interesate.
Elizondo a continuat:
- Scopul nostru colectiv este de a stabili, in cele din urma, o baza de date NECLASIFICATA sau o Comunitate de interes a datelor care sa fie accesibile pentru partile interesate, cum ar fi DIA, Marina, partenerii din industria de aparare si poate chiar autoritatile de stat, locale si tribale, in vederea catalogarii si identificarii amenintarilor specifice FAN pentru securitatea nationala si/sau activitatile Departamentului Apararii.
Discutiile despre adevarata natura a FAN continua. Totusi, la un moment dat, Elizondo a spus:
- Credinta mea personala este ca exista dovezi foarte convingatoare ca s-ar putea sa nu fim singuri.