Realitatea.net informeaza: Un exemplu al adaptabilitatii corpului uman poate fi poporul moken, un trib nomad care traieste in arhipelagul insulelor de pe Marea Andaman, de-a lungul coastei de vest a Thailandei.
Cunoscut si sub numele de nomazii de mare, poporul moken a fost candva in intregime dependent de ocean, iar copiii lor petreceau o mare parte din timpul lor scufundandu-se spre fundul marii in cautare de hrana.
Experimentele au demonstrat ca acestia ar putea vedea sub apa cu o claritate totala, o adaptare unica pe care alti copii o pot invata in cateva saptamani.
In mod normal, atunci cand suntem sub apa, totul este atat de neclar incat ochiul nici nu incearca macar sa se acomodeze. Dar copiii moken se pot adapta acestor conditii, ei isi pot micsora pupilele si isi pot schimba forma cristalinelor. Focile si delfinii au o adaptare similara, afirma cercetatorul in domeniul vederii, Anna Gislen, de la Universitatea din Lund, Suedia.
Gislen a lucrat cu mokenii timp de aproape doua decenii pentru a intelege mai bine aceasta capacitate incredibila, care aparent o poseda numai copiii.
In termen de o luna le-a reusit sa invete un grup de copii europeni sa vada in mediul subacvatic cu aceeasi claritate.
A fost diferit pentru fiecare copil in parte, dar la un moment dat vederea lor s-a imbunatatit. I-am intrebat daca au facut ceva diferit si mi-au raspuns: Nu, doar ca vedea mai bine acum, a relatat Gislen.