29 Octombrie 2019 - Ziua Mondiala a Psoriazisului
Societatea Romana de Dermatologie lanseaza campania Nu ma exclude, Nu sunt contagios!, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului - 29 octombrie 2019.
- Nu ma exclude, nu sunt contagios!, este o campanie de informare si educare prin care Societatea Romana de Dermatologie isi propune sa creasca gradul de informare al publicului larg cu privire la psoriazis, atragand atentia asupra faptului ca psoriazisul nu este o afectiune contagioasa.
De-alungul anilor, in cadrul campaniilor organizate de catre Societatea Romana de Dermatologie s-au lansat mai multe mesaje menite sa le usureze viata celor peste 400.000 de romani care sufera de psoriazis, dar si miilor, chiar sutelor de mii care decid sa nu mearga la medic, sa nu se informeze si in consecinta sa nu se trateze corect. Medicii spun ca, tot mai multi pacienti dezvolta psoriazisul vulgar, o afectiune care revine ciclic la intervale relativ scurte. Psoriazisul este o afectiune cronica, care pe langa alte manifestari se caracteriza printr-o evolutie accelarata a celulor pielii. In mod normal celulele pielii se regenereaza in 28-30 de zile, in cazul psoriazisului acest proces are loc in 3-4 zile. Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentare ingrosate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii. Campania Nu ma exclude, nu sunt contagios! este lansata cu ocazia Zilei Internationale a Psoriazisului, marcata in fiecare an, la nivel global, pe data de 29 octombrie si se desfasoara in Bucuresti, alaturi de 8 centre mari de dermatologie din tara, precum: Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Targu Mures, Sibiu, Oradea, Timisoara. In anii trecuti SRD a incercat sa atraga atentia populatiei prin postarea unor mesaje si concepte vizuale in spatii publice precum, unitati de invatamant (gradinite, scoli, licee, facultati), sali de sport, saloane de infrumusetare, bazine de inot, spatii publice (plaje) etc unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate datorita lipsei de informare despre aceasta afectiune. Efectul campaniei s-a reflectat si in cresterea adresabilitatii la medicul dermatolog, psiholog si chiar nutritionist (specialitati conexe la care este bine sa se adreseze pacientul cu psoriazis).

Dr. Alin Nicolescu, Secretar General, SRD, a declarat:
- Este imbucurator sa vedem ca, urmare a campaniilor Societatii Romane de Dermatologie din anii precedenti se constata o crestere a adresabilitatii la medic pentru aceasta afectiune. Pe de alta parte, nu putem sa nu observam o schimbare in bine a atitudinii oamenilor care nu au aceasta afectiune fata de pacientii cu psoriazis. La nivel mondial, in industria farmaceutica se acorda o atentie sporita acestei afectiuni, dovada fiind numarul mare de molecule noi dezvoltate sau aflate in cercetare in diferite faze, unele cu mecanisme noi de actiune.
Psoriazisul poate fi usor de diagnosticat, dar greu de tratat. Afecteaza pielea si stima de sine a pacientului. De asemenea bolnavii de psoriazis trebuie sa fie inregistrati intr-un registru unic, la nivel national, demers initiat de SRD si care este in permanenta actualizare si dezvoltare. Din 2015 pana in prezent au fost inregistrati in Registrul de boli dermatovenerologice 6245 de pacienti cu psoriazis dintre care 57% sunt barbati si 43% sunt femei.

Studii pe tema psoriazisului

Statisticile arata ca increderea pacientilor in ei insisi si fata de tratamentul aplicat psoriazisului a crescut substantial. Aceasta in contextul in care la nivel mondial unul din trei pacienti a avut tentative de sinucidere, rata de suicid raportata fiind de 5,5% la pacientii cu psoriazis in comparatie cu rata de 2,4%-3,3% pentru alti bolnavi in general. Potrivit celor mai recente studii, psoriazisul este estimat cu o rata de aparitie de 2% in populatia nord europeana si de 2%-2,6% in populatia americana (aproximativ 4,5 milioane de oameni). Rate de aparitie relativ scazute apar in unele zone ( exemplu: Japonia). Aceleasi studii releva faptul ca 50% din pacienti relateaza o calitate a vietii scazuta sau slaba la locul de munca cu repercursiuni atat personale cat si cu impact major socio-economic.De asemenea, pacientii cu psoriazis sever rateaza anual in medie intre 3 si 26 de zile de munca, iar 23% din pacienti afirma ca psoriazisul a afectat alegerea unei cariere profesionale. Peste 30% dintre pacientii cu psoriazis dezvolta si psoriazis artropatic. Pe langa manifestarile cutanate, se asociaza si cu: Artrite periferice, Spondilita / sacroileita, Dactilita / tenosinovita, Entezita, Osteita / periostita. Aproximativ 20% dintre pacientii diagnosticati cu psoriazis artropatic dezvolta leziuni articulare severe, distructive, deformante ce conduc adesea la invaliditate.Totodata, la pacientii cu psoriazis vulgar si psoriazis artropatic rata de mortalitate este mult mai crescuta decat la populatia generala, cauza cea mai frecventa de deces fiind complicatiile cardiovasculare. Discriminarea la locul de munca este raportata de 6% dintre pacienti, iar 62% din pacienti relateaza probleme financiare. Aproape 30% din pacientii cu psoriazis, potrivit statisticilor, au o ruda de gradul I care sufera de aceiasi boala. Legatura genetica poate fi influentata si de aparitia anumitor infectii, traumatisme la nivelul pielii, administrarea anumitor medicamente sau de stresul zilnic.

Dl. Prof. Dr. Calin Giurcaneanu, Presedintele SRD a precizat ca:
- Psoriazisul este o afectiune cu multe implicatii medicale si sociale din ce in ce mai evidente in societatea de astazi. Acest fapt il putem constata indiferent de varsta pacientului, fie ca vorbim de copii, adolescenti sau persoane in varsta, fiecare etapa a vietii avand implicatii specifice. In acest context am militat si militam, cu rezultate pozitive, cred eu, pentru o colaborare fructuoasa intre medici dermatologi si medicii de alte specialitati, dar si intre medici si factorii de decizie, totul in beneficiul pacientului cu psoriazis.