Radioterapia, o procedura care poate vindeca pacientul bolnav de cancer sau care poate fi folosita ca terapie adjuvanta, pentru a preveni recidivele dupa o interventie chirurgicala de indepartare a tumorii primare. Radioterapia este folosita pentru tratamentul cancerului inca de acum 100 de ani, cand au fost descoperite, in anul 1895, razele X de catre Wilhelm Roentgen.Modernizarea acestei tehnici a avut loc insa cu precadere in anii 1900, cand celebra Marie Curie, prima femeie laureata cu Nobel, a descoperit elementele radioactive - poloniu si radium, experiment care, de altfel, i-a si adus tragicul sfarsit. Radioterapia este o metoda terapeutica cu actiune loco-regionala, care foloseste radiatiile ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale maligne (celulele canceroase). Pe langa tratarea unor forme de cancer, in situatii relativ limitate si folosind doze mici, poate fi utilizata pentru efectul sau de scadere a inflamatiei in tratarea afectiunilor articulare inflamatorii degenerative.
In ce consta efectul radioterapiei, cum functioneaza asupra tumorii?
Radioterapia moderna se diferentiaza de tehnicile anterioare de radioterapie prin precizia ridicata a iradierii si prin reducerea substantiala a timpului de tratament. Radioterapia consta in utilizarea radiatiei ionizate pentru a distruge celulele canceroase, cu un minimum de efecte secundare la nivelul organelor sau tesuturilor sanatoase din vecinatatea tumorii, fara a avea influente majore asupra calitatii vietii pacientilor.

Radioterapia actioneaza asupra acestor celule pe doua cai:
- Directa - distruge in mod direct celula canceroasa
- Indirecta - produce modificari la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificari care vor conduce la moartea acesteia.
Datorita preciziei si eficientei asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie.
Sunt afectate celulele/zonele sanatoase?
In general, radiatiile sunt directionate catre tumora si zona din imediata vecinatate a acesteia, lucru care distruge tumora primara si reduce riscul de raspandire la organele din apropiere. Tehnologia de ultima generatie IMRT-VMAT permite modularea dozei totale de radiatii, astfel incat tumora primara sa fie tratata cu doze mari si tesuturile sanatoase din vecinatate sa fie cat mai protejate. Pentru a obtine un raport beneficii/riscuri in favoarea pacientului, administrarea dozei totale de radiatii se face in mai multe zile consecutive, folosind zilnic cantitati mici de radiatii. Acest proces se numeste fractionare si in general administrarea se face 5 zile/saptamana (de luni pana vineri) cu 2 zile de pauza, astfel incat tesuturile sanatoase sa se poata reface.

Ce este radioterapia curativa si cand este indicata

Radioterapia curativa este denumita atunci cand cancerul poate fi vindecat si are ca scop distrugerea completa a celulelor canceroase. Aceasta poate fi administrata in momente diverse, singura sau impreuna cu alt tratament: inainte de interventia chirurgicala, pentru a micsora tumora, sau dupa operatie, pentru a opri cresterea celulelor canceroase care ar putea ramane. Aceasta poate fi administrata, de asemenea, inainte, in timpul sau dupa chimioterapie sau tratamentul hormonal, pentru a imbunatati rezultatele generale. Decizia de a trata o tumora cu radiatii se bazeaza pe localizarea tumorii primare si in functie de celulele tumorale, daca acestea sunt radiosensibile. Radioterapia cu scop curativ este utilizata in tratarea unor forme de cancer, de cele mai multe ori fiind o parte integranta a tratamentului, alaturi de chimioterapie, chirurgie si hormonoterapie. In cazul tumorilor radiosensibile, radioterapia poate fi singurul tratament necesar pentru tratarea si vindecarea lor, deoarece acestea raspund prompt si arata o regresie dupa administrarea de doze moderate de radiatii. Tipurile de cancer extrem de radiosensibile sunt leucemia (cancer al celulelor sanguine) si limfomul (cancer al sistemului limfatic). Alte tumori radiosensibile includ cancerul de col, de laringe, de san si de prostata. Tipurile de cancer cu cea mai mare incidenta in Romania la care se aplica radioterapia sunt: cancerul de san, de col uterin, cancerul uterin (endometrial), de prostata, cancerul colorectal, de stomac, pulmonar.


Exista tumori la care NU se recomanda radioterapia?
Nu toate tipurile de tumori sunt sensibile la radiatiile ionizante (radiatiile folosite in radioterapie). Cancerul de ovar, unele forme de cancer de tiroida si melanomul malign - sunt cateva dintre formele de cancer in tratamentul carora radioterapia are rol limitat.

Care sunt principalele efecte secundare?

Efectele secundare la radioterapie variaza major in functie de localizarea tumorii tratate, structurile anatomice aflate in imediata sa vecinatate, doza totala de radiatii administrata si nu in ultimul rand de sensibilitatea fiecarui pacient in parte. Alte boli ale pacientului pot sa infuenteze efectele secundare ale radioterapiei.
Care sunt cele mai frecvente metode de radioterapie folosite

Radioterapia este de mai multe tipuri:

1. Radioterapie externa (transcutanata sau teleradioterapie) - sursa de radiatii este exterioara corpului si este reprezentata de un aparat (accelerator liniar) care produce fascicule de radiatii indreptate spre tinta tumorala dupa traversarea tesuturilor superficiale.

2. Radioterapia endocavitara/interstitiala (brahiterapia) - sursa de radiatii este in interiorul corpului, prin plasarea de surse radioactive in interiorul sau in apropierea tumorii, surse care administreaza o doza mare de radiatie in volumul tumoral si totodata reduc expunerea la radiatii a tesuturilor sanatoase. Brahiterapia poate fi folosita cu scopul de a vindeca tumorile canceroase, in cazul in care acestea sunt mici sau avansate doar local, cu conditia ca boala sa nu aiba metastaze (raspandite in alte parti ale corpului).

3. Radiochirurgia - este o tehnica speciala de radioterapie, utilizata in tratarea tumorilor intr-un mod neinvaziv, puternic si eficient. Cea mai avansata forma de radiochirurgie utilizeaza sistemul Cyberknife - cu o acuratete deosebit de precisa, acesta emite radiatii din mai mult de 1600 de unghiuri diferite spre tinta tumorala si permite tratar

4. Radioterapia metabolica - administrarea unor substante radioactive la nivelul sistemului circulator = este o forma de radioterapie folosita mai ales in tratarea metastazelor osoase multiple extinse la nivelul intregului schelet sau pentru unele forme de cancer de tiroida.
In prezent, exista 3 tehnici moderne de radioterapie externa:

Tehnologii noi de radioterapie

- 3D CRT - radioterapie conformationala 3D;
- IMRT - radioterapie cu intensitate modulata cu fascicule de tratament fixe, in care modularea intensitatii fasciculului de iradiere se face prin modificarea pozitiei lamelelor colimatorului MLC (colimator multilamelar);
- MAT - arcterapie modulata volumetric, este ultima inovatie in IMRT, tehnica rotationala de radioterapie cu intensitate modulata unde acceleratorul se roteste in jurul pacientului pentru a tinti radiatia asupra tesutului bolnav din diferite unghiuri. Modulatia este creata de arce suprapuse.

Mai sunt utilizate si alte tehnologii precum radioterapia 2D sau aparatele cu cobalt, dar sunt cu mult depasite in comparatie cu evolutia aparaturii actuale. In prezent, in Romania, cea mai utilizata tehnica de iradiere este cea 2D, fara integrarea unui sistem computerizat pentru planificarea tratamentului si a unui computer tomograf simulator.
Tehnologia de ultima generatie IMRT - VMAT asigura unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile in lume. Aceasta prezinta urmatoarele avantaje:
- posibilitatea personalizarii tratamentului si adaptarii la forma tumorala, fiind un tip de radioterapie inalt conformationala;
- timpul scurt al unei sedinte de radioterapie, de maxim 5-7 min/sesiune, ceea ce creste confortul pacientului si precizia iradierii;
- gradul de libertate suplimentar oferit prin rotatia sursei de iradiere in jurul pacientul iradiat si a vitezei de rotatie a acesteia, ceea ce permite ca tumoarea sa fie abordata la 360 de grade;
- posibilitatea modificarii debitului dozei de radiatie in timpul iradierii;
- precizia fasciculelor de radiatii indreptate spre tinta tumorala si reducerea iradierii tesuturilor normale, ceea ce scade riscul reactiilor adverse acute si cronice;
- posibilitatea administrarii unor doze terapeutice optime in volumele tinta, precum si obtinerea in interiorul volumului tinta a unor zone cu doze diferite, ceea ce asigura eficacitatea tratamentului si creste sansele de control tumoral.

(Sursa: csid.ro)