Psihologia de azi: Teoria unui savant rus: Somnul nu este o pierdere de timp, ci un medicament
Teoria faimosului om de stiinta a facut senzatie si a scos la iveala unele lucruri interesante privind activitatea creierului nostru in timp ce dormim. Ivan Pigariov este membru fruntas al Institutului pentru Probleme de Transmisie a Informatiilor si este angajat in studierea fiziologiei somnului. Cercetarile sale sunt cunoscute in intreaga lume. Dintotdeauna s-a crezut ca creierul se relaxeaza noaptea. Insa, experimentele au aratat ca atunci cand dormi el continua sa lucreze activ. Urmatoarele ipoteze sunt ca: creierul proceseaza informatiile acumulate pe parcursul zilei si rezolva problemele emotionale.

Somnul nu este o pierdere de timp, ci un medicament

- Studiind problemele de somn, opiniile divergente, am crezut ca multe animale dorm atat de mult ca si oamenii. Sobolanii, de exemplu, dorm chiar mai mult, spune marele om de stiinta, Ivan Pigariov. In organele interne exista multi receptori. Ei colecteaza in mod constant informatii - despre temperatura, aciditate, procese chimice. Unde ajung ele, este un mister . La urma urmei, semnalele din ochi proceseaza doua treimi din cortexul cerebral, mai adauga Pigariov.

Ce se intampla exact?

- In fiecare noapte, corpul nostru efectueaza o scanare a tuturor organelor interne si, in primul rand, pune in ordine ceea de ce are cea mai mare nevoie corpul tau. Din nou, faza de somn conteaza. Principala interactiune a organelor interne cu cortexul are loc in timpul unui somn lent. Dar, in timpul unui somn rapid, creierul este angajat in sine - este, de fapt, un organ intern, si nu doar un centru de control.

Cu cat dormi mai mult, cu atat mai bine?

- Trebuie sa dormi atat de mult cat vrei. Somnul nu este o pierdere de timp, asa cum se crede. Unii oameni de stiinta au ajuns la punctul absurditatii si au incercat sa inventeze pastile care nu ar permite dormirea. Somnul este cea mai importanta parte a vietii noastre, in timpul careia creierul este angajat in activitati complexe. Insomnia este o problema mare. In America, sufera un numar imens de persoane, iar in Rusia numarul lor creste in fiecare an. Tulburarile de somn duc la diverse boli (acelasi ulcer gastric etc.), dar nu este inca luat in serios. Am dormit cam 8 ore, ma trezesc fara ceas desteptator, pe un regim clar. Si ma simt minunat! In general, sunt sigur ca varsta cea mai productiva pentru o persoana este de la 70 la 100 de ani. Exista o multime de experiente si cunostinte, dar nimic fiziologic nu impiedica ca corpul tau sa fie intr-o forma buna, mai spune Pigariov.

(Sursa: psihologiadeazi.ro)