Ardelean scolit la Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj, cu 8 ani de experienta in Anglia, dr. Ioani este singurul roman detinator al titlului de Fellow al Colegiului Regal Britanic de Chirurgie, care si profeseaza in tara.
Povestim cu dumnealui despre cum, realistic, se poate produce schimbarea in sistemul medical romanesc. Alte tari pot, noi de ce nu putem? Aceasta ar fi intrebarea-raspuns, spune dr. Horatiu Ioani.
MedicHub: In Anglia simteai ca inveti si cresti foarte rapid, ca medic. In 2010 ai realizat in jur de 265 de operatii, numar foarte mare pentru un neurochirurg rezident. Cum este inapoi in Romania?
Dr. Horatiu Ioani: Simt ca ma dezvolt in continuare, ca fac lucruri din ce in ce mai complexe. Aici este o plaja de patologie foarte larga pe care o abordez, dar nu putem compara mere cu pere. Adica, atunci cand lucrezi in Anglia, chiar si ca rezident, ajungi sa operezi niste cazuri care au trecut prin tot sistemul, lucrezi in echipe etc. Romania in comparatie cu Anglia si pozitia de medic specialist in comparatie cu cea de rezident sunt foarte diferite. Aici nu prea exista sistemele de triaj pe care le aveam in Anglia, aici nu exista circuite clinice. Aici, efectiv, vin pacienti de pe strada. In Anglia nu s-ar fi intamplat asa ceva niciodata. Acesta este primul aspect. Al doilea, in Anglia lucram in echipe multidisciplinare. Or aici, echipa multidisciplinara ti-o cam faci tu.
Cand consideri ca ai un caz care are nevoie de o expertiza extra, vorbesti cu prieteni, relații, cunostințe din lumea medicala. Nu este o procedura standardizata a spitalului. Aici, pacientul merge la 3-4 clinici si medicii ca sa i se confirme diagnosticul. Pe de alta parte, aceasta practica denota ca pacientul nu are incredere in clinica unde merge.
Deci, sunt foarte multi factori care intervin in diferenta dintre Romania si Anglia. In principiu, tine de cultura medicala din Anglia, unde te duci la spitalul la care esti arondat si ai incredere in ceea ce se intampla acolo. Si cultura din Romania, unde pacientii, de multe ori, nu au incredere in sistem si se plimba pe la mai multi medici pana cand ori ii confirma mai multi doctori acelasi diagnostic, ori ii confirma ceea ce vrea sa auda.