ZIARUL LUMINA: Cand devine periculos internetul? (Autor: Pr. Ciprian Bara)
Intr-o epoca a socializarii tehnicizate, a comunicarii si a marketingului productiv, in care ne ingrijim foarte mult de ceea ce se vede, intr-o continua foame de apreciere, ne grabim in a ne epuiza in gesturi superficiale, cu convingerea ca astazi putem da update la orice, oricand. Permanent este provocata satisfactia imagistica. Fara a nega utilitatea instrumentelor online care pot facilita comunicarea si schimbul de informatii, intr-o scurta analiza, semnalam totusi riscul ca fara echilibru toate acestea ne pot distrage de la lucruri esentiale, de la rostul nostru identitar. Zarva nesfarsita, agitatia cotidiana, regulile sociale, asezate de cele mai multe ori impotriva bunului-simt, sunt argumente inepuizabile si de neclintit pentru lenevirea intregii noastre fiinte intr-o lume in care, desi suntem crestini, vorbim uneori prea in soapta despre pocainta, smerenie, infranare. Permanent se speculeaza orice prilej de autoconfirmare si implinire prin sine, fiind provocata satisfactia imagistica. Omul modern justifica orice atitudine, incearca sa controleze exprimarea oricarui gest, dorind ca orice performanta a sa sa fie cunoscuta de cei din jur. Daca pana nu de mult toate acestea se intamplau in intalnirea directa cu celalalt la privirea fata catre fata, acum, aceste lucruri sunt realizabile cu usurinta si de la distanta pe diversele retele de socializare si platforme online. Pe Facebook si peste tot in spatiul virtual afli, vezi, auzi sau chiar te intalnesti in direct cu tineri, oameni iubitori de dialog, conferentiari, formatori de opinii, oameni dornici sa impartaseasca tot soiul de experiente si povete folositoare, jurnalisti si chiar nu de putine ori monahi, clerici, dornici sa transmita in forma cea mai actuala mesajul crestin. Fara a nega utilitatea instrumentelor social media care pot facilita comunicarea utilizatorilor de internet si crearea, distribuirea si schimbul de continut, ca un consumator aproape zilnic, semnalez totusi riscul ca toate acestea ne pot distrage pe fiecare in parte de la asezarea si rostul nostru identitar.
- Astazi traim vremuri facile pentru raspandirea credintei prin internet. De aceea cred ca avem obligatia si responsabilitatea spirituala si morala de a propovadui cuvantul lui Dumnezeu si in lumea internetului, ne-a spus parintele Vasile Ioana de la Biserica Sfantul Nicolae.
Accesul facil si rapid la internet presupune intr-o forma sau alta riscul utilizarii internetului fara discernamant, mai ales de catre tineri. Neurocercetatorul german prof. dr. Manfred Spitzer - psihiatru, psiholog, profesor la Harvard si seful Clinicii de psihiatrie din Ulm, Germania, care a conferentiat nu de mult si in Bucuresti pe aceasta tema, a detaliat riscurile in cartea Dementa digitala. El semnaleaza faptul ca utilizarea intr-un mod excesiv a mediului online incepand de la varste fragede are efecte dezastruoase asupra dezvoltarii creierului, adica practic o incetineste. Aceste efecte au fost observate intai de medicii coreeni, care au diagnosticat barbati inca tineri care sufereau de pierderi de memorie, depresie, lipsa de concentrare, pierderi de atentie datorate utilizarii excesive a internetului.
- Internetul este cel care, pe de o parte, ne face viata mai usoara, mai placuta, dar tocmai acest lucru este cel care dauneaza cel mai mult copiilor si adolescentilor, deoarece ei sunt in perioada de crestere, de dezvoltare, iar ceea ce le-ar folosi cel mai mult este utilizarea cat mai intensa a creierului pentru experiente reale de viata. In concluzie, tehnologia folosita in exces duce la dementa, adica ne diminueaza capacitatile cognitive, ne-a spus psihologul Maria Magdalena Chipon.

Riscurile folosirii internetului: intoxicatia cu informatie superficiala, crearea dependentei si probleme de sanatate

Prin imagini, cuvinte sau transmisiuni live asistam de multe ori la o exacerbata dezvoltare a cultului personalitatii. Consumatorii zilnici au ca resort mentalitatea ca ceea ce faci trebuie sa te favorizeze, sa fie usor cuantificabil.
- Ca orice instrument de cunoastere si de comunicare, cele mai mari riscuri ale folosirii internetului sunt intoxicatia cu informatie superficiala si crearea dependentei. Imaginea in miscare ne sugruma foarte repede atentia si de aceea eu indemn ca internetul sa fie folosit cu mult discernamant, ne-a mai spus parintele Vasile Ioana.
Folosirea internetului si a tuturor platformelor online poate produce probleme si la nivelul relatiilor sociale (familie, colegi, prieteni etc.). Practic, se creeaza dependenta de mediul online, iar relationarea devine mai superficiala.
- Sunt mai multe efecte negative in ceea ce priveste relationarea: scade implicarea directa in relatii pentru ca reduce empatia, calitate care sta la baza oricarei relatii; amplifica narcisismul; duce la probleme de concentrare, de atentie, in general; poate favoriza aparitia problemelor de sanatate (diabet, obezitate, probleme cu somnul) si duce la instrainare, la depresie, la suicid (in SUA, in ultimii 7 ani, numarul sinuciderilor s-a dublat, cu cat numarul orelor de utilizare a gadgeturilor este mai mare), ne-a mai spus doamna Maria Magdalena Chipon.
De asemenea, folosirea internetului fara echlilibru presupune si riscurile dezechilibrelor emo¬tio¬nale si psihologice pe care le produce accesarea imaginilor cu caracter indecent. Psihologul Maria Magdalena Chipon a evidentiat ca cercetatorii cunosc deja faptul ca masa craniana a unui tanar care este dependent de pornografie este la fel de afectata ca a unui dependent de droguri:
- S-au facut tomografii care arata efectiv micsorarea volumului cranian, mai putina activitate cerebrala si mai putina conectivitate intre cortexul prefrontal implicat in luarea deciziilor. De asemenea, scade plasticitatea craniana, ceea ce implica o mai mica posibilitate de regenerare craniana.
Astfel, in tot acest context social al culturii realizate si promovate pe diagonala ecranului, omul zilelor noastre, care inregistreaza foarte multe succese, esueaza de multe ori la lucruri esentiale. Desi cred ca aceste randuri vor naste prea putine intrebari si raspunsuri, cu inima buna, te rog totusi, cititorule drag, grabit ca si mine, nu distribui sentinte si nu imprumuta pe chip emoticoane triste sau furioase. Pentru toate acestea ne vedem pe Facebook.

(Sursa: ziarulumina.ro)