Adisa Codrut, de la DCMEDICAL, a selectat dintr-un text postat pe facebook de nutritionista Mihaela Bilic, cateva informatii interesante despre sosuri si despre cat de multe calorii contin acestea. Articolul aparut pe DCMEDICAL se intituleaza: Mihaela Bilic - Dumnezeu a creat mancarea, iar Diavolul sosurile

Fragmente din postarea Mihaelei Bilic:

- Se spune ca Dumnezeu a creat mancarea, iar Diavolul sosurile.

- Pentru ca un preparat sa fie savuros, e musai sa aiba un pic de sos. Iar cand spun sos ma refer la toate ingredientele sub forma lichida sau cremoasa care completeaza gustul unei salate, al unei fripturi, dar si al unui desert. La salata de rosii e doar uleiul, la salata de frunze e deja vinegreta (ulei & otet), dar tot pentru legume proaspete poate fi sos de iaurt (tzatziki) sau maioneza cu diferite ierburi aromate. Friptura are si ea sosurile preferate, ca sa alunece mai bine pe gat: sos de branza, de piper sau pe baza de rosii cu usturoi sau alte condimente.

- Ca sa redevenim rudimentari, grasimea care ramane in tava de la friptura tot sos se numeste, altfel de ce ar fi asa gustos ca nu te mai saturi inmuind paine in el?! Dar zeama care ramane in castronul de salata de rosii? Ati ghicit, sos cu ulei este si ea! Mustarul care este nelipsit langa cremvursti, carnati sau mititei la gratar e un sos facut din boabe de mustar, otet, zahar si apa, iar pentru saorma sosurile sunt multiple, asa ca e mai simplu sa spui shaorma cu de toate.

- Dulciurile au si ele sosurile lor, indiferent ca vorbim de papanasii cu smantana si dulceata, de clatitele cu ciocolata sau de inghetata cu toate topping-urile si aromele din lume.

- Sosurile dau gust si culoare, imbogatesc preparatele si ne incanta simturile, nu degeaba orice concurs gastronomic descalifica farfuriile care nu au sos. Da, sosurile sunt pacatos de delicioase tocmai pentru ca sunt pline de calorii - fie din cauza grasimii, fie a zaharului, fie din vina amandurora.

- Dar sosurile sunt condimente, nu alimente, asa ca trebuie sa le folosim in cantitate mica, doar pentru placerea gustului. Asa ca propun sa reformulez titlul. Pentru ca o fi ea, mancarea, dumnezeiesc de buna, dar fara un sos diavolesc parca nu are gust.

(Sursa: dcmedical.ro)