LIBERTATEA: Vizita Papei Francisc in Romania. Care este traseul Suveranului Pontif si unde il pot intalni credinciosii
Vizita istorica pe care Papa Francisc o face in Romania are loc peste doar cateva zile. Calatoria apostolica a Suveranului Pontif incepe pe 31 mai, la Bucuresti. In a doua zi a vizitei, Papa va merge la Sumuleu Ciuc si la Iasi. Pelerinajul se va incheia pe 2 iunie, la Blaj, unde Papa Francisc va beatifica 7 episcopi greco-catolici pe Campia Libertatii. Vizita Papei Francisc este a doua calatorie apostolica a unui Suveran Pontif in Romania. Aceasta are loc la doua decenii dupa vizita Papei Ioan Paul al II-lea in mai 1999. Papa Francisc se va ruga la Catedrala Nationala Organizata sub motto-ul Sa mergem impreuna!, vizita Papei Francisc in Romania preia amprenta tipic mariana, invitand la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului. Sfantul Parinte a indemnat adesea la unirea diferitelor forte, la renuntarea la egoism si la acordarea prioritatii binelui comun. Urmasul Sfantului Petru vine in Romania, considerata gradina Maicii Domnului, pentru a invita la unitate si la credinta, conform vaticannews.va. Pe 31 mai, in prima zi a calatoriei apostolice in Romania, Papa Francisc se va intalni cu autoritatile politice si bisericesti din Capitala. Dupa primirea oficiala de la aeroport, Suveranul Pontif merge la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia oficiala de primire. Mai apoi, Sfantul Parinte va merge la Palatul Patriarhiei pentru o intalnire privata cu Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, precum si cu Sinodul permanent. Intrevederea se va incheia cu vizita Papei si a Patriarhului la Catedrala Nationala, pentru rugaciunea Tatal Nostru si un cuvant de salut din partea Succesorului lui Petru.
Unde poti vedea slujba daca nu ai loc la Catedrala
Prima zi a vizitei Papei Francisc in Romania se incheie cu Liturghia oficiata in Catedrala Sf. Iosif a arhidiecezei romano-catolice de Bucuresti. Enoriasii care nu s-au inscris pe Internet pentru a-si rezerva locuri in catedrala vor avea posibilitatea de a urmari slujba pe trei ecrane care vor fi amplasate in apropierea catedralei Sf. Iosif.
Alte doua ecrane vor fi amplasate pe Calea Victoriei, doua in Piata George Enescu si un altul in Piata Revolutiei, la Memorialul Renasterii, conform digi24. La finalul ceremoniei religioase, Papa Francisc va trece cu papamobilul pe toate strazile unde sunt pelerini, un gest pe care Suveranul Pontif il face adesea in vizitele sale. Sambata, in jurul orei 11, Suveranul Pontif va celebra Sfanta Liturghie la Sanctuarul marian din Sumuleu-Ciuc, considerat unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Estul Europei, dedicate Fecioarei Maria.
Tot sambata, la ora 17:25, Sfantul Parinte va fi vizita Catedrala Sfanta Maria Regina din Iasi, avand programata si o intalnire cu tinerii si familiile in fata Palatului Culturii din Iasi. Papa nu va oficia aici, insa, nicio slujba, ci doar va discuta cu oamenii veniti sa-l vada. Afla ce va manca Papa Francisc in timpul vizitei din Romania. Vizita Papei Francisc in Romania se incheie la Sibiu Duminica, in a treia zi a calatoriei apostolice, Papa Francisc va merge la Blaj. Acolo, Suveranul Pontif va prezida Sfanta Liturghie de Beatificare a celor sapte episcopi martiri greco-catolici. Beatificarea este o etapa in procesul de canonizare. Dupa ceremonia de beatificare, Papa Francisc mai are o intalnire in Blaj, cu comunitatea roma din oras.
Mica Roma freamata in asteptarea momentului istoric al sosirii Suveranului Pontif Mai apoi, in jurul orei 17, Papa Francisc va ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Sibiu, pentru ceremonia de ramas bun.