Societatea Romana de Dermatologie a organizat o conferinta de presa avand ca tema CAMPANIA EUROMELANOMA DAY 2019. LUPTA PSIHOLOGICA IMPOTRIVA CANCERULUI DE PIELE.
Cercetarile arata ca negarea contribuie la cresterea incidentei si a ratei mortalitatii cancerului de piele, astfel:
- 88% din oamenii din intrega lume inteleg ca expunerea la soare creste incidenta cancerului de piele, dar numai 18% se protejeaza intotdeauna cand se expun la soare (Studiu efectuat de 1300 de dermatologi: Euromelanoma si Fundatia pentru Cercetarea Melanomului)
- Jumatate dintre pacienti intarzie inceperea tratamentului cu 3 pana la 6 luni de la momentul aparitiei primelor semne (Cancerul de piele FAQ: Organizatia Mondiala a Sanatatii)
Doua mari organizatii caritabile s-au reunit cu scopul de a lansa o campanie globala de constientizare in lupta impotriva cancerului de piele, Euromelanoma si Fundatia pentru Cercetarea Melanomului.
- Am demarat aceasta campanie si in Romania cu scopul de a sensibiliza populatia la problema cancerelor de piele. Ne propunem sa convingem opinia publica sa constientizeze pericolul expunerii la radiatiile solare, dar si sa incurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele, a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie.
Sub sloganul Infrangerea negarii: cancerul de piele este tratabil, nu fatal, Euromelanoma si Fundatia pentru Cercetarea Melanomului identifica 3 etape ale negarii in cazul cancerului de piele:
1. negarea nevoii de protectie solara,
2. negarea simptomelor ,
3. negarea nevoii de ingrijire medical corespunzatoare.

Negarea in ceea ce priveste nevoia de protectie solara este frecvent intalnita. intr-un studiu efectuat de IPSOS pe 20000 de pacienti in 23 de tari, 88% dintre acestia au fost de acord ca lipsa protectiei solare creste riscul de aparitie a cancerului de piele, insa numai 18% au spus ca folosesc intotdeauna protectie solara. Problema este ca in timp ce oamenii admit ca exista o legatura intre expunerea la soare si aparitia cancerului de piele, ei nu iau masuri pentru a se proteja corespunzator. Aparitia cancerului de piele poate fi prevenita, astfel ca organizatiile de sanatate publica trebuie sa examineze care sunt cauzele acestei negari, astfel incat folosirea protectiei solare sa devina o obisnuinta, asa cum este perierea dintilor, nu doar ceva ce facem doar in vacanta, a spus Doamna Profesor Veronique del Marmol, presedintele Euromelanoma.
Negarea apare si atunci cand pacientii identifica posibile semne ale aparitiei cancerului de piele. Un studiu condus de 1300 de dermatologi din intreaga lume a evidentiat faptul ca aproape jumatate (49%) amana prezentarea la medic cu 3 pana la 6 luni, 39% cu 7 pana la 12 luni si 14% cu peste 1 an.
La nivel global, sunt diagnosticate anual aproximativ 3 milioane de cancere non-melanom si 132000 de melanoame. In concluzie, cand adaugam acest fapt la rezultatele studiului, inseamna ca aproape 1.5 milioane de pacienti intarzie a se adresa la medic dupa aparitia primelor semne de cancer. Dermatologii cred ca 54% din 61.680 decese la nivel global, datorate melanomului, ar fi putut fi prevenite daca pacientii ar fi mers la medic. (Cate decese datorate cancerului exista la nivel mondial? Lumea in cifre)
- Chiar daca gandul de a fi diagnosticati cu cancer este pentru multi oameni o experienta infricosatoare - fiind echivalent cu o condamnare la moarte - trebuie subliniat ca depistat devreme, cancerul de piele este tratabil, spune doamna Profesor del Marmol. Ce nu inteleg cei mai multi pacienti este ca ignorarea simptomelor unui posibil cancer de piele creste riscul de a ajunge intr-un final la rezultatul de care se tem cel mai mult.
Doamna Profesor del Marmol a concluzionat:
- Aceasta cercetare arata ca este foarte important ca lumea medicala sa accepte ca este necesara o abordare mai cuprinzatoare. Si anume o abordare care sa se adreseze in aceeasi masura nevoilor fizice, dar si psihologice ale pacientului. Pana cand acest lucru se va intampla, vor exista in continuare decese datorate unei afectiuni care poate fi prevenita sau tratata cu succes.
Publicarea Infrangerea negarii: cancerul de piele este tratabil, nu fatal coincide cu lansarea Campaniei Anuale de Constientizare Euromelanoma. Campania va include 33 de tari din Europa si va include distribuirea de flyere, afise, evenimente media si screeninguri gratuite pentru public. Parteneriatul Euromelanoma cu Fundatia pentru Cercetarea Melanomului si asocierea cu Coalitia Globala a reprezentantilor pentru pacientii cu melanom, vor duce la extinderea campanieLpe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Africii de Sud si Asiei.
- Reabilitarea emotionala a pacientului cu cancer de piele, este esentiala in reusita tratamentului. Cu ajutorul medicilor pentru o depistare timpurie si cu noile Terapii introduse in tratamentul oncologic, trebuie inteles ca aceasta forma de cancer nu mai reprezinta o fatalitate, a precizat dl Cezar Irimia, Presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer
De asemenea, dl Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societatii Romane de Dermatologie a declarat in ceea ce priveste negarea ca:
- In cazuri de cancer cutanat, poate mai mult decat in alte forme de cancer exista tendinta de a nega aceasta afectiune. Acest aspect se datoreza printre altele, faptului ca leziunile dermatologice nu prezinta o simptomatologie zgomotoasa in sensul ca nu produc durere, nu produc prurit, uneori dand impresia, prin reepitelizare, ca se vindeca, pacientii preferand sa ignore pericolul alegand negarea. Sfatuim pacientii cu suspiciune de cancer cutanat sa vina cat mai repede la medic pentru un diagnostic precoce deoarece riscul de a se transforma intr-o leziune maligna este mai mic in aceasta situatie iar daca acest fenomen s-a intamplat deja, leziunea poate fi surprinsa in fazele incipiente cu sanse mult mai mari de rezolvare favorabila.

Pentru a downloada The White Book si a invata cum sa preveniti aparitia semnelor de boala accesati www.euromelanoma.ore.