AGERPRES il citeaza pe Raed Arafat, Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care a afirmat ca rebuie gasita o solutie de introducere in programa scolara a cursurilor de prim-ajutor:
- Trebuie gasita o solutie de introducere in programa scolara, poate sa fie treptata. Sunt tari care fac incepand cu prima clasa - cum anunta la 112, ce spui la 112, dupa care la urmatoarea clasa invata copiii anumite manevre, la urmatoarea altele si cand copilul pleaca de la scoala, el sa stie ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie sa intre in Romania si sa devina obligatoriu, a declarat secretarul de stat in MAI Raed Arafat, la Maratonul Resuscitarii.
Raed Arafat a sustinut ca organizarea unui astfel de proiect este foarte grea.
- Asta inseamna sa formezi profesori, sa pregatesti un grup de oameni care sa predea aceste lucruri in mod regulat, sa dotezi scolile cu simulatoare, cu manechine. Nu este doar un curs teoretic. Daca faci doar un curs teoretic si nu dai nimic copilului, practic, copilul nu retine nimic, uita totul in foarte scurt timp. Trebuie sa fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvata, cu totul adecvat in scoli si cu un mod de pregatire continuu a profesorilor care vor tine acest cursuri, a spus Arafat.
Secretarul de stat in MAI vede un astfel de proiect viabil in Romania in urmatorii ani.
- Daca unele tari au avut astfel de proiecte si sunt viabile, nu vad de ce Romania sa nu aiba astfel de proiecte si sa fie viabil. Trebuie sa fie planificat corect. Departamentul pentru Situatii de Urgenta este pregatit sa colaboreze si cu alte ministere si cu alte entitati ca sa realizam acest deziderat, dar sa nu fie o chestie doar de hai sa facem, sa fie o chestie planificata si sa fie de un impact mediu si lung, a punctat fondatorul SMURD.
Arafat a mentionat ca au fost mai multe discutii in acest sens, dar nu s-au concretizat.
- Trebuie sa fie anumite modificari si la legislatie. Se va face, eu sunt convins ca la un moment dat o sa devina acest proiect obligatoriu in scoli, a spus secretarul de stat.
Prima editie de la Bucuresti a Maratonului Resuscitarii a avut loc in Sun Plaza, organizata fiind de Fundatia pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dealul Spirii Bucuresti - Ilfov si centrul comercial. Secretarul de stat in MAI Raed Arafat spune ca pana la pranz au participat la eveniment aproximativ 400 de persoane.
- Se pare ca oamenii totusi au percutat foarte bine. Am avut pe Facebook vreo 2.000 de persoane care au spus ca vin. Sunt in jur al 60 de voluntari care vin la diferite intervale de timp. Sunt voluntari veniti din tara, voluntari si ai ISU si ai Fundatiei pentru SMURD. Eu zic ca este un proiect de succes, copiat dupa un model pe care l-a inceputul Clujul in urma cu ceva timp si am zis sa il aducem si la Bucuresti si poate si in alte zone ale tarii o sa facem acelasi lucru, a precizat Arafat.
El a explicat ca participantii la maraton sunt invatati cum sa elibereze caile respiratorii in cazul in care cineva se ineaca cu mancare, cum sa faca resuscitare pana ajunge echipa de urgenta la fata locului.

(Sursa: agerpres.ro)