REALITATEA: Insula cu cele mai misterioase statui din lume, stearsa de pe fata Pamantului
Faimoasa pentru celebrele statui misterioase, apartinand unei civilizatii inca foarte putin cunoscute, Insula Pastelui ar putea ramane fara o buna parte din acestea, intrucat ele vor fi inghitite de apa. Un studiu al Organizatiei Natiunilor Unite avertizeaza ca, din cauza incalzirii globale, nivelul apelor din regiune va creste cu peste 2 metri pana in anul 2100, ceea ce inseamna ca numeroase statui aflate pe plajele insulei vor disparea in valuri. Deja, zeci de MOAI - cum se numesc uriasele monumente - au fost inghitite de ape, spre ingrijorarea localnicilor, care se tem ca insasi existenta lor aici ar putea fi periclitata. De altfel, Insula Pastelui nu este singura afectata de cresterea nivelului oceanului planetar, pe fondul incalzirii globale: si Kiribati, si Insulele Marshall, atoli aflati la nord de Fiji, precum si Insulele Solomon, aflate mult mai la sud, risca sa fie inghitite de ocean. La ora actuala, pe Insula Pastelui locuiesc circa 6.000 de oameni, a caror existenta graviteaza in jurul turismului - insula este vizitata anual de peste 100.000 de oameni, care pompeaza in economia locala aproape o suta de milioane de dolari.
- Candva, inotam in preajma plajei si nisipul parea sa se intinda pe mile intregi. Acum, mai este doar o stramta fasie de nisip, iar multe dintre statui s-au prabusit si au fost acoperite de apa, se plange Pedro Pablo Edmunds, primarul unei mici asezari de pe insula, numita Hanga Roa.
Giganticele statui MOAI de pe Insula Pastelui au mers â€" cel putin asa sustine o echipa de arheologi care au demonstrat cum au fost transportate misterioasele statui, folosind un model cantarind 4,4 tone. Reusita acestora este descrisa intr-un studiu publicat in Journal of Archaeological Science. De-a lungul Insulei Pastelui, ce masoara 163 de kilometri patrati, se gasesc aproximativ 1.000 de statui misterioase, cele mai mari dintre ele cantarind 74 de tone si masurand 10 metri in inaltime. Multe aspecte referitoare la acesti megaliti sunt inca un mister, iar cea mai mare enigma este modul in care aceste statui au fost deplasate de-a lungul kilometrilor ce despart carierele de piatra de locul in care se gasesc acum. Arheologii au lansat ipoteza ca polinezienii care s-au stabilit pe Insula Pastelui acum aproximativ 800 de ani au culcat statuile si le-au deplasat impingandu-le pe un pat de busteni. Aceasta idee ar sustine teoria conform careia locuitorii de pe Rapa Nui au devenit atat de obsedati de construirea statuilor incat au taiat toate padurile. Jared Diamond, un geograf de la Universitatea California, a folosit in cartea sa Collapse Insula Pastelui ca un exemplu de civilizatie care consuma necumpatat resursele naturii, rezultatul fiind propriul colaps. Lipo si Terry Hunt, un arheolog de la Universitatea din Hawaii, au prezentat aceste elemente in cartea The Statues That Walked, ce a fost publicata anul trecut. Ulterior, un post de televiziune din SUA le-a solicitat acestora sa testeze ipoteza conform careia statuile ar fi fost transportate in pozitie verticala.

(Sursa: realitatea.net)