Politicile europene sunt special croite pentru Germania si sunt toxice pentru Italia
Vicepremierul italian Matteo Salvini afirma ca tara sa nu are intentia sa paraseasca Uniunea Europeana (UE), ci sa o schimbe.
- Nu avem nicio intentie sa iesim din UE, dorim sa o schimbam, dar nu sa o abandonam, a semnalat Salvini intr-o nota adresata presei, dupa ce insusi presedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a cerut clarificari in urma unei declaratii a consilierului vicepremierului Salvini pe probleme economice si presedinte al comitetului de buget din camera inferioara a parlamentului de la Roma, Claudio Borghi.
- Fie vom reusi sa schimbam Uniunea Europeana, fie va trebui sa o parasim, a spus acesta din urma la o conferinta la Milano.
Claudio Borghi a descris alegerile europene din luna mai drept ultima sansa de a schimba politicile europene, care in opinia sa au fost special croite pentru Germania si sunt toxice pentru Italia. De pilda, a explicat el, UE ar trebui sa se concentreze mai degraba pe somaj zero decat pe deficite publice zero. Oficialul italian a amintit astfel de disputa guvernului de la Roma cu Comisia Europeana pe tema deficitului bugetar. Aceasta disputa a fost solutionata in decembrie in urma unui compromis prin care executivul italian s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la 2,04% din PIB, de la 2,4% cat era prevazut in bugetul pe anul 2019 contestat de Comisia Europeana. Dar aceasta tinta de deficit ramane totusi mult peste cea de 0,8% acceptata de fostul guvern de la Roma pentru a stavili cresterea datoriei publice a Italiei, ajunsa la 131% din PIB. Dupa aceste declaratii ale lui Claudio Borghi, presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, i-a cerut guvernului din tara sa sa spuna clar daca doreste sa iasa din zona euro si din UE.
- -Prea multa ambiguitate si declaratii hazardate fac numai rau Italiei si italienilor', a scris el pe retelele de socializare.
Nu este prima data cand membri ai partidelor ce formeaza actuala coalitie guvernamentala de la Roma, respectiv partidul de extrema dreapta Liga si formatiunea antisistem Miscarea 5 Stele (M5S), aduc in discutie o ipotetica iesire a Italiei din zona euro sau din UE. Totusi, de fiecare data, atat premierul Giuseppe Conte, cat si liderii celor doua partide de guvernamant, Matteo Salvini si Luigi di Maio, au respins astfel de scenarii, cei din urma aratandu-si insa nemultumirea fata de modul in care functioneaza blocul comunitar, Salvini, de pilda, calificandu-i adesea pe oficialii UE ca fiind niste birocrati ajunsi in functii fara sa fi fost votati.

Surse: Agerpres, Digi 24