AmosNews: saptezile@amosnews ( 29 aprilie - 5 mai )
- In plina seceta de materie prima pentru canalele de stiri cu comentatori abonati a cazut ca o bomba binefacatoare accidentul suferit de designerul Razvan Ciobanu. Un accident straniu care a dat nastere la sumedenie de ipoteze si a dat de lucru comentatorilor pe orice speta mai bine de o saptamana. Singurele certitudini: Ciobanu venea de la o petrecere din cluburile de pe Litoral(toata lumea stie ce inseamna aceste petreceri, mai ales de la naufragiul tonei de cocaina ale carei resturi mai sunt cautate inca), era un membru marcant al comunitatii LGBT (pentru care cere protectie Comisia Europeana) si avea probleme financiare. Cu toata stradania detectivilor amatori cauza mortii sale a ramas una clara: accident.
- Printre efectele acestui accident se numara si semnalele referitoare la necesitatea de a se analiza cu mai mult discernamant efectele unor droguri ce ar putea fi folosite in scopuri terapeutice. Semnalul dat de EBA in Parlamentul European inca din urma cu vreo 10 ani, cand aceasta a cerut legalizarea marijuanei, este preluat azi de Tariceanu si pus in discutie.
- Monotonia weekend-ului a fost intrerupta si de mesajul pe Facebook al ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, care a dat un ultimatum colegului sau de cabinet Petre Daea cerandu-i sa ii dea urgent afara pe cei responsabili de grindina care a afectat o proprietate a sa din Prahova (zic gurile rele, dar noi nu credem) nelansand suficiente rachete antigrindina. Unii observatori au sesizat faptul ca din precedentul sau mandat la Ape si Paduri doamna Gratiela ar fi trebuit sa cunoasca cateva lucruri elementare pe care colegul Daea i le-a amintit cu amabilitate, intre care si acela ca rachetele sunt eficiente pana la 8.000 m altitudine si nu la 11.000, cat a fost de respectivul caz si ca nu te poti juca cu ele ca si cu artificiile pentru ca in zonele unde se cerea a fi trimise circula aviatia comerciala pe care e pacat sa o dobori, pentru ca atunci distruge definitiv proprietatile peste care cade.
- Proaspata interimara peste justitie Ana Birchall trage obloanele si suspenda selectia pentru procuror general pentru ca dansa are o treaba prin America .
- A starnit oarecare nedumerire faptul ca premierul Dancila a plecat la o reuniune a noilor veniti in UE de la Varsovia insotita de o numeroasa delegatie evreiasca care l-a cuprins pe ambasadorul Israelului la Bucuresti David Saranga si un grup de elevi de la liceul evreiesc Reut. Ulterior s-a aflat ca impreuna acestia au efectuat un mars international al vietii la lagarul de la Auschwitz.
- Observatorii se intreaba (cu discretie) care este miza acestui parteneriat intensiv cu Israelul si ce consecinte va avea el pe planul relatiilor cu lumea araba. Dar, mai ales, daca merita o asemenea pozitionare transanta.
- In sfarsit ministrul Melescanu se dezmeticesti din picoteala sa continua si ia pozitie: Ministerul de Externe se delimiteaza de ultimele declaratii ale ambasadorului Maior care a obraznicit membrii Comisiei SRI care au anchetat relatia sa oculta, de politie politica, cu Horia Georgescu de la ANI. Dar nu se delimiteaza de George Maior, care de prea multa vreme ridica semne de intrebare vizavi de apartenenta lui. Anterior, chiar Tariceanu se intreba pe cine mai reprezinta acesta la Washington ?
- Pe 2 Mai Dragnea a anuntat triumfator ca de azi 10 miliarde de euro sunt la dispozitia primariilor. Opozitia insa se teme ca primariile ei vor primi mai putini bani decat cele ale puterii, cum dealtfel se intampla indiferent cine este la putere.
- Bronzat, optimist, in mijlocul fanilor sai, Mazare a primit cu indiferenta vestea ca a fost condamnat cu executare la 9 ani si 10 luni. Se intreaba pe buna dreptate daca nu ar putea executa la locul de munca, in Madagascar.
- Criza migratiei in Europa. Eurostat constata ca 7,5% din populatia Uniunii nu beneficiaza de pasaport al tarii in care traieste. Romania este pe ultimul loc si in acest clasament cu doar 0,6% straini si nu e clar daca e de bine sau de rau.
- Sibiul se pregateste pentru summitul UE de pe 9 Mai. Primaria a organizat o testare a utilitatilor constatand ca in caz de ploaie torentiala orasul se inunda.
- Viorica Dancila nu a fost invitata la summitul sibian. Unii gasesc o explicatie in faptul ca Romania nu poate fi reprezentata de un barbat si de o femeie, ci doar de un barbat. Altii se intreaba daca nu cumva o situatie care nu a mai avut loc, aceea ca summitul sa se tina intr-o tara care detine si presedintia Consiliului, nu ar justifica o dubla reprezentare. Cu atat mai mult cu cat Romania nu este reprezentata la nivelul Consiliului Uniunii de Iohannis, ci de Dancila. Oricum, este o situatie delicata pe care Tusk este cel care va trebui sa o lamureasca. Cu riscurile inerente.
- Uite cum se intorc lucrurile: dupa ce l-a tot amenintat pe Tariceanu ca il da afara din ALDE, zgubiliticul de Verhofstadt ramane el fara grup prin desfiintarea ALDEeu, in vederea crearii unei noi grupari parlamentare. Iar Tariceanu ramane cu brandul.
- In sfarsit Iohannis are un contracandidat la presedintie dupa modelul ucrainean: actorul Bogdan Stanoevici, directorul Circului de Stat. Cotroceni contra Globus!
- S-a confirmat un zvon care circula de cateva saptamani: Viorica Dancila s-a debarasat de jandarmul pe care Dragnea i-l plasase la Victoria in calitate de consilier onorific. Anca Alexandrescu a disparut de pe ecranul Palatului Victoria, spre marea bucurie a celor pe care ii lucrase.
(AMBIDEXTRU)