Stiinta Mister: OAMENI DE STIINTA CARE AU MURIT SAU DISPARUT IN MOD MISTERIOS, DUPA CE AU FACUT DESCOPERIRI IMPORTANTE PENTRU OMENIRE
Istoria omenirii nu duce lipsa de cazuri de persoane celebre ale caror moarte este invaluita in mister, imediat dupa ce au facut descoperiri importante pentru omenire. Moartea acestora a creat numeroase semne de intrebare si nu putini sunt cei care cred ca in spate se afla interese ascunse chiar conspiratii ale celor care ne conduc din umbra. Sa facem o privire scurta la cateva cazuri ale unor oameni de stiinta care au murit sau au disparut inexplicabil dupa ce au facut descoperiri importante.

Misterul mortii celebrului inventator Nikola Tesla

In 1943, corpul neinsufletit al lui Nikola Tesla fost gasit intr-o camera de hotel, cu seiful spart si cercetarile disparute. In 2016, FBI (Biroul Federal de Investigatii al Statelor Unite ale Americii) a declasificat 250 de documente care ofera o perspectiva noua asupra lucrarii finale a lui Tesla si asupra ultimelor sale zile de viata. Aceste fisiere vorbesc despre Raza Mortii, o arma conceputa de Tesla care a trezit interesul superputerilor din Al Doilea Razboi Mondial - SUA, Uniunea Sovietica si fortele Axei. Din acest motiv, noile documente au convins multi experti ca este necesara o investigatie completa pentru a afla ce s-a intamplat cu Nikola Tesla. A creat el una dintre primele arme de distrugere in masa si a fost ucis pentru ea? In documentarul Misterul mortii lui Tesla, difuzat de Discovery Channel, anchetatorul Jack Murphy si istoricul Cameron Prince calatoresc in jurul lumii pentru a cauta informatii despre inovatiile lui Tesla si despre cercetarile care ar fi disparut din seiful sau. Din ultimul laborator al lui Tesla din Statele Unite si pana in Serbia, tara lui natala, echipa cauta documentele lipsa pentru a intelege Raza Mortii si intervieveaza o gama larga de oameni, inclusiv cea mai apropiata ruda in viata a lui Tesla.

Star Wars: 25 de oameni de stiinta britanici au murit in mod misterios

- In anii '80, Ronald Reagan a introdus un program de aparare ambitios numit Initiativa de Aparare Strategica (supranumit Star Wars), care a fost proiectat pentru a distruge rachetele care ar fi fost lansate de sovietici. Intre 1982 si 1990, 25 de oameni de stiinta britanici care au lucrat pentru GEC-Marconi, o companie furnizoare pentru Star Wars, au murit in mod misterios. Unii cred ca ei au fost ucisi de spioni sovietici, iar altii cred ca propriul lor guvern i-a omorat.

Secretul mortii lui David Kelly, expert in razboi biologic

- In 2003, expertul in razboi biologic, David Kelly, a primit informatii ca guvernul britanic a falsificat datele cu privire la armele de distrugere in masa din Iraq. Prim-ministrul Tony Blair a fost imediat interogat de o comisie parlamentara cu privire la dezvaluirile lui Kelly. Expertul a fost gasit mort in apartamentul sau doua zile mai tarziu. Politia a spus ca a fost o sinucidere, iar un judecator a decis ca probele trebuie sa fie sigilate timp de 70 de ani, asa ca nu vom sti ce s-a intamplat cu adevarat pentru o lunga perioada de timp.

Doi experti in antax au murit in acelasi timp

Don Wiley a fost un expert in arme chimice, mai ales in antrax. In timpul epidemiei de antrax din 2001, masina lui Wiley a fost gasita pe un pod, cu cheile aflate inca in contact. Corpul lui a fost gasit mai tarziu in raul Mississippi. Un alt om de stiinta specialist in antrax, Vladimir Pasecinik, de asemenea, a murit cam in acelasi timp.

Moartea misterioasa a astrofizicianului Rodney Marks, la statia de cercetare din Polul Sud

Astrofizicianul australian Rodney Marks a murit in mod misterios la statia de cercetare din Polul Sud in timp ce lucra la un observator. Corpul lui a fost retinut de guvern si de catre corporatia contractanta Raytheon din motive necunoscute. A fost dezvaluit mai tarziu ca Marks a murit fiind otravit cu metanol.

Trei cercetatori ai incalzirii globale asasinati

Trei cercetatori diferiti care au lucrat in acelasi proiect au murit in 2013, in timp ce studiau efectele incalzirii globale, ceea ce l-a facut pe Peter Wadhamm, un alt om de stiinta, sa creada ca ei au fost asasinati de catre corporatii din industria petroliera sau de catre guvernul Statelor Unite ale Americii.

Geniul fizicii Ettore Majorana, disparut in mod misterios la 32 de ani

Considerat un geniu al fizicii, italianul Ettore Majorana a disparut in 25 martie 1938, la doar 32 de ani, in circumstante misterioase si fara a lasa vreo urma. A fost vazut pentru ultima data in 25 martie 1938, pe un vas care pleca din Palermo spre Napoli. Cu doar cateva zile inainte, si-a retras din banca toate economiile si a lasat un bilet unui apropiat, in care spunea ca a luat o decizie inevitabila si isi cerea scuze pentru problemele pe care disparitia lui brusca le-ar putea crea.Trupul sau nu a fost gasit niciodata, insa mesajul lasat a nascut ipoteza suicidului. Altii, in schimb, sustineau ca fizicianul italian s-a retras la o manastire ori ca ar fi fugit din tara, altii erau convinsi ca ar fi fost asasinat, pentru a fi eliminat din grupul celor care putea realiza bomba nucleara. Probele aparute ulterior, printre care si o fotografie facuta publica in 2011, i-au facut pe anchetatori sa creada ca Majorana a fost in viata in perioada 1955-1959 si ca ar fi fost vazut in Venezuala.

Nota: Titlul si intertitlurile apartin redactiei estiri.ro si einformatii.ro
(Surse: lovendal.ro; adevarul.ro )