www.libertatea.ro informeaza: Termenul de vegetariana a aparut in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea si se referea la persoanele care nu consuma nici carne, nici peste, dar pot include in alimentatia lor produse ce provin de la animale: lapte, oua, miere.
In functie de diversitatea alimentatiei lor, vegetarienii se impart in patru categorii:
ovolactovegetarieni: care consuma, pe langa legume si fructe, oua si lactate
lactovegetarieni: care consuma produse lactate alaturi de legume si fructe
ovovegetarieni: alimentatia lor este compusa din legume, fructe si oua
pesco-vegetarieni: care consuma si peste, pe langa fructe si legume.
Riscuri pentru sanatate
Absenta proteinelor din carne duce, in cazul vegetarienilor, la carente de fier, calciu, zinc, vitamina D, vitamina B12 si anumiti acizi aminati indispensabili pentru buna functionare a organismului. De aceea, este bine sa completezi dieta vegetariana cu suplimente nutritive recomandate de catre mediul tau sau de catre un nutritionist.
Regimul vegan (sau vegetalian) este regimul vegetal pur, din care sunt eliminate toate produsele de origine animala. Proteinele furnizate organismului sunt strict cele continute de vegetale ca mazarea, nautul, fasolea, dar si de legume verzi, fructe si uleiuri vegetale. Sunt excluse carnea, pestele, ouale, produsele lactate, mierea, tot ce provine de la fiinte vii, inclusiv derivate cum ar fi gelatina.
Alimentatia strict vegetala produce carente de vitamina B12, B2 si B6, vitamina D, omega 3, fier, calciu si iod. Si in acest caz, organismul trebuie sa primeasca nutrientii amintiti din suplimente alimentare, conform unei scheme intocmite de catre specialisti, scrie libertatea.ro.