www.libertatea.ro informeaza: Oricine ar trebui sa mearga macar o data in viata sa viziteze ansamblul monumental de la Targu-Jiu.
In judetul sau natal, sculptorul a creat un ansamblu statuar prin care ne invata, pe scurt, sensul vietii. Masa Tacerii aminteste de Cina cea de Taina, de impartasanie, dar si de masa luata in familie, alaturi si de cei vii, dar si amintindu-ne de stramosii adormiti.
Parcurgem Aleea Scaunelor si ajungem la Poarta Sarutului, magnific simbol al dragostei. Si in prezent, numeroase cupluri aleg sa-si pecetluiasca destinul aici. Cereri in casatorie, poze de nunta, dar si cununii civile au loc aici. Coloana Infinitului se inalta spre cer aratandu-ne tuturor sensul adevarat al vietii. Cunoscut si sub numele de Ansamblul monumental Calea Eroilor de la Targu Jiu, a fost gandit de Constantin Brancusi ca omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Cele patru componente sculpturale sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m.
In atelierul sau din Impasse Ronsin, Brancusi si-a creat o lume a lui, cu un cadru si o atmosfera romaneasca. Numeroase opere sunt prezente ca si cum sculptorul ar fi inca in viata si ar urma sa revina sa le desavarseasca. Atelierul se afla in apropierea Muzeului National de Arta Moderna din Paris (Centre Pompidou), unde exista un numar important de lucrari ale lui Brancusi. Autorul a dorit sa le lase prin testament mostenire Romaniei, dar Guvernul comunist de la acea vreme a refuzat oferta sculptorului considerat decadent.