ZIARE.COM informeaza, intr-un articol semnat de Gabriel Kolbay, ca piscicultorii au fost impresionati de discursul ministrului Petre Daea pe tema pierderilor piscicole provocate in UE din cauza cormoranilor . Chiar daca in primul moment unii au ras ascultand remarcile despre cormorani facute de Petre Daea in Parlamentul European, cu pagubele pe care aceste pasari le aduc pisciculturii nu-i de glumit, cred intreprinzatorii din bransa. Petre Daea a fost audiat, saptamana trecuta, in Comisia de Pescuit a Parlamentului European. Daea a tinut un discurs timp de 20 de minute. Printre altele, Daea a povestit cum a incercat sa-l conviga pe comisarul Karmenu Vella ca in Romania exista atat de multi cormorani incat ai zice ca acestia fac baie in piscine. Comentatorii din Romania au facut glume pe seama lui Petre Dea si a cormoranilor. In context, piscicultorii romani spun, insa, ca - lasand gluma la o parte - ei chiar au probleme mari cu cormoranii.
- Consideram interventia ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca exprimand nu doar pozitia producatorilor din piscicultura din Romania, dar si pe cea a fermierilor piscicoli din Europa Centrala si de Est, impreuna cu care au existat consultari anterioare si alaturi de care Romania incearca sa construiasca un viitor acestei activitati vechi de 5.000 de ani cu un rol hotarator in mentinerea biodiversitatii si in salvarea stocurilor de peste din mediul natural, a spus Eugen Catalin Platon, presedintele asociatiei Romfish, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, Romania detine in acest moment un sfert din suprafata amenajata pentru piscicultura din Uniunea Europeana, dar produce doar 12.500 de tone de peste anual, desi are un potential mult mai mare.
- In 2016, acvacultura mondiala a produs 80 de milioane de tone de peste. In Uniunea Europena acvacultura este de 1,3 milioane de tone de peste. Acestea sunt cifrele care nu ne incurajeaza foarte mult. Romania detine un sfert din suprafata amenajata pentru piscicultura din Uniunea Europeana. Si produce doar 12.500 de tone de peste anual. Recordul in piscicultura a fost in 1988 cand s-au inregistrat 55.000 de tone de peste. Practic, potentialul Romaniei se cifreaza la 50-60 de mii de tone de peste productie in piscicultura. Principala cauza a pierderilor intr-o amenajare piscicola traditionala sunt pasarile pelecaniforme, mai ales ca ele iti ataca materialul de populare. Pestele care scapa si nu este consumat este ranit si este o gazda pentru orice fel de boala. Deci este o sursa de infectie in helesteu. Pepinierele piscicole inregistreaza pierderi constante de 60 - 80% din materialul de populare, ceea ce constituie o pierdere importanta pentru productia de peste de consum, a explicat Eugen Catalin Platon.
Presedintele Romfish a mai declarat ca, la nivelul Uniunii Europene, se pierd anual 300.000 de tone de peste, principala cauza a pierderilor fiind cormoranii care sunt protejati de legislatia europeana.
Fermierul piscicol spune ca sistemul de compensatii acordat fermierilor nu acopera paguba reala si este necesar un plan de managment al populatiei de cormorani.
- Sistemul de compensatii acordat fermierilor nu va putea acoperi paguba reala a fermierilor piscicoli, insa coroborat cu un plan de management al populatiei de cormorani, va incuraja fermierii sa mentina mostenirea valorii patrimoniale a peisajului, a mai declarat peresedintele Romfish.
Intr-adevar, ramane de vazut cat de mult ii va ajuta pe piscicultori - atat pe cei romani, cat si pe cei din celelalte tari europene - semnalul de alarma tras de Petre Daea.